Erasmus Hakkında Genel Bilgi ve Hiç Duymadığınız Tavsiyeler

Erasmus Hakkında Genel Bilgi ve Hiç Duymadığınız Tavsiyeler

Bu yazımızda sizlere Erasmus nedir, şartları nelerdir, kimler başvurabilir, Erasmus hibe ile ilgili bilgiler, ve Erasmus nasıl yapılır kısaca bilgiler vereceğiz.

Erasmus nedir?

Yüksek öğretim kurumları arasında işbirliği yapılmasını teşvik etmek amacı ile yürütülen Avrupa Birliği programı ve projesidir. Yüksek öğretim kurumlarının bu sayede birbirleri ile ortak proje üretip hayata geçirmeleri sağlanmakta veya 1 dönem yada yarım dönem süre ile öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır.

Erasmus programı, Programa dahil olan Avrupa Birliği üyesi 27 ülke, Avrupa Birliğine üye olmayıp fakat Avrupa Ekonomik Alanı üyesi İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve Avrupa Birliğine aday ülkeler arasında yer alan Türkiye ve Hırvatistan ile İsviçre yüksek öğretim kurumlarının istifadesine açıktır. Erasmus Öğrenim Hareketliliği, Erasmus Üniversite Beyannamesi (EÜB) nde imzası olan üniversiteler tarafından gerçekleştirilir. Erasmus programı çerçevesinde gerçekleştirilecek bütün faaliyetlerde, taraflardan en az birinin Avrupa Birliği üyesi ülke kurumu olması şartı aranmaktadır. Bu öğrenim süresi 3 ay ile 12 ay arasında değişebilmektedir. Bu süre bazı ülkelerde eğitim sistemine bağlı olarak üç dönem olarak da kullanılabilmektedir. Öğrencilere mali destek sağlanmakta (hibe) fakat bu mali destek hiçbir zaman adayın tüm masraflarını karşılama amacıyla değil sadece yapılan masraflarına karşılık ek yardım olarak verilmektedir.

Erasmus şartları nelerdir?

Öğrenim hareketliliği faaliyetlerinden ikinci sınıftan itibaren başlayarak yararlanılabilinir. İkinci sınıfta Erasmus programlarına dahil olabilmek için başvurunun birinci sınıfta yapılması gerekir. Erasmus programından yararlanmanın temel şartlarından birisi de tam zamanlı örgün eğitim öğrencisi olmak zorunludur. Açık öğretim öğrencileri bu programa katılamazlar.

Erasmus şartları her üniversite için değişiklik gösterebilse de genel olarak şartlar aşağıdaki gibidir. Eğer kontenjan kadar öğrenci başvurmaz ise veya yeterince kişi dil sınavından taban puan alamazsa, taban puanı düşürmek üniversitelerin takdiridir.

Öğrenim Hareketliliğine aday seçim süreci, seçimin ilan edilmesi ile başlar. Ve üç aşamalı bir evreden oluşur. Önceki yıl Erasmus’ öğrenim hareketliliğine seçildiği halde hibe yetersizliği nedeni ile gidemeyen öğrenciler tekrar müracaat etmek zorundadırlar. Önceki yıl seçilmek “Kazanılmış (Müktesep) Hak” oluşturmaz. Bunun için gitmek isteyen aday tekrar müracaat eder ve tüm şartları sağlayarak aday seçimi sürecine takılmaya hak kazanır. SDÜ Erasmus, GAZİ Erasmus, KİMO Erasmus, YTÜ Erasmus SAÜ erasmus ve diğer üniversitelerin şartları için ünivesite ilan panolarını ve sistemini takip edin. Her üniversite için her yıl şartlar ve kontenjanlar farklılık gösterebilmektedir.

Birinci Aşama İlan: Erasmus Üniversite Beyannamesi (EÜB) nde imzası olan üniversiteler tarafından, kendi internet sayfalarında kontenjanlar ve başvuru çağrıları yapılır. Bu ilan aynı zamanda okuldaki ilan panosuna da asılır. Ama aday olmak isteyen öğrencilerin her iki kısmı takip etmeleri tavsiye edilmektedir.

İkinci Aşama Başvuru: Erasmus Öğrenim Hareketliliği için gereken asgari şartlar şunlardır.

  • Adayın uyruğu olmazsa olmaz şarttır.
  • Adayın halen öğrenim gördüğü üniversitenin örgün eğitim veren bölümlerinden birinde kayıtlı ve okuyor alması esastır. (Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora)
  • Ön lisans ve lisans öğrencilerinin not ortalaması 2.20/4 veya 70/100 olması gerekir.
  • Yüksek lisans ve doktora adaylarının akademik not ortalaması 2.5 /4 veya 75 /100 olması gerekir.

Erasmus sınavı nedir?

