12 Adımda Work and Travel Bavul Hazırlığı

12 Adımda Work and Travel Bavul Hazırlığı

Work and Travel programına gitmek için bavul hazırlığı yapmak kolay gibi gözüken ama en çok düşündüren şeylerden biridir. 1 haftalık tatile giderken bile ”içine ne koysam?’’ diye saatlerce bavulla bakıştığımız zamanlar olmuşken, daha önce hiç gitmediğiniz bir yere 4 aylık bir bavul hazırlamak kafanızı kurcalıyor olabilir.

Öncelikle Amerika’ya giderken ne kadar az eşya götürürseniz, sizin için o kadar iyi olur. O bavulla birlikte travel yapacağınızı düşünerek eşyalarınızı hazırlayın. Uçaklardaki kilo limitlerini de unutmayın. En önemlisi Amerika’ya gittiğinizi ve orada aradığınız her şeyi bulabileceğinizi unutmayın. Gelin nasıl bavul hazırlamanız gerektiğine birlikte bakalım.

1. Uçaklardaki bavul limitine dikkat edin.

1. Uçaklardaki bavul limitine dikkat edin.

Her havayolu firmasının size sağladığı farklı bavul hakları var. Bavul hazırlamadan önce kesinlikle, gideceğiniz havayolunun bavul kilo limitlerini öğrenmeyi unutmayın.

THY – 2 adet 23 kg’lık büyük bagaj hakkı ve 1 adet 8 kg’lık el bagajı hakkı veriyor.

THY dışındaki diğer firmalar (Delta, KLM, Air France vb.) sadece 1 adet 23 kg’lık büyük bagaj ve 1 adet 8 kg’lık el bagajı hakkı tanıyor. Ek bavul ve limit aşımları fiyatı da her şirkette değişiklik gösteriyor.

Travel döneminde uçak ile yolculuk yapmayı düşünüyorsanız, yurtiçi uçuşlarda kilo limiti 50-51 lb yani 22-23 kg civarı. Çoğu firmanın tek bir bavul fiyatı 25 dolar. Eğer ikinci bavul ekletmek istiyorsanız 25-40 dolar arası değişiyor. Kilo limiti aşımlarında iş daha pahalı oluyor. Kilo aşımı 75 dolardan başlayıp 150 dolara kadar çıkıyor. O yüzden kilo aşımı yapmamaya dikkat etmek gerek.

2. Ne tarz kıyafetler koymalıyım?

2. Ne tarz kıyafetler koymalıyım?

Öncelikle 3 ay yaşayacağınız yerin hava durumunu öğrenin. Oranın hava durumuna göre kıyafetlerinizi seçin. Eğer iş yerinizden size iş kıyafeti getirmeniz söylendiyse, iş kıyafetlerinizi koymayı unutmayın. Bunlar dışında her gün iş kıyafeti giyeceğiniz için başka kıyafetleri giymeye vakit bulamayabilirsiniz. Oradan da birçok kıyafet alışverişi yapacağınızı unutmayın ve ona göre az kıyafet koymaya çalışın.

– İlk koymanız gereken şey iç çamaşırı ve çorap olsun.

Kıyafetlerinizi kombinleyerek koyun. Hiç giymeyeceğiniz şeyleri koymayın. Hatta atacağınız kıyafetlerden bile koyabilirsiniz. Daha güzellerini ve marka olanları oradan alacağınızı unutmayın. 2-3 şort ve buna uyacak 4-5 tişört koyun.

– Eylül ayında, travel döneminde bazı yerlerin soğuk olabileceğini unutmayarak bir adet pantolon ve rahatça giyebileceğiniz bir adet eşofman koyabilirsiniz.

– Çok sıcak bir eyalete gitseniz bile üşüyebileceğinizi unutmayın, Amerikalılar klima kullanmayı çok seviyor. Sıcak, Teksas gibi eyaletlerde, marketler ve mağazalarda kutuptaymışsınız gibi klima kullanıyorlar. O yüzden yanınıza bir hırka alabilirsiniz.

– Gece klüpleri veya şık bir yere gitmek için kendinize güzel bir elbise veya şık bir takım kombini yapıp koyabilirsiniz.

– Yanınıza bir adet bikini veya mayo alabilirsiniz.

– Ayakkabı olarak spor ayakkabı, terlik ve rahat sandalet türünde bir ayakkabı yeterli olacaktır. Yine Amerika’da 20 dolara bile marka ayakkabı bulabilirsiniz. O yüzden fazlasını taşımanıza hiç gerek yok.

