İyi Bir Kariyer için Öğrenciyken Yapılması Gereken 10 Şey

İyi Bir Kariyer için Öğrenciyken Yapılması Gereken 10 Şey

Diplomasını eline dün almış birisi olarak tüm samimi duygularımla bu yazıyı kaleme almaya karar verdim. Diplomanızı elinize aldığınız vakit ilk olarak geriye dönüp anılarınızı, arkadaşlıklarınızı ve geçirdiğiniz onca zamanı hatırlıyorsunuz. Öğrenciliğin nimetlerinden ne kadar faydalansanız dahi ömür boyu orada kalmak istersiniz. Mezun olmanın mutluluğunu yaşıyor olduğunuz, o an bile içinize bir ağırlık çöküyor ve bir üzüntü kaplıyor. Tabi bu işin duygusal kısmı, asıl olay bundan sonra başlıyor.

Kısa bir süre sonra ”Peki ya şimdi?” sorusunu soruyorsunuz kendinize. Nereye gideceksiniz, ne iş yapacaksınız, hayatınız nasıl devam edecek.. İşte bunları düşünürken aklınıza üniversite hayatınızı nasıl değerlendirdiğiniz gelecek. Keşke bunu da yapsaymışım, iyi ki bunu elde etmişim dediklerinizin listesi oluşacak kafanızda.

Peki keşke ve iyi ki listemizde neler olmalı?

Kendi tecrübelerimden yola çıkarak; sırasıyla, hepsini birbirleriyle bağlantılayarak yazacağım. Umarım faydalı bulursunuz. Herkese iyi okumalar dilerim.

1. Yabancı dil ve diller öğrenin.

1. Yabancı dil ve diller öğrenin.

Globalleşen dünya sistemine entegre olmanın birinci kuralı : Farklı diller konuş, girişimci ol, çevre yap ve hayatı kitaplardan değil, yaşayarak ögren.

Eğitim sistemimizin sunmuş olduğu dil eğitimlerinin kalitesi ortada. Fakat ben hepimize farklı bir bakış acısı göstermek istiyorum.

Peki bizler bir dil öğrenmek için ne kadar emek harcıyoruz?

Her üniversitenin hazırlık kursu olduğu, herkesin yabancı şarkılar dinleyip, yabancı filmler izlediği ve gelirinin büyük bir kısmının turizm olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Hazırlık eğitimini birçok kişi sene kaybı olarak görmekte fakat ne yazık ki güzel bir kariyer planlaması için Türkçe bize tek başına yeterli olmamaktadır.

Hazırlık eğitimi veya dil okulu sonrası öğrendiklerinizi pratiğe dökmek için turisttik yerlerde iş bulma veya sıcağı sıcağına yurtdışına çıkma gibi usuller tercih edebilirsiniz. Öğrendikleriniz kalıcı hale dönüşecek ve yeni insanlarla tanıştıkça hevesiniz artacaktır.

Bonus : Kısa bir şekilde bir tecrübemi anlatmak istiyorum. Uluslararası İlişkiler 3. sınıf öğrencisiyken iş öğrenmek için başvurduğum ve piyasanın çok altında bir para talebinde bulunmama rağmen işe alınmamamdan bahsetmek istiyorum. CV ve profil olarak kendimi çok iyi yetiştirdiğimi düşündüğüm bir zaman kurumsal bir firmaya gidip çok iyi İngilizce konuşabildiğimin üzerine baskı yaparak iş başvurusunda bulundum. Kurumdaki yetkili kişi ise bana sokaktan çevirebileceği 3 kişiden 1’nin İngilizce bildiğini ve tüm çalışanların da İngilizce konuşabildiğini söyledi ve bana başka bir dili aktif düzeyde konuşup konuşamadığımı sordu. Yani İngilizce artık bir fark yaratmaktan çıkıyor, çünkü herkes öğreniyor. Türkiye’nin her ilinde de üniversite olduğunu ve yüz binlerce rakibinizin olduğunu varsayarsak İngilizce dışında başka bir dile yönelip bir fark yaratmanız sizin açınızdan avantaj olacaktır.

