İngiltere’de Eğitim Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Şey

İngiltere’de Eğitim Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Şey

İngiltere’de eğitim mi? Harika fikir! İngiliz üniversitelerinde sıradışı ve fantastik kampüs etkinlikleri, dünyaca ünlü eğlence hayatı ve eğitimi sayesinde sıkıcı hiçbir anın olmayacak. İngiltere’deki öğrenci hayatına ve üniversite sistemine dair mutlaka aklında bulundurman gereken 7 önemli noktayı bir araya getirdik.

Dilerseniz başlamadan, Yurtdışı Eğitimde İngiltere mi, Amerika mı? karşılaştırmalı galeri içeriğimi inceleyebilirsiniz.

1. Başvuruyu nasıl yapmam gerekir?

1. Başvuruyu nasıl yapmam gerekir?

Yabancı öğrencilerin İngiltere’de lisans eğitimi için başvuru süreci, orada yaşayan öğrencilerden farklı değil. Başvuruları İngiltere genelinde tüm öğrencilere yönelik uygulamaları düzenleyen UCAS aracılığıyla yapmak gerekir.

Eylül’de başlayacak akademik yıl için UCAS’a son başvuru Ocak, Oxford ve Cambridge için ise Ekim ayıdır.

2. UCAS derken?

2. UCAS derken?

UCAS, beş üniversiteye kadar başvurunuza olanak veren, önde gelen okullara kabul görme servisidir. Altenatif olarak eğitim danışmanınız doğrudan belirli bir üniversiteye başvurmanızda size yardımcı olabilir. UCAS bünyesinde bulunan bütün enstitüler ve kurslar İngiliz Hükümeti tarafından kabul görmüş ve onaylanmıştır.

3. Üniversiteden kabul alamadın mı? Endişe yok.

3. Üniversiteden kabul alamadın mı? Endişe yok.

Unutmamamız gereken bir diğer şey ise, eğer şartlı kabul edildiysen son sınav notlarına göre oluşacak not ortalaman doğrultusunda kurumlar tarafından red edilme olasılığının olması. Eğer tüm notların başvuru yaptığında belli ise red ya da kabul mektubunu alırsın.

Kabul edilmemek konusunda endişeli misin? Üniversitelerde ek yerleştirmeler yaz sonuna doğru yapılıyor ve red almış olsan bile üzülme; sonbahar geldiğinde istediğin üniversitelere başvurabilirsin.

4. Yeterli İngilizce konuşabilmen için birçok destek olacak.

4. Yeterli İngilizce konuşabilmen için birçok destek olacak.

Biraz zor olduğunu düşünüp tüm şartları yerine getiremiyorsan, sakın panik yapma, özellikle dil açısından. Hayalindeki üniversitede lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimlerini alabilmen için sana yardımcı olabilecek bazı kurumlar var. Bu kurumlar kendi bünyesinde hazırlık programı sunan üniversiteler ile yeterli İngilizce seviyesi elde etmeni sağlayarak seni hayalindeki üniversiteye hazırlayan programlar sunan dil okullarıdır.

5. Farklılık her şeyde var da, notlarda yok mu?

5. Farklılık her şeyde var da, notlarda yok mu?

Değerlendirme ve sınavlar da alışık olduğun sistemden farklı olabilir; notlar ‘1’ den (en iyi not, ABD eşdeğeri A)  başlar ve ‘2:1′, ‘2:2′ ,’3′  olarak devam eder. 3 aldığında geçmiş olursun ama en düşük not ile. Kompozisyonlar, final sınavları ve sene sonu notların hep bu sistemde olur.

Not sistemlerinin 4’lük sistemdeki karşılığı şu şekildedir.

  1. 70+ =A = 4
  2. 65-69 =A- = 3,7
  3. 60-64 = B+ =3,3
  4. 50-59 = B = 3
  5. 45-49 = C+ = 2,3
  6. 40-44 = C = 2

6. Yeni ana diline kucak aç!

6. Yeni ana diline kucak aç!

İngiltere’de yaşayan ve eğitim alan biri olman sana İngiliz kültürünü öğrenmende mükemmel bir kolaylık sağlayacak. Sadece dersten derse ve öğretmenlerle konuşurken İngilizce kullanmayacaksın. Muhtemelen tüm gün boyunca yeni arkadaşlar ve dünyanın farklı yerlerinden gelen kişileri içeren gruplar ile İngilizce konuşacak olmandan dolayı İngilizce ana dilin gibi olacak.

7. Öğrenciliğin avantajlarından yararlan.

7. Öğrenciliğin avantajlarından yararlan.

İngiltere’de öğrenciler kitaptan teknolojik materyallere kadar bir sürü şey satın alırlar. Haliyle bu markalar da öğrencileri çok sever. Kuru kuru sevgi olmayacağına göre ne yapılır? Pek çok promosyon kampanyası tabii ki! Bu markalar; öğrenci kuponları, kıyafetten mobilyaya uçak biletinden tatile kadar inanılmaz indirimler sunar. Hatta çoğu üniversite yeni öğrenciler için ilk hafta ücretsiz bir sürü fuar düzenler.

Ancak kitaplardan indirim almak pek kolay değildir. Her zaman ikinci el ders kitaplarını takip etmek, paylaşmak, sınıf arkadaşlarınla ortak almak ya da eski kitaplarını satarak yeni kitapların için bütçe oluşturabilirsin.

YAZAR HAKKINDA
Ömer Faruk Erensayın

EDUMAG Yazarı - İNAN VE BAŞAR.