7 Maddede EVS – AGH Nasıl Yapılır?

7 Maddede EVS – AGH Nasıl Yapılır?

Öncelikle Avrupa Gönüllü Hizmeti (EVS – AGH) programının ne olduğu konusunda herhangi bir fikriniz yoksa aşağıdaki yazıma göz atmanızı tavsiye ederim:

Şimdi ise Avrupa Gönüllü Hizmeti (EVS) programının nasıl yapıldığına değineceğim.

Başlamadan önce birkaç terimin tanımı yapalım ki daha anlaşılabilir olsun.

Gönderen Kuruluş: Bu kurumlar, sizin Türkiye ayağınızdaki işlerinizi halletmenize yardımcı olacak olan kurumlardır. Burada çalışmayacaksınız. Fakat bu kurumun, host kuruluşunuz ile anlaşması ve bazı evrak işlemlerini halletmesi gerekiyor.

Koordinatör Kuruluş: Bu kurumlar, adından da belli olduğu üzere koordinasyonu sağlıyor ya da proje yazıp gönüllü toplayıp çeşitli işlemleri halledebiliyor. Genellikle gönderen kurumlar aynı zamanda koordinatör kuruluş da oluyor. Bu nedenle, koordinatör kuruluş bulmak için, gönüllü olarak ekstra bir çaba sarfetmeniz gerekeceğini düşünmüyorum.

Ev Sahibi / Host Kuruluş: Bu kurum ya da kuruluşlar ise, gideceğiniz ülkede size ev sahipliği yapacak olan / gönüllülük faaliyetlerinizi yürüteceğiniz kuruluşlara deniyor.

Gönüllü: Bu bir insan oluyor, şaka yapmıyorum. Bu fırsat, insani duygulara sahip “Gönüllü” kavramını bilen insanlara daha uygun. Bu yazdıklarımı pek umursamayıp, sadece yurtdışına çıkış aracı olarak kullanan birçok insan sonrasında genellikle ya mutsuz oluyor ya da projesini yarıda kesip, hayalleri yerle bir olmuş şekilde geri dönüyor.

Ulusal Ajans: Her ülkenin, bu ve buna benzer programları onaylayan ve denetleyen bir kurumu var. Türkiye Ulusal Ajansı da bunlardan bir tanesi.

EU Database: Avrupa Birliği’nin bu resmi web sitesi sayesinde, sisteme kayıtlı ve bu konularda yetkili olan tüm dernekleri (gönderen, koordinatör, ev sahibi) görebilirsiniz. Adresi: europa.eu/youth/volunteering/evs-organisation_tr

Tanımlarımızı en açıklayıcı şekilde anlatmaya çalıştıktan sonra gelelim EVS nasıl yapılır sorusunun maddeler ile cevabına:

1. Karar vermek

1. Karar vermek

Öncelikle gerçekten bir “Gönüllü” olup olamayacağınıza, sonrasında ise hangi konu üzerine, hangi ülke/ülkelere, ne kadar süre ile gitmek istediğinize karar vermeniz gerekiyor.

İpucu: Gerçekten bir projeye gitmekte kararlıysanız ve kendinize güveniyorsanız hangi ülkeye gideceğinizi seçmemeye çalışın. Çünkü herkes Amsterdam’da, Paris’te, Londra’da, Barcelona’da veya diğer büyük ve popüler şehirlerde EVS yapmak ister. Fakat kimse o projelere belki de binlerce kişinin başvurduğunu düşünmez. Hele bir de başvurduğunuz projeyle alakalı olarak geçmişte hiç bir tecrübeniz yoksa, ne yazık ki popüler şehirler ve oralarda yer alan projeler için şansınız yok denecek kadar az.

2. Gönderen kuruluş bulmak

2. Gönderen kuruluş bulmak

Gönüllü olarak bir EVS projesine katılmaya karar verdikten sonra öncelikle Türkiye içerisinden bir gönderen kuruluş bulmanız gerekiyor. Gönderen kuruluş sonradan da bulunabilir ama önce bulmanın faydaları var. Bulmuş olduğunuz kuruluşun elinde bir takım projeler olabiliyor ya da başvurduğunuz sırada, çoktan hazırlanmış bir projeye tam da sizin profilinizde birilerini arıyor olabilirler. Güzel bir mesaj, CV ve mümkünse motivasyon mektubunuz ile birlikte başvurmanızda fayda var. Yakınınızda bir kurum var ise, gidip yüz yüze görüşmek ve bilgi almakta oldukça faydalı ve güzel bir hareket.

Dikkat: EVS’e katılım ücretsizdir. Sizden geri dönüşü olmayacak herhangi bir ödeme ya da başvuru ücreti vb. talep eden hiçbir kuruma güvenmeyiniz ve Ulusal Ajans’a bildiriniz. Bulacağınız kuruluşun Ulusal Ajans tarafından akredite kuruluş olarak belirlenmiş olması gerekir.

