9 Milyon Kişinin Hayatı Erasmus Programıyla Değişti!

9 Milyon Kişinin Hayatı Erasmus Programıyla Değişti!

AB üyesi ülkeler ile üye olmayan ülkeler arasında hayata geçirilen eğitim ve gençlik programı Erasmus bu yıl 30. yılını da geride bırakacak. Proje kapsamında 30 yıl için 9 milyon kişi programdan yararlandı ve hayatı değişti.

Avrupa’daki üniversitelerin eğitim kalitesini artırmak, gençlere yeni beceriler edindirerek istihdamlarını kolaylaştırmak ve kültürel etkileşimi sağlamak amacıyla Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, üye olmayan İzlanda, Norveç, Lihtenştayn ve aday ülke statüsündeki Türkiye ve Makedonya’nın da yararlandığı eğitim ve gençlik programı Erasmus+, bu yıl 30. yılını kutluyor.

Programın şimdiye kadar öğrenim, staj, mesleki eğitim, gençlik ve gönüllülük çalışmalarından 30 yılda 9 milyon kişi yararlandı. 1987’de sadece yükseköğretim alanında 3 bin öğrencinin yararlandığı Erasmus, milyonlarca kişiye dünyanın farklı ülkelerinde eğitim, staj ve gönüllülük çalışmalarında yararlanma imkanı sağladı, meslektaşlarıyla birlikte çalışmalarına vesile oldu.

Her Yıl Eklemeler Yapıldı

İnsanların iş bulma şanslarını artırmaları, sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin yeni perspektif geliştirmeleri, yeni bir dil öğrenmeleri, Avrupa vatandaşlığı fikrini daha iyi kavramaları veya gönüllülükle ilgili yeni motivasyon kazanmalarını amaçlayan program, zaman içerisinde okul ve yetişkin eğitimi, mesleki eğitim, gençlik ve spor çalışmalarını da kapsayarak genişledi.

“Socrates”, “Leonardo da Vinci”, “Hayatboyu Öğrenme”, “Gençlik” gibi adlarla 7’şer yıllık periyotlarla uygulanan program, AB Komisyonunca alınan karar doğrultusunda 2014-2020 dönemi için “Erasmus+” markası altında yeniden yapılandırıldı. Erasmus+ ile yükseköğretimin yanı sıra okul eğitimine, yetişkin eğitimine, mesleki eğitime ve gençlik alanındaki çalışmalara da hibe destekleri sağlanıyor.

Bu sebeple 2017, programın sadece yükseköğretimdeki değil eğitim ve gençlik alanındaki her kurumu ve her bireyi içine aldığını göstermek açısından önemli bir yıl olacak. Erasmus+ programı katılımcı her ülkedeki Ulusal Ajanslar vasıtasıyla yürütülüyor. Türkiye ise Erasmus+ programına, 2003’teki başarılı bir pilot dönemin ardından program üyesi olarak kabul edildi.

30 Yılda 9 Milyon İnsana Ulaşıldı

Erasmus+’a 2015 yılında Avrupa genelinde 2,1 milyar avro bütçe ayrılırken, bu bütçeyle 678 bin kişi öğrenim, staj, gönüllülük çalışmalarından yararlandı. Bu kapsamda 690 bin kurum ve kuruluşun 19 bin 600 projesine destek sağlandı.

Yükseköğretim değişimleriyle 1987-1988’de başlayan programdan o dönem sadece 3 bin kişi faydalanırken yükseköğretim değişimlerinden 30 yılda tüm Avrupa’da yararlanan öğrenci sayısı 4 milyon 400 bine ulaştı. Erasmus+ yükseköğretim değişimlerinden ilk yararlanan öğrenciler Belçika, Danimarka, Almanya, Yunanistan, Fransa, İrlanda, İtalya, Hollanda, Portekiz, İspanya, ve İngiltere’den oldu. Türkiye ise ilk olarak 2003 yılındaki pilot dönemde öğrenci ve akademisyen değişimi olanağını yakaladı.

Dünyaya 2015’te açılan yükseköğretim programında, binlerce öğrenci yurtdışında öğrenim ve staj imkanı elde etti. Aynı dönemde dünyanın değişik bölgelerinden programa katılan yükseköğretim öğrencilerinin 42 bin 537’si İspanya, 32 bin 871’i Almanya, 30 bin 183’ü İngiltere, 29 bin 558’i Fransa, 21 bin 564’ü İtalya’ya gitti. Yine aynı dönemde Fransa’dan 39 bin 985, Almanya’dan 39 bin 719, İspanya’dan 36 bin 842, İtalya’dan 31 bin 51 ve Polonya’dan 16 bin 735 yükseköğretim öğrencisi program aracılığıyla başka ülkelerde eğitim görme fırsatı yakaladı.

Büyük Bütçeler Ayrılıyor

Programdan 2014-2015 döneminde yararlanan yükseköğretim öğrencilerinin yüzde 61’ini kadın, yüzde 39’unu da erkekler oluştururken, yararlananların yaş ortalaması 24,5 oldu. Eğitim ve staj faaliyetleri için yurtdışında ortalama kalış süresi ise 5,3 ay olarak gerçekleşti. Yükseköğretim alanından 2017-2018 döneminde ise 347 bin 100 öğrenci ve akademisyenin yararlanması öngörülüyor.

Programın 30 yıllık geçmişinde yükseköğretimin yanı sıra 1 milyon 400 bin katılımcı gençlik değişimlerinden, 1 milyon 300 bin öğrenci mesleki eğitimden yararlandı. Yine aynı dönemde 1 milyon 800 bin eğitim ve gençlik çalışanı, 100 bin genç gönüllü ve 100 bin lisansüstü eğitim öğrencisi programdan hibe aldı. Toplam olarak bakıldığında ise 9 milyon kişi bu program aracılığıyla dünyanın çeşitli ülkelerinde eğitim aldı, ders verdi, staj yaptı, gönüllülük programında görev aldı ve mesleki çalışmalarda bulundu. Programın, 2013/2020 dönemi için belirlenen toplam bütçesi ise toplam 14,7 milyar avro.

2017 Yılı Dönüm Noktası Oldu

Dünyanın farklı bölgelerinden insanlara 30 yıldan bu yana imkanlar sunan Erasmus+’ın yıl dönümü kapsamında tüm Avrupa genelinde yıl boyunca konferanslar, forumlar, diyaloglar, tartışmalar ve sergiler gibi birçok etkinlik gerçekleştirilecek.

Bu kapsamda, programın sadece yükseköğretim alanında değil okul eğitimi, yetişkin ve mesleki eğitim, gençlik ve spor alanlarında da destek verdiği vurgulanacak. Ayrıca Erasmus+’ın kişiler ile kurumlar üzerindeki başarı, etki ve kazanımlarının ortaya konması amaçlanıyor. Bu bakımdan 2017 yılı Erasmus+ için dönüm noktası olarak görülüyor.

YAZAR HAKKINDA
EDUMAG

EDUMAG size keyifli ve yararlı yurtdışı eğitim içerikleri sunan bir sosyal içerik platformudur.