2. Erasmus değişim hareketliliği ile Avrupa'da okuyun.

2. Erasmus değişim hareketliliği ile Avrupa'da okuyun.

Avrupa Birliği ve devlet eliyle yapılan Erasmus değişim hareketliliğine ben çok büyük bir fırsat olarak bakıyorum. Erasmus ile yurtdışında eğitim alarak kültür, dil ve özgüven anlamında kendinizi geliştirirken aynı zamanda CV’nize de muhteşem bir referans eklemiş oluyorsunuz. Bunların yanı sıra yurtdışından, Türkiye’yi değerlendirme ve kıyaslama fırsatı buluyorsunuz. Edinmiş olduğunuz arkadaşlıkların bir çoğu ömür boyu devam ediyor ve bu sayede öğrenmiş olduğunuz dili unutmamanıza imkan sağlıyor.

Yurtdışından döndükten sonra daha kültürlü olmanızın yanı sıra, kendinize olan öz güveniniz de artıyor. ”Ben Polonyada’yken..”, ”Bir gün Pariste’yiz gene..” ile başlayan cümleler başlıyor. Dünya vatandaşı olmuş oluyorsunuz. Devlet destekli ve hibeli böyle bir fırsattan kendinizi mahrum bırakmayın ve Erasmus’a katılmak için elinizden geleni yapın.

Bu tecrübeye sahip olmuş birisi olarak yüzde yüz tavsiye ediyorum. Bununla ilgili olarak Erasmus Pişmanlıktır yazımı okumanızı tavsiye ederim. Biliyorum başlık biraz kafa karıştırsa da eminim okuduğunuzda bana hak vereceksinizdir.

3. Öğrenci kulüplerine katılın ve sosyalleşin.

3. Öğrenci kulüplerine katılın ve sosyalleşin.

Sosyalleşmek çok önemli. Çünkü iş görüşmesine gittiğinizde bile soru olarak sorulabiliyor. Fakat bu maddeyi belirtmemin amacı bir işe yerleşmek veya kariyer gelişimi doğrultulu olmayacak. Bence sosyal yanınızın gelişmesi, ekip çalışmasını öğrenmek, çevre yapmak, farklı görüşleri dinleyebilmek ve yaratıcılığınızın artması adına çok önemli.

Doğru zamanda doğru kişiyle tanışmak, doğru yerde bulunmak, edinilmesi gereken tecrübeyi edinebilmek anlamında ilginizi çeken kulüplerin birer üyesi olmanızı şiddetle tavsiye ederim. Hem güzel vakit geçirebilir hem kişisel gelişiminize de fayda sağlayabilirsiniz. Ayrıca yeni hobiler kazanarak, yeni özelliklerinizi keşfedebilirsiniz.

4. Farklı sektörlerde staj yapın veya part-time çalışın.

4. Farklı sektörlerde staj yapın veya part-time çalışın.

Benim kendi tecrübelerimden gördüğüm kadarıyla iş hayatının kendisinden öğrendiğiniz pratik bilgiler, okulda kitaplardan öğrenecek olduğunuz teorik bilgilerden daha yararlı. Bunun anlamı tabi ki dersleri boş verin demek değil. Fakat işverenler ”sınavlarınızdan kaç alıyorsunuz veya not ortalaman kaç” gibi sorular sormuyorlar. Daha çok bu işe dair geçmişte bir tecrüben var mı? Herhangi profesyonel olduğun bir iş dalına sahip misin gibi sorularla karşınıza çıkıyorlar. Bu tecrübeler ileride atılacak olduğunuz gerçek iş hayatının fragmanı olacaktır. Ayrıca çalıştığınız yerde başarılı ve sevilen bir çalışan olmanız durumunda, mezuniyet sonrası o kurumda çalışan olarak direk işe başlama imkanı da sağlayabilirsiniz.

