Work and Travel İşleri

Work and Travel İşleri

Work and Travel programında, genellikle turizm sektöründe tecrübe gerektirmeyen, kolay öğrenilen işlerde çalışabilirsiniz.

Program boyunca en çok çalışılan işleri, bu alanlarda en çok çalışılan pozisyonları ve çalışamayacağınız işleri aşağıda bulabilirsiniz.

Work and Travel’da Çalışabileceğiniz İşler

Eğlence Parkları ve Su Parkları

İş Hakkında

Eğlence parkları ve su parkları, Work and Travel programında en çok tercih edilen bol eğlenceli çalışma alanlarıdır.

Amerika’da farklı yaşlara hitap eden bu çeşitli parklar, içerisinde restoran, aqua park, lunapark, mağazalar ve hatta oteller gibi pek çok tesisi bünyesinde barındıran dev turistik işletmelerdir.

Eğlence parklarında haftalık ortalama çalışma süresi 35-40 saattir. Saatlik ücretlere göre kazancınız genellikle 6 ila 7.5 $ arasındadır.

Konaklamanız genellikle işveren tarafından karşılanır. Bölgeye ve konaklama şartlarının kalitesine göre ortalama 250-450 USD aylık konaklama ücreti ödersiniz.

Eğlence ve Su Parklarında çalışılabilecek Work and Travel işleri

Ride Operator / Oyun Makinesi Operatörü: Lunaparkta oyun makinalarına binenlerin emniyetini kontrol eden, biletlerini toplayan ve makinayı çalıştıran kişi. Güvenlik ile ilgili müşterilere bilgi verir. Her gün mesai başladığında ride’ların doğru çalışıp çalışmadığını test eder ve parkın temizliğine yardım eder.
Game Operator / Oyun Operatörü: Müşterilerin oyunlara katılması için oyunu tanıtan, mikrofonla oyunların kapanış ve açılışlarını duyuran kişi. Oyunu kazanan kişiye hediyesini verir ve oyuna katılmak isteyen müşterilerden ücretlerini veya biletlerini alır.
Fotoğrafçılık: Müşterileri fotoğraf çekilmeye ikna eden ve fotoğraflarını çeken kişi.
Amusement Park Attendant / Mağazalarda Kasiyerlik ve Satış Elemanı: Eğlence merkezi çalışanı, bilet veya hediyelik eşya satışı, stand sorumlusu, oyun makineleri operatörlüğü.
Temizlik ve Bakım: Parkın temizliğinden sorumlu kişi.
Havuz İşleri ve Cankurtaranlık: Su parkları ve havuzlarda cankurtaranlık yapan kişi.

ciee-difference

Avantajları

Eğlence parklarında çalışmanın en önemli avantajı, yeni insanlarla tanışmak ve İngilizcenizi geliştirebilmeniz için çok iyi bir iş olmasıdır.

Siz de çalışırken eğlenen insanları izleyerek eğlenebileceksiniz.

Ayrıca, özgüven ve sosyal ilişkilerinizi geliştiren bir iştir. Performansınıza bağlı olarak bonus ve elde edeceğiniz ek gelirlerle kazancı da iyi bir iştir.

Eğlence parkı çalışanı olursanız aynı zamanda, çalıştığınız eğlence parklarındaki aktivitelerden ücretsiz ya da çok indirimli fiyatlarla yararlanabilirsiniz.

Dezavantajları

Eğlence parkı çalışanı olarak dış mekanda çalışacağınız için çalışma saatleriniz hava koşulları ile bağlantılı olarak değişebilmektedir.

Örneğin, yağmurlu havalarda işe gitmezsiniz ve çok sıcak havalarda güneş altında tüm gün çalışacağınız için yorucu olabilmektedir.

Ayrıca, sizden temizlik ve bazı fiziksel işler yapmanız beklenebilir. Unutmayın, eğlence parkında müşteriler eğlenecek, siz ise çalışacaksınız.