3. Ev sahibi / host kuruluş bulmak

3. Ev sahibi / host kuruluş bulmak

Bu işin en zor kısımlarından birisi de budur. İlgi alanlarınıza, gitmek istediğiniz ülkeye, yapmak istediklerinize göre bir proje ya da projeler bulup, CV’nizi ve Motivasyon Mektubunuzu, kibar ve kaliteli bir mail ile birlikte kendilerine göndererek başvuru yapmanız gerekiyor. Hazır olun! başvuru yaptığınız bu kurumların çoğundan dönüş dahi alamayabilirsiniz, çünkü çok fazla rakibiniz var. Tek başvuran siz olmayacaksınız, diğer başvuranlar da yalnızca Türkiye’den olmayacak. Tüm Avrupa’dan başvurabiliyorlar ve projenin büyüklüğüne göre belirli bir sayıda alım yapılıyor.

İpucu: Bu nedenle öncelikle gönderen kuruluşunuzu bulmanızı, belki de ellerinde hazırda projeler olabileceğini söyledim. Şanslıysanız ve sizi seçerlerse bu maddeyi direk atlayabilirsiniz.

4. Koordinasyon zamanı

4. Koordinasyon zamanı

Sonunda bir ev sahibi kuruluştan kabul aldınız, Tebrikler! İşte bu noktada gönderen kuruluşunuzu da devreye sokmanız gerekiyor. Kendi aralarında bir çok konuda anlaşmaya varacaklar, bu süreçte aklınıza takılan her konuyu sorun ve netleştirin. Çünkü gitmeden önce üç tarafında imzası bulunan bir “sözleşme” imzalanacak ve bu sözleşmede geçen maddelere göre bazı haklara sahip olacaksınız.

İpucu: Alacağınız cep harçlığından tutun, konaklama şartlarınıza kadar yazacak bir sözleşmeden bahsediyorum. Bu nedenle olabildiğince sıkı inceleyin, özel şartlarınız var ise ekletin. Örneğin: Vejetaryen olduğunuzu düşünün. Gideceğiniz kurum, çalışma saatlerinde yemeklerini kendi yapıyor ya da bir yerle anlaşmış diyelim. Burada genellikle sizin yiyemeyeceğiniz tarzda yemekler çıkıyor olabilir. Yaşanabilecek böyle bir probleme karşı durumunuzu belirtip, yemek paranızı nakit olarak ya da ticket şeklinde alma şansına sahip olabileceğiniz bir madde ekletebilirsiniz.

5. Evrak işleri ve vize

5. Evrak işleri ve vize

Bu kısımda Gönderen kuruluşunuzun size destek olması gerekiyor. Uçak bileti rezervasyonu, sözleşme, konsolosluğa dilekçe, ev sahibi kuruluşunuzdan gelecek olan bir davet yazısı, Ulusal Ajans tarafından gönderilmiş bir yazı gibi bir çok evrağı gönderen kuruluşunuz aracılığıyla temin edeceksiniz.

Bunun yanı sıra gideceğiniz ülkenin konsolosluğundan talep edilen vize veya oturma izni için (her ülkeye göre değişiyor) diğer evrakları da hazırlamanız gerekecek. Vize ile alakalı olarak yapılacak çok şey var ama gözünüzde büyütmeyin, çünkü en zor aşama olan bir projeden kabul alma kısmını çoktan hallettiniz.

6. EVS'e gitmeden önce

6. EVS'e gitmeden önce

Ulusal Ajans, belirli zaman aralıklarında bazı eğitimler düzenliyor. Eğer projenizin başlangıcı o tarihlerden biri ile çakışmıyorsa, yani erken gitmek zorunda kalmıyorsanız, 2 ya da 3 gün sürecek olan bu eğitime katılmanız zorunlu. Zorunlu olması sizi üzmesin çünkü masraflar tamamen Ulusal Ajans tarafından karşılanıyor ve eğitimler yoğun fakat oldukça eğlenceli geçiyor. “EVS Before Departure Training” deniyor.

Tavsiye: Bir de bu eğitimlerin projeniz için gittiğiniz ülkenin Ulusal Ajansı tarafından gerçekleştirilen, ülkede bulunan bütün gönüllüler arasından katılımcıların olduğu ” EVS On-Arrival Training” ve projeniz uzun ise “EVS Mid-Term Training” adında 3 veya 4 gün süreli, iki eğitim daha oluyor. Özellikle bu eğitimleri KA-ÇIR-MA-YIN. İlk eğitime atlayın ve hemen adınızı yazdırın. Ne demek istediğimi bir gün başınıza gelince anlarsınız. Gerek kişisel gelişiminiz gerek kurabileceğiniz harika arkadaşlıklar açısından muhteşem.

7. Yeni hayatınıza hoşgeldiniz!

7. Yeni hayatınıza hoşgeldiniz!

Projenize başladınız. Yeni bir ülke, yeni bir şehir, yeni insanlar, yeni arkadaşlıklar, yaşam, kültür, tecrübe… Kısacası bu madde, en uzun ama en eğlenceli süreci içeriyor. Belki de, bundan sonra benim ki gibi hayatınızda çok büyük değişiklikler olacak ya da en azından dünyaya bakış açınızın biraz olsun değişeceğinin, ufkunuzun genişleyeceğinin garantisini verebilirim. Çünkü EVS projeniz, emin olun ki yalnızca turistik bir seyahatten ibaret olmayacak.

YAZAR HAKKINDA
Umut Can Çimen

Gezenti Adam'ın ta kendisi.