Pasaport Kontrolünden Kolay Geçmenin 5 Yolu

Pasaport Kontrolünden Kolay Geçmenin 5 Yolu

Pasaport kontrolü, yurtdışına çıkan herkesin en büyük korkusudur. Ya bir sorun çıkarsa? Ya beni İngiltere’ye, Amerika’ya almazlarsa? Tarzı sorular seyahat edenlerin uykularını kaçıracak cinsten sorular gerçekten. Bu tedirginlikleri daha çok ilk kez yurtdışına çıkacak kişiler yaşıyor. Ama endişelenecek bir şey bir durum yok merak etmeyin.

Cem Yılmaz’ın stand-up gösterisinde çok güzel bahsettiği gibi ”ne oldu amca, ne oldu? İngiltere’ye giremez miyim?” gibi triplere girmeyin. Sonuçta turizm, eğitim vs. amaçlar için gidiyorsunuz ve bu ülkeye giriş için gerekli onayı ilgili ülkenin konsolosluğundan aldınız. Eğer bu ülkelere giremeyecek durumda olsaydınız, zaten vize alamazdınız. Öyle değil mi?

Pasaport kontrolünde yaşanılan problemler sadece yurtdışı ile sınırlı değil elbette. Türkiye’deki havaalanlarında da belli başlı sorunlar yaşanabiliyor ve uçak kaçabiliyor.

Aşağıda sizin için hazırladığım 5 ipucundan yararlanarak bir sonraki seyahatinizde sorun yaşamadan pasaport kontrolünden geçebilirsiniz. Hadi başlayalım, uçağa geç kalıyoruz..

1. Pasaport kontrolü esnasında konaklama ve bilet çıktınızı muhakkak yanınızda bulundurun.

1. Pasaport kontrolü esnasında konaklama ve bilet çıktınızı muhakkak yanınızda bulundurun.

Vizeli veya vizesiz herhangi bir ülkeye seyahat ediyorsunuz. Gerekli konaklama ve uçak bileti ayarlamalarınızı yaptınız. Yeterli mi? Maalesef değil. Bunların bir çıktısını muhakkak yanınızda bulundurun. Ben nasıl olsa Almanya’dan, Portekiz’den vize aldım diye düşünmeyin. Vize almış olsanız bile sırf konaklama ve bilet bilgilerinizin çıktısını pasaport polisine ibraz etmezseniz sizi ülkeye sokmayabilir. Bu riski göze almayın. Birkaç dakikalık bir işlemle çıktıları alın ki seyahatiniz yanmasın ve paranız boşa gitmesin.

2. Mutlaka seyahat sigortası yaptırın ve yanınızda bir miktar nakit para bulundurun.

2. Mutlaka seyahat sigortası yaptırın ve yanınızda bir miktar nakit para bulundurun.

Pasaport kontrolünde dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da seyahat sigortası ve nakit para. Çoğu ülkeye girişte sorulmuyor ama siz yine de seyahat sigortası yaptırın ve seyahatiniz esnasında oluşabilecek aksi durumlara karşı önleminizi alın. Bazı ülkelerde pasaport kontrolü esnasında size ”seyahat sigortanız var mı?” diye sorabiliyorlar ve eğer yoksa sonunda geçişe izin verseler bile sizi bekletip canınızı sıkabiliyorlar. Hem bunu yaşamamak hem de seyahatinizi güven içinde gerçekleştirmek için bankaların ve özel sigorta şirketlerinin yaptığı ve bedelleri 25-40 TL arası değişen sigortalardan yaptırın. Bir diğer hususta yanınızda yeterli para olup olmaması. Yine bazı pasaport kontrolünde ”yanınızda ne kadar para var?” diye sorabiliyorlar ve vereceğiniz cevaba göre sizi bekletip tedirgin edebiliyorlar. Mesela Sırbistan’a girişte 4 gün için 500 Euro nakit param olmasına rağmen 20 dakika bekletmişlerdi. Böyle tatsızlıklar da olabiliyor bazen. Çoğunlukla sorulmuyor ama siz yine de tedbirinizi alın ve yanınızda yeterli nakit bulundurun.