Cafe, Restaurant ve Fast Food Restaurantlar

Fast Food Restoranlar

İş Hakkında

Work and Travel’da en kolay bulunan ve kabul şartları neredeyse herkese uyan iş türü Fastfood işleridir. Mc Donalds, Burger King, Wendy’s, Starbucks en popüler fastfood işletmelerindendir.

Fastfood çalışanı olursanız genellikle restoran içindeki pozisyonlarda rotasyonla çalışırsınız. 32-40 saat civarında çalışırsınız ve mesaileriniz işveren tarafından haftalık olarak düzenlenir.

Fastfood işleri Amerikalı üniversite öğrenciler tarafından da en çok talep gören işler arasındadır. Rutin olarak yapılan görevlerden oluşur ve çok yorucu olan bir çalışma biçimi değildir.

Work and Travel programında en çok tercih edilen iş alanlarından biridir. Bu alandaki iş pozisyonlarına, İngilizce seviyenize ve işe başlama ve bitiş tarihlerine göre yerleştirilirsiniz.

Fast Food Restoranlarında çalışılabilecek Work and Travel işleri

Cashier / Kasiyer: Restoranda kasada çalışan kişidir. Matematik bilgisi gerektiren bir iştir.
Servis Elemanı: Müşterilere yemek ve içecek servisinde bulunan elemanlardır.
Fast Food Server / Fast Food Çalışanı: Fast food restoranlarda yemek satışı.
Cleaning / Temizlik Görevlisi: Restoranın temizliğinden sorumludur.
Kitchen Worker / Mutfak Elemanı: Yemek hazırlığına yardımcı olan, garsondan gelen siparişleri alan, mutfaktaki gereçleri kullanan, mutfağı düzenli ve temiz tutan, gelen yiyecek malzemelerinin depolanmasını sağlayan kişidir.
Aşçı Yardımcısı: Yemek hazırlığına yardımcı olan, garsondan gelen siparişleri alan, mutfaktaki gereçleri kullanan, mutfağı düzenli ve temiz tutan, gelen yiyecek malzemelerinin depolanmasını sağlayan kişidir.

icaneat-40-chain-logos

Avantajları

Fastfood işinde müşterilerle ve iş arkadaşlarınızla devamlı iletişim halinde olursunuz. Gerektiği zaman konuşmanız, çevrede konuşulanları duymanız, iş arkadaşlarınızla iletişiminiz İngilizcenize katkı sağlar.

Kısa ve kolay bir eğitim aşamasından sonra işe başlarsınız. Fastfood işlerinde yemekler, genellikle çalışanlara %50 indirimli olur. Bu şekilde gıda masraflarınızdan önemli bir tasarruf sağlayabilirsiniz.

Özellikle, sıcak yaz aylarında açık hava işlerinde güneş altında çalışmak istemiyorsanız, klimalı ve kapalı ortamda fastfood restoranlarında çalışmak sizin için daha avantajlı olacaktır.

Restoran / Kafe

İş hakkında

İngilizce seviyesi iyi olan öğrenciler müşteri ile daha bire bir iletişim halinde garsonluk, kasiyer gibi pozisyonlarda işe alınırlar.

Bu işte müşterilerle devamlı iletişim halindesinizdir. İngilizce seviyesi daha az olan öğrenciler ise daha az iletişim halinde olunacak busser (komi), temizlik ve mutfak elemanı gibi pozisyonlarda işe alınırlar.

Kafe ve Restoranlarda çalışılabilecek Work and Travel işleri

Cashier / Kasiyer: Restoranda kasada çalışan kişidir. Matematik bilgisi gerektiren bir iştir.
Servis Elemanı: Müşterilere yemek ve içeceklerini servis eder.
Server / Garson: Masaları kuran, sipariş alıp-götüren ve içecek servisi yapan kişidir.
Cleaning / Temizlik Görevlisi: Kafe veya restoranın temizliğinden sorumludur.
Kitchen Worker / Mutfak Elemanı: Yemek hazırlığına yardımcı olan, garsondan gelen siparişleri alan, mutfaktaki gereçleri kullanan, mutfağı düzenli ve temiz tutan, gelen yiyecek malzemelerinin depolanmasını sağlayan kişidir.
Aşçı Yardımcısı: Yemek hazırlığına yardımcı olan, garsondan gelen siparişleri alan, mutfaktaki gereçleri kullanan, mutfağı düzenli ve temiz tutan, gelen yiyecek malzemelerinin depolanmasını sağlayan kişidir.

students

Avantajları

Gerektiği zaman konuşmanız, çevrede konuşulanları duymanız, iş arkadaşlarınızla iletişiminiz İngilizce pratiğiniz için harika bir ortam oluşturur.