Farklı sektörleri belirtmemin sebebi ise; farklı iş dalları görmüş olmanız sizin cesaretinizi arttıracak ve daha kararlı şekilde adımlar atmanızı sağlayacaktır. Farklı piyasalar bilmek, cesaretli kararlar vermek, çevre sahibi olmak ve krizleri fırsatı çevirebilmek için farklı tecrübeler edinmek yararınıza olacaktır.

5. Olmazsa olmaz : Work and Travel programına katılın.

5. Olmazsa olmaz : Work and Travel programına katılın.

Kişisel gelişim ve kariyer bir pasta ise üzerindeki çilek kesinlikle Work and Travel olacaktır. Günümüzde daha çok para kazanma, alışveriş ve gezme programı olarak anılıyor olsa da Work and Travel muhteşem bir kültürel değişim programıdır. Work and Travel sizi geliştirirken bunu hayat tecrübeleri edindirerek yapar ve bu anlamda erasmusa oranla daha başarılı olacaktır.

Work and Travel’a giden kişilerde ”Ben Amerika görmüş insanım” özgüveni vardır. Bunu demekte de sonuna kadar haklılardır.Hayatında ilk defa ucağa binip, Avrupa’da tek başına aktarma yapmıştır bu kişi, hiçbir Türk’ün ayak basmadığı bir yere gitmiştir muhtemelen. Amerikalı kankalar edinmiştir ve zor şartlar altında 4 ay boyunca çalışarak hayatta kalmıştır o kişi.Bu program benim için saf gidip, akıllı döndüğüm veya çocuk olarak gidip büyüyerek geldiğim ve hayatımda muhteşem bir ”u” dönüşü yapmamı sağlayan programdır. 🙂 2 kere katılma fırsatını yakaladığım bu programı herkese şiddetle öneririm. CV’niz ve öz güveniniz adına harika bir tecrübe olacaktır. Diliniz pratik anlamında çok gelişecektir. Düşünmeden konuşacak ve etrafınızda sizinle ilgili söylenen her şeyi anlıyor hale geleceksinizdir.

Kendi paranızı kazanıp, son model telefon satın alıp, en lüks arabalarla seyahat edip , instagram galerinizi cool fotoğraflarla yenilemeniz bunun cabası tabi ki 🙂

6. Sosyal medyayı iyi kullanın.

6. Sosyal medyayı iyi kullanın.

Günümüz dünyasında 7’den 70’e herkes interneti aktif şekilde kullanmakta ve bu yüzden internet bilgisi ayırt edici bir özellik olmaya başladı. Artık her firma ürün ve hizmetlerini sosyal medya aracılığıyla tanıtmakta ve reklamlarını bu kanallar aracılığıyla yapmakta. Sizler de sosyal medyanın etkisiyle daha geniş kitlelere erişebilir; planlarınızın, projelerinizin ve fikirlerinizin fonlanmasını sağlayabilirsiniz. Üreten ve geliştiren bir kişi iseniz ürün veya hizmetinizin reklamını yapabilir satışlarınızı artırabilirsiniz. Kendinizi pazarlama anlamında çok faydalı olarak kullanabileceğiniz bu platformu çok iyi değerlendirmelisiniz.

İş başvurularında yazmış veya çekmiş olduğunuz blog ve vloglarınızı gösterebilir ve büyük bir avantaj sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra Linkedin gibi platformlar aracılığıyla gelecekte çalışmak istediğiniz platformlara dair bilgilendirmeler alabilir ve iş arayabilirsiniz.

7. Bilgisayar bilgisi, belge ve sertifika alın.

7. Bilgisayar bilgisi, belge ve sertifika alın.

İş hayatlarının artık tamamen bilgisayar ortamına taşınmasının üzerine bu programları CV’lerimize eklememiz bizi bir adım öne geçirecektir. Temel anlamda herkesin bilmesi gereken Microsoft Office programlarını şu şekilde sıralıyorum: Word, Excel, Powerpoint, Access, Outlook, OpenOffice

Bunların yanı sıra web tasarım ve photoshop programlarını iyi düzeyde kullanabilen kişiler her zaman iş hayatına 2-0 önde başlayacaklardır.