3. Pasaport memurunun sorduğu sorulara doğru ve net cevaplar verin.

3. Pasaport memurunun sorduğu sorulara doğru ve net cevaplar verin.

Pasaport memurunun soracağı muhtemel sorular olan: ”Ne amaçla geldiniz? Kaç gün kalacaksınız?” gibi sorulara düzgün ve net cevaplar vermeye özen gösterin. Örneğin ”turistik amaçlı geldim, 4 gün kalacağım” deyin. Sanki TOEFL sınavındaymış gibi uzun uzun cümleler kurmaya çalışarak kendinizi sıkıntıya sokmaya gerek yok. Bazı durumlarda da özellikle İngiltere’ye girişte ”Türkiye’de ne iş yapıyorsunuz? Hangi bölümde okudunuz?” tarzı gibi ekstra sorular sorabiliyorlar. Canınız sıkılabilir ve ne alaka diyebilirsiniz ama sükunetinizi koruyun ve sakince soruları cevaplayın. Sakın memuru terslemeye kalkmayın. Yoksa ülkeye girişinize izin verilmez ve ilk uçakla geri gönderilirsiniz haberiniz olsun:)

4. Pasaport kontrolü esnasında güneş gözlüğü ve şapka takmamaya özen gösterin.

4. Pasaport kontrolü esnasında güneş gözlüğü ve şapka takmamaya özen gösterin.

Pasaport kontrolü esnasında görevlilerin en çok dikkat ettiği noktalardan biri de dış görünüm. Siz siz olun sıra size geldiğinde eğer üstünüzde varsa şapka ve güneş gözlüğünüzü çıkarmış olun. Aksi takdirde kurallara uymadığınızı gören memur size takabilir ve canınızı sıkabilir. İşleminiz uzun sürer ve seyahatiniz keyifsiz bir anı ile başlamış olur.

5. Türkiye’den ayrılırken yurtdışı harç pulunu almayı unutmayın ve havaalanına muhakkak erken gidin.

5. Türkiye’den ayrılırken yurtdışı harç pulunu almayı unutmayın ve havaalanına muhakkak erken gidin.

Son tavsiyem Türkiye’den yurtdışına çıkarken yaşanan problemler ile ilgili olacak. Bildiğiniz üzere yurtdışına çıkacak olan Türk Vatandaşları pasaport kontrolüne girmeden önce bedeli 50 TL olan yurtdışı çıkış harç pulunu almak durumunda. Evet ilk bakışta saçma geliyor olabilir. Zaten pasaporta, vizeye, uçak biletine yeterince para ödedim ve bunlardan vergi alınıyor diye düşünebilirsiniz. Ama madem böyle bir prosedür var, gelecekte kalkmasını ümit ederek şimdilik buna uymak gerekiyor. Gerçi havalimanlarında uyarı levhaları var ama siz yine de gitmeden aklınıza kazıyın. Hatta girişten sonra ilk işiniz bu olsun. Çünkü bu pulu almadan pasaport kontrolüne girerseniz, işleminiz yapılmaz ve sıradan çıkmak zorunda kalırsınız. Bu da nereden baksanız yarım saat veya bir saat zaman kaybı demek. Sonra uçağı kaçırmamak için haldır haldır koşturmak zorunda kalırsınız.

Bonus: Dikkat etmeniz gereken son husus ise zaman yönetimi.

Bonus: Dikkat etmeniz gereken son husus ise zaman yönetimi.

Yurtdışına çıkışlarda yaşanabilecek yoğunluklara karşı muhakkak uçuş saatinizden en az 2-2.5 saat önce havalimanında olun. Hele İstanbul’da yaşıyorsanız bu süre 3-3.5 saate kadar çıkabilir. Zaman kazanmak için check-in işlemlerinizi online olarak yapın ve havalimanındaki kiosklardan faydalanarak biletinizi bastırın. Uçuş saatinizden en az 1 saat önce pasaporttan geçmiş olmanız uçuşa zamanında yetişmek adına faydalı olacaktır. Bunun harç pulunuzu hemen almaya, havalimanına erken varmaya ve check in işlemlerini online yapmaya özen gösterin. Başta bahsettiğim seyahat ve bilet çıktılarını burada da yanınızda bulundurun. Genelde sorulmuyor ama ne olur ne olmaz.

Pasaport kontrolünde dikkat etmeniz gereken konuları 5 maddede özetlemeye çalıştım. Bunları dikkate alırsanız, olağandışı durumlar dışında hiçbir sorun yaşamadan pasaport kontrolünden geçeceğinizden emin olabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere keyifli okumalar.

Soru ve yorumlarınızı Instagram’dan dm gönderebilirsiniz : @new_loggers

Pasaport kontrolü ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

YAZAR HAKKINDA
Çağlar Didman

Seyahat Yazari / Blogger - Gez, dene, tat ve paylas !