3. Kozmetik ve bazı temel eşyalarınızı yanınıza alın.

3. Kozmetik ve bazı temel eşyalarınızı yanınıza alın.

İlk gittiğiniz zamanlarda hemen alışveriş yapamayabilirsiniz. O yüzden yanınıza küçük bir şampuan, diş macunu, diş fırçası, krem gibi ürünler ve her yerde, özellikle tuvalette kullanacağınız bir kutu ıslak mendil alabilirsiniz. Her zaman kullandığınız ürünler varsa, ilk zamanlar için onları da alabilirsiniz. Ama fazlasına gerek yok, çünkü kullandığınız her şeyi orada bulacaksınız.

4. Yanınıza biraz hazır yiyecek alın.

4. Yanınıza biraz hazır yiyecek alın.

Bavulunuzu fazla yiyecekle doldurmanıza hiç gerek yok. Bavulda taneli bakliyatlar, (pirinç, bulgur vb.) et, meyve, sebze bulundurmak ve Amerika’ya sokmak yasak. Bu tarz gıdaları bavulunuza koymamanızda fayda var.

Bavulunuza bolca hazır çorba koyabilirsiniz. Hazır çorba hem kurtarıcı, hem pratik bir yemek, hem de orada zor bulunuyor. (Not: Hayvansal gıda içeren hazır çorbalar almayın! Örneğin tavuk suyu çorbası götürdüğünüz takdirde havaalanında ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz.)

Ben Türk kahvaltısız yapamam diyorsanız. Orada bizim alıştığımız türde peynir ve zeytin bulmak zor oluyor. İlk aylarda idare etmek için peynir ve zeytin vakumlatıp götürebilirsiniz. Çok gerekli mi derseniz bence değil ama yine de götürebilecek bir şey.

Ben Türk Kahvesiz yapamam diyenlere de, birkaç paket Türk Kahvesi götürmelerini tavsiye ederim.

Amerika marketlerinde her türlü yiyecek var, merak etmeyin aç kalmazsınız. Hem Türkiye yemekleri yiyip ne yapacaksınız? Amerika’ya gitmişken oranın kültürünü yaşamaya ve oranın yemeklerini tatmaya bakın.

5. İlaçlarınızı almazsanız çok pişman olabilirsiniz.

5. İlaçlarınızı almazsanız çok pişman olabilirsiniz.

Bavulunuzda bulunması gereken en önemli şey ilaçlardır. Orada eczaneden ilaç almak hem basit değil, hem de ilaçları bilmediğimizden aradığımız ilacı anlatmak ve bulmak zor olabilir. Bu yüzden yanınızda bir kutu ağrı kesici, bir kutu soğuk algınlığı için ilaç, bir kutu antibiyotik ve farklı yiyecekler tüketeceğinizden, olabilecek bağırsak hastalıkları için ilaçlar alabilirsiniz. Yanınızda bepanten türü bir krem ve yanık kremi bulundurmanız sizin için iyi olabilir. Çalışacağınız işe göre de, güneş kremi götürebilirsiniz. Bunlar dışında her zaman kullandığınız hap ve ilaçlardan, ihtiyacınız olacak şekilde götürmeyi kesinlikle unutmayın.

6. Elektronik eşyalarınızı ve priz dönüştürücü almayı unutmayın.

6. Elektronik eşyalarınızı ve priz dönüştürücü almayı unutmayın.

İlk olarak oradaki elektrik prizlerinin değişik olduğunu unutmayarak, birkaç adet yanınıza priz dönüştürücü (converter) almayı unutmayın. Ve oranın voltajları düşük olduğu için, götüreceğiniz saç kurutma makinesi, traş makinesi gibi şeylerin düzgün çalışmayacağını hatırlatayım.

Her ne kadar, işlerimizi telefonumuzla halledebilsek de yanınıza küçük bir dizüstü bilgisayar alabilirsiniz. Herhangi bir duruma karşı ailenizle oradan iletişim kurabilirsiniz.

Telefon kameranızın yeterli olmadığını düşünüyorsanız, fotoğraf makinesi alabilirsiniz. Zaten elektronik eşyanın ucuz olduğu bir yere gidiyorsunuz, oradan ucuza yenilerini satın almanız daha faydalı olur.

7. Kişisel bakım eşyaları alın.

7. Kişisel bakım eşyaları alın.

Yanınıza her zaman kullandığınız tırnak makası, tarak, törpü gibi kişisel eşyalarınızı alabilirsiniz. Bunları Amerika’dan almanın bir anlamı yok, evinizde olanları yanınızda götürebilir ve orada kullanabilirsiniz. Havlu götürmeyi düşünenler de ilk zamanlar için, incecik peştamal tarzında bir havlu götürebilirler. Hem bavulda ağırlık yapmaz, hem de kurtarıcı olacaktır.