Kendinize olan güveniniz artar. Bu iş aynı zamanda, Amerika’nın yemeklerini ve restoran işini öğrenmenizi sağlar.

Dezavantajları

Servis yapılan “Fine dining” tipi restoranlarda servis elemanı (food server) olarak işe alınabilmeniz için genellikle çok iyi seviyede İngilizce ve detaylı bir servis deneyimine sahip olmanız gereklidir.

Sizden belirli şarap markalarını ve yemek uyumlarını bilmenizi bekleyebilirler. Bu nedenle, eğer daha önce böyle bir deneyim ve bilgisiniz yoksa, bu tip işlerde çalışmanız zordur.

Servis yapılan kafe ve pub işletmeleri çalışabilmeniz için daha cazip olsalar da, yerli çalışanlarca tercih edildiğinden dolayı sezonluk çalışanlara pek pozisyon kalmamaktadır.

Bu tip restoran ve kafe işletmelerinde Work and Travel çalışanı olarak genellikle mutfak personeli ya da servis yardımcısı (busser) pozisyonlarınaa alınırsınız.

Oteller

İş hakkında

Otelcilik sektörünün dünyada en gelişmiş olduğu ülkelerden biri olan Amerika’da özellikle yaz aylarında oteller en yoğun sezonlarını yaşar ve önemli miktarda iş gücüne ihtiyaç duyarlar.

Bu nedenle, otel işleri Work and Travel’da çalışabileceğiniz en büyük iş alanlarından biridir. Güvenilir, risksiz ve rahat işlerdendir.

Housekeeper pozisyonunda çalışacaksanız ortalama 7-9 $ civarında saatlik ücret alırsınız. Hafta bazında genellikle 35-40 saat civarında çalışabilirsiniz.

Otellerde çalışılabilecek Work and Travel işleri

Housekeeping / Oda Temizliği: Housekeeperlar hafif temizlik işleri yapar ve otel odalarının genel temizlik düzeyini sağlar.
Bellboy / Kapı Görevlisi: Otele gelen misafirleri kapıda karşılamak ve eşyalarının odalarına taşınmasında yardımcı olmak
Dishwasher / Bulaşıkçılık: Restoranlarda bulaşıkların yıkanması. Servisten dönen tabakların üzerindeki yemek artıklarını çöpe boşaltan, tabakların üzerine hortumla su gezdirdikten sonra, tabakları bulaşık makinesine yerleştiren kişidir. Bulaşık makinesine sığmayan tencere ve tavaları yıkar.
Cleaning / Temizlik Görevlisi: Mağaza, otel ve restoranlarda temizlik işlerini yapmak.
Laundry Person / Çamaşırhane Görevlisi: Çamaşırların yıkanmasıyla ilgili hafif işler
Maintenance / Bakım: Oteldeki çeşitli aksaklıkların bakım ve tamirini yapan çalışandır.
Server / Garson: Masaları kuran, sipariş alıp-götüren ve içecek servisi yapan kişidir.
Busser / Komi: Restoranlarda tabakların ve masaların temizliği. Garsona ve restorandaki diğer görevlilere yardım eden, garsonun içecek servisi yapmasına yardımcı olan ve masayı kurmaya yardımcı olan kişidir.

employers

Avantajları

Otel işlerinde, İngilizce seviyenize göre pek çok farklı pozisyonda görev alabilirsiniz. İşe kabul koşullarının en rahat olduğu işlerden olan otel işleri, Amerika’da turizm sektörünü yakından tanımanızı ve tecrübe edinmenizi sağlar.