Başlıca işinize yarayabilecek olan programları listemek gerekirse ;

  • Grafik : Adobe Photoshop, 3D Studio Max, Freehand Fireworks
  • Çizim : AutoCAD, SolidWorks, MasterCAM, Pro/ENGINEER
  • Ofis programları : Microsoft Office; Word, Excel, Powerpoint, Access, Outlook. OpenOffice

Kendi profesyonel alanlarınıza ilişkin sertifikalar biriktirin. İletişim anlamında kendinizi geliştirin. Diksiyon, vücut dili gibi eğitimler alın. Bunlar kariyeriniz için çok mantıklı adımlar olacaktır.

Günümüzdeki tüm işlerin seyahat ve yolculuk gerektirmesinden dolayı ehliyet ve pasaport çıkartmak size bonus bir avantaj sağlayacaktır.

8. Piyasa analizini yapmaya erken başlayın.

8. Piyasa analizini yapmaya erken başlayın.

Aklınızda işe girmek gibi bir fikir olmasa bile bu zamanlar geldiği vakit sizden istenilecek olan özellikleri ve beklentileri karşılayabilmek amaçlı sektörde potansiyel çalışabileceğiniz emsal iş tekliflerini inceleyin. Bu sayede ortalama bir işe girmek için nelere ihtiyacınız olduğunu göreceksiniz.

Gazete ve online iş başvurularını takip ederek, sizlerden istenilecek olan yeterlilik ve bilgi seviyelerini takip edip, eksikliklerinizi giderebilirsiniz. Linkedin, kariyer.net, Craiglist.org, indeed gibi siteler aracılığıyla bu takipleri yapabilirsiniz.

9. Sunum yapmaktan ve toplum önünde konuşmaktan çekinmeyin.

9. Sunum yapmaktan ve toplum önünde konuşmaktan çekinmeyin.

Toplum önünde konuşmaktan, sorumluluk almaktan, fikirlerinizi söylemekten ve yeni fikirler üretmekten asla çekinmeyin. Genç bir girişimci başarısız olması halinde bile asla kaybetmez. Ya başarılı olursunuz ya da çok güzel bir tecrübe edinirsinizHata yapmaktan korkmayın, krizleri fırsata çevirin. Girişken olun, atılın. Çok yönlü düşünüp dinleyin. Eleştirilere açık olup bu fikirleri değerlendirin.

”Her zaman göz önünde olanlar; cesur duran, sorumluluk alan kişiler parmakla gösterilen kişilerdir.”

10. Kendinize çalışma kültürü ve ahlakı edinin.

10. Kendinize çalışma kültürü ve ahlakı edinin.

Özellikle üniversitenin son senelerine doğru yaklaştıkça, hayatınızı düzene oturtmaya başlayın. Kimse öğlen 13.00’da uyunan bir insanı işe almaz. Psikolojinizi hazırlayın ve sorumluluklardan kaçmayın. Herkes arkadaş canlısı, güler yüzlü ve çalışkan insanları sever. İşinizi ve sorumluluklarınızı yük olarak görmeyin, onları hayatınızın bir parçası haline getirerek kabullenin. Önce kendinizi mutlu edin ki müşteriniz, patronunuz, arkadaşlarınız mutlu olsun.

Yıllar önce izlediğim, beni çok etkileyen ve yararını gerçekten ciddi olarak gördüğümü düşündüğüm bir videoyu sizlerle paylaşmak istiyorum :

Umarım yazımızı beğenmişsinizdir. Bu yazı @MaceraRehberiniz ekibi tarafından hazırlanmıştır. Soru ve görüşleriniz için Instagram adresimiz üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Destek veren herkese teşekkür ederiz. Saygılarımızla..

Kariyer tüyoları ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

YAZAR HAKKINDA
Doğukan Helvacı

Work and Travel / Erasmus / Dil Eğitimi / @workandtravelswt @macerarehberiniz