8. Ev eşyalarınızı unutmayın.

8. Ev eşyalarınızı unutmayın.

Amerika’da yaşayacağınız yere ilk gittiğinizde yastık, çarşaf tarzı şeyler bulamayabilir veya olanların temiz olmadığını düşünebilirsiniz. Eğer ben bunlarsız yapamam diyenlerdenseniz, bavulunuza incecik bir yastık kılıfı ve incecik bir çarşaf koyabilirsiniz. Zaten dönerken onları orada bırakacağınız için bir daha taşımanıza gerek kalmayacak.

9. El bagajınıza bunları koymadan yola çıkmayın.

9. El bagajınıza bunları koymadan yola çıkmayın.

El bagajınıza götürmeniz gereken tüm belgelerinizin aslını koyun ve fotokoposini de normal bagajınıza koyun.

Uçak yolculuğundaki yemekleri beğenmeyip yiyemeyebilirsiniz veya yemek servisi sırasında uyuyakalabilirsiniz. Yolculuk sırasında yemek için kurtarıcı atıştırmalıkları el bagajınıza koymanızı tavsiye ederim.

Uçakta üşüme ihtimalinize karşı ince bir hırka ve rahat uyku çekebilmeniz için uyku gözlüğü, kulak tıkacı vb. eşyalarınızı da almayı unutmayın.

Uçaktan indikten sonra bavulunuz bazı karışıklıklardan dolayı hemen gelemeyebilir ve 1 haftaya kadar bavulsuz kalabilirsiniz. Bu çok nadir görünse de her ihtimale karşı, yanınıza bir takım yedek kıyafetler almanızda fayda var.

Kolay ulaşmanız gereken eşyalarınızı da el bagajınıza koyabilirsiniz.

10. Bavul seçerken ağırlığına çok dikkat edin.

10. Bavul seçerken ağırlığına çok dikkat edin.

Bavul hazırlamadan önce, bavul seçiminize dikkat etmelisiniz. Ağır bir bavul seçmemelisiniz. Normal boş bir bavulun ağırlığı 6-7 kilo civarında olduğu için 23 kiloluk hakkınızın 6-7 kilosu bavul ağırlığına gidecektir. Bu yüzden evinizde ki en hafif bavulu seçmeye çalışın. Hafif bir bavulunuz yoksa, normal ağırlıkta eski bir bavulunuzu seçin. Kilo aşımı oluyorsa da sırt çantanıza veya el bagajınıza bölüştürmeye çalışın.

Amerika’da kaliteli bavullar da ucuz olduğu için, eskisini atıp oradan kalitelisini alabilirsiniz.

11. Belgelerinizi almayı sakın unutmayın!

11. Belgelerinizi almayı sakın unutmayın!

Yanınıza belgelerinizi almayı sakın unutmayın. Pasaport, DS2019, iş sözleşmesi, her belgenizin fotokopilerini çekin. Bir fotokopisini de ailenize bırakın. Unutmayın o belgeler olmadan Amerika’da durmanız imkansız. O yüzden çok dikkat edin.

12. Bavulunuzu kişiselleştirin!

12. Bavulunuzu kişiselleştirin!

Bavulunuzun üstüne bilgilerinizi ve herhangi bir kaybolma durumları için Amerika’daki adresinizi yazın. Bir bavul etiketi alıp hem bilgilerinizi onun üstüne yazabilir, hem de bavulunuzu diğer bavulların arasından rahatça bulabilirsiniz.

Bavul hazırlarken içindeki eşyaların size 4 ay boyunca yük olacağını ve o yükleriniz üstüne bir sürü alışveriş yapacağınızı unutmayın. 4 ay yaşayacaksınız diye tüm dolabınızı oraya taşımayın. Özellikle Travel döneminizin rahat geçmesi ve uçaklarda bavul sorunları yaşamamanız için çok az eşya götürmeye gayret edin. Tekrar unutmayın! Amerika’ya gidiyorsunuz, ihtiyacınız olan her şeyin fazlasını orada bulacaksınız ve alışverişten kendinizi alamayacaksınız 🙂 

Aklınıza takılanlar için yorum bırakabilirsiniz.

Yurtdışına çıkarken yanınıza almanız gerekenler ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

YAZAR HAKKINDA
EDUMAG

EDUMAG size keyifli ve yararlı yurtdışı eğitim içerikleri sunan bir sosyal içerik platformudur.