Ayrıca, yazın açık havada sıcakta çalışmanız yerine, kapalı ve klimalı alanlarda çalışacağınız için çok daha uygun bir iştir.

İngilizceniz zayıfsa, otellerdeki Housekeeping pozisyonu sizin için idealdir. Bu işe, sabah erken saatlerde başlar ve öğle ortasına kadar devam edersiniz. Bu nedenle, iş bitiminde 2. bir işte de çalışabilirsiniz.

İngilizce seviyesi iyiyse otellerde farklı pozisyonlarda görev alabilirsiniz. Özellikle, turizm alanında kariyer yapmak istiyorsanız sizin için çok uygun bir fırsattır. Kişisel ve iletişim becerilerinizi, organizasyon yeteneğinizi, inisiyatif kullanma gücünüzü geliştirir, kendinize daha fazla güvenmenizi sağlarsınız.

Housekeeper olarak temizlediğiniz odalarda kalan otel müşterilerinden, çok yüksek oranda olmasa da bahşiş de alabilirsiniz. Birçok iş türü ile kıyaslandığında housekeeper pozisyonu hem daha az yorucudur hem de daha kolaydır.

Dezavantajları

Otel çalışanı olduğunuz için üniforma giymek ve oteldeki tüm kurallara uymak zorundasınızdır.

Housekeeping pozisyonu, odaları ve banyoları temizlemeyi gerektirdiğinden, enerjik ve temizlik malzemelerine alerjinizin olmaması gerekir.

Mağaza ve Marketler

İş Hakkında

İyi derecede İngilizce’nizin olması gereken bir iş alanıdır. İletişim beceriniz yüksek, satış ve pazarlamada kabiliyetliyseniz rahat yapabileceğiniz bir iştir. Mağaza ve market işini yapabilmeniz için girişken, güler yüzlü, ve sabırlı bir kişi olmanız beklenir.

Work and Travel adayları arasında en çok talep edilen işlerden biri olan mağaza ve satış işlerinde, sizden mağazalarda ya da alışveriş merkezlerindeki kiosk adı verilen küçük satış noktalarında belirli ürünlerin satışını yapmanız istenir.

Bu iş pozisyonunda çalışabilmeniz için çalışkan ve enerjik olmanız, uzun süre ayakta kalmaya engel sağlık sorununuzun olmaması, kendinize güvenmeniz, her zaman güler yüzlü ve saygılı olmanız gerekir.

Mağaza ve Marketlerde çalışılabilecek Work and Travel işleri

Cashier / Kasiyer: Mağazalarda kasiyerlik yapar.
Satış Elemanı: Satış elemanı mağazada hediyelik eşya, kıyafet türü ürünlerin satışını yapar.

3-sectors-cashier

Avantajları

Çalışırken İngilizce konuşmanız gerektiğinden İngilizcenize büyük katkısı vardır. Sosyal ilişkilerinizi ve öz güveninizi geliştiren, devamlı yeni insanlar tanımanızı ve sohbet etmenizi sağlayan, müşterilerle ilişkilerinizin yoğun olduğu bir iştir.

Dezavantajları

İyi performans gerektiren bir iştir. Bu iş, uzun süreler ayakta kalmanızı gerektirebildiğinden uzun süre ayakta kalmaya engel sağlık sorununuzun olmamasına dikkat etmelisiniz.

Yüzme Havuzları ve Aqua Parklar

İş Hakkında

Work and Travel programında, iyi yüzme bilen öğrencilerin tercih ettiği eğlenceli işlerden biri de yüzme havuzlarıdır.

Yüzme havuzlarında pek çok farklı pozisyonda çalışabilirsiniz.

Havuzlarda cankurtaranlık pozisyonunda çalışmak istiyorsanız, müşterilerin güven içinde yüzdüklerinden emin olmalı ve onları kontrol edebilmelisiniz. Gerekli durumlarda kurtarma ve ilk yardımda bulunabilecek eğitimi almış olmalısınız.