Müracaatların değerlendirilmesi ve aday seçimi: aday belirlemesi, şartları taşıyan adaylar arasından, değerlendirme ve ölçme yolu ile ağırlıklı puanları esas alınarak en yüksek puandan en düşüğe doğru sıralanarak gerçekleştirilir.

Değerlendirme esasları ve ağırlıklı puan hesaplaması Akademik başarı (Not ortalaması) % 50 ve yabancı dil puanı: % 50 olarak hesaplanır ve yapılan tüm ölçme ve değerlendirmeler bu esaslara göre yapılarak adaylar belirlenir.

Erasmus hibe

Erasmus Öğrenim Hareketliliğine katılan adaylara hibe iki taksitte ödenir. Birinci taksit aday yola çıkmadan evvel verilir. Ödenen taksit miktarı, toplam hibe miktarının %80’ ine kadar olabilir. İkinci taksit hibe ödemesi ise hareketliliğin sonunda yeniden hesaplanarak ödenir. Bu ödemeye yol gidiş geliş süreleri dahil edilir. (NOT: Aday derslere katılmamışsa, başarısız olmuşsa ve benzeri gibi durumlarda ödemenin geri istenmesi, kesilmesi, kısıntıya gidilmesi hakkı saklıdır).

Erasmus tavsiyeleri ve genel bilgiler

  • Gideceğiniz Üniversiteyi iyi seçmeye çalışın. Genellikle Erasmus için seçebileceğiniz birçok alternatif ülke ve üniversite olacaktır. Bunları seçerken sosyal hayatı, şehir merkezine uzaklığı, derslikleri,hayat standartları ve Erasmus hibe miktarı önemlidir.
  • Gideceğiniz ülke, şehir ve üniversite ile ilgili en iyi ve doğru bilgiyi en kolay şekilde almak için daha önce gitmiş olan üst sınıflar ile irtibat kurun ve merak ettiğiniz her şeyi sorun.
  • Genel olarak insanlarla iyi geçinmeye çalışın. Özellikle de Erasmus koordinatörleri ile iyi anlaşmanız birçok problemi çözmenizi kolaylaştıracaktır.
  • En önemli konulardan biri sosyal olun… Belkide en önemlisi budur. Öğrenci kulüpleri, Erasmus partileri ve organizasyonları ve arkadaş çevreniz ile yapabileceğiniz etkinlikleri kesinlikle kaçırmayın. Yeni insanlar tanıyın, arkadaşlar edinin ve mümkün olduğunca çok ülke ve şehir gezin. Döndüğünüzde size kattığı en büyük artısı bu olacaktır. Evde yada yurtta oturacaksanız hiç gitmeyin.
  • Dili Yabancı dil bölümünde Erasmus yapmıyorsanız çok dert etmeyin. Zaten aşağı yukarı gelen herkes temel veya orta düzey dil bilgisine sahip oluyor. Nadiren çok iyi bilenler çıkmaktadır.
  • Erasmus hibe miktarları her ülkelere göre farklılık göstermektedir. Gideceğiniz ülkeyi bütçenize göre seçin. Bütçeniz yetersiz gibiyse daha makul bir ülke seçmek veya gitmemek mantıklı bir karar olacaktır.
  • Seçeceğiniz üniversite eğitim sistemi nasıl, sınavlar üzerinden mi gidiliyor yoksa projeler mi? Hocalar not verme konusunda ne kadar cömert ve anlayışlılar, Erasmus öğrencilerine taviz gösteriliyor mu gibi konularda not ortalamanız açısından önemlidir. Sıkıntılı bir okulda erasmus yapıp döndüğünüzde okulunuzu uzatmayın.

Son olarak Erasmus Türk çoğu öğrencinin nadir bulabileceği bir fırsattır. Bu sayede Avrupa’da birçok ülkeyi Schengen vizesi sayesinde rahatça gezebilir, konaklayabilir ve eğlenebilirsiniz. Tedbirli hareket edildiğinde çok fazla maddi sıkıntı da yaşanacağını düşünmüyorum. Oralara gidip yeni icat ve keşifler yapmayacaksınız. Gezin ve eğlenin.

SDÜ Erasmus, GAZİ Erasmus, KİMO Erasmus, YTÜ Erasmus SAÜ erasmus ve diğer tüm üniversitelerde bazı şartlar değişiklik gösterebileceğinden dolayı ilan panolarını ve sistemi takip etmenizde fayda var.

Erasmus nedir, erasmus nasıl yapılır, erasmus şartları nelerdir ve erasmusa kimler başvurabilir gibi konularda bilgiler vermeye çalıştık.

Umarım işinize yarar.

YAZAR HAKKINDA
Burak Satar

Sokak çapkını değil, Yüksek Mühendis adayı, (https://www.youtube.com/watch?v=KcnmhbO4CRo)

Maker destekçisi & teknoloji start-up meraklısı

Motto-1 : The more discover the world, the more discover yourself
Motto-2 : Il futuro non è scritto. (The future has not written yet)