Cankurtaran olarak çalışmaya başlamadan önce ilk yardım, acil durumlar gibi konuları içeren eğitimler alırsınız.

Yüzme Havuzları ve Aqua Parklarda çalışılabilecek Work and Travel işleri

Lifeguard / Cankurtaran: Havuz veya plajlarda gözetmen olarak çalışmak, müşterilerin güvenliğini ve etrafı kontrol eder. Gerekli bir durumda kurtarma ve ilk yardım eğitimini almış kişilerdir. Work and Travel öğrencileri sahilde veya plajda değil, su ve eğlence parkı işletmelerinin havuzlarında çalışırlar. Çalışmaya başlamadan önce ilk yardım, boğulmakta olan birini kurtarma gibi eğitimler alırlar.

59 2

Avantajları

Work and Travel’da yüzme havuzları veya aqua parklar, çalışırken İngilizcenizi geliştirebileceğiniz ideal çalışma alanlarındandır. Aynı zamanda, eğlenceli bir iştir.

Dezavantajları

Sıcak havalarda güneş altında saatlerce çalışmanızı gerektirebilmektedir. Güvenlik nedeniyle asla ihmale gelmemesi gereken bir iştir. Müşterilerin güven içinde yüzdüklerinden emin olmak için havuzda yüzenlerin kontrol edilmesinin yanı sıra temizlik ve fiziksel bazı işler de sorumluluklarınız arasındadır.

Work and Travel’da Çalışamayacağınız İşler

Pedicab: Work and Travel’a katılan öğrenciler pedicab veya tekerlekli sandalye sürücüsü veya çalıştırıcısı olarak görev alamaz.

Gece işleri: Work and Travel’a katılan öğrenciler çalışma saatleri çoğunlukla 22:00 ile 6:00 arasında kalan pozisyonlarda çalışamaz.

Alaska’daki balık fabrikaları: 2012 Kasım ayından itibaren Work and Travel’a öğrenci kabul edebilen işverenler arasından çıkarılmıştır.

Şoförlük: Work and Travel’a katılan öğrenciler yolcu taşımasa bile kullanmak için ehliyet gereken araç veya vasıtaların sürücüsü ya da işleticisi olarak çalışamaz.

Gezici restoranlar ve gezici eğlence parkları: Work and Travel’a katılan öğrenciler gezici fuarlar, restoranlar veya gezici eğlence parklarındaki işlerde çalışamaz.

Depolar ve internette sipariş merkezleri: Work and Travel’a katılan öğrenciler, depolar, zararlılarla mücadele ve katalogdan/internet’ten sipariş dağıtım merkezlerindeki işlerde çalışamaz.

Asgari ücretin garanti olmadığı işler: Work and Travel’a katılan öğrenciler ücreti komisyon olarak ödenen ve çalışanların federal ve eyalet standartlarında asgari ücret kazanacağını garanti edemeyen işlerde çalışamaz.

Bakıcılık ve bahçıvanlık gibi özel işler: Work and Travel’a katılan öğrenciler özel şahısların ev işlerine yardım ettikleri pozisyonlarda çalışamaz (Örneğin çocuk bakıcısı, yaşlı bakıcısı, bahçıvan, şoför).

Fiziksel temas gerektiren işler: Work and Travel’a katılan öğrenciler, insanlarla sürekli fiziksel temasa girmeleri gereken veya Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’nin koyduğu kurallarla düzenlediği işlerde (Örneğin piercing, dövme, masaj, manikür yapma) çalışamaz.

Komisyon üzerine çalışılan ticari işler: Work and Travel’a katılan öğrenciler, satın aldıkları malları stoklayarak müşterilere sattıkları satış pozisyonlarında çalışamaz. Bir mağazada ürünlerin satışını maaş karşılığında yapabilirsiniz. Kazancınız komisyon veya kâr değil, maaş olarak ödenmelidir.

Work and Travel işleri ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

YAZAR HAKKINDA
Yusuf Kavak

StudyZONE Work and Travel Program Koordinatörü