ABD Vizesi Nasıl Alınır? Onaylanan Vizeler İptal mi Oldu?

ABD Vizesi Nasıl Alınır? Onaylanan Vizeler İptal mi Oldu?

Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında dün yaşanan vize restleşmesinin ardından vatandaşların aklında vize konusunda soru işaretleri oluştu. Daha önceden vize başvurusu yapan ve vizeleri onaylanan vatandaşlar vizelerinin iptal olup olmayacağını araştırıyor. Aynı zamanda öğrenciler ve çok acil işi olan kişiler de nasıl vize alacağını merak ediyor. Peki ABD vizesi nasıl alınır? Önceden alınan vizeler iptal mi? İşte detaylar…

Onaylanan vizeler iptal mi oldu?

Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, Türkiye’ye veya Türk vatandaşlarına yönelik bir vize yasağı getirmedi. Bu bir vize yasağı değil, kısıtlama. Getirilen kısıtlamanın nedeni ABD’nin Türkiye’de yer alan büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik olarak bir güvenlik endişesinden kaynaklanan bir vize işlemlerini durdurma operasyonu. Buna göre şunu söyleyebiliriz; çok acil bir sebepten dolayı Amerika’ya vize alması gerekenler olabilir. Örneğin, sağlık problemi olanlar, okula başlayacak olanlar veya çok acil bir iş durumu nedeniyle ABD’ye gitmek isteyenler olabilir. Bu kişilerin bu aşamada yapması gereken şey, Yunanistan, Bulgaristan veya bir başka Avrupa ülkesi üzerinde yer alan ABD konsolosluk veya büyükelçilik binaları üzerinden başvuru yapmak.

Sadece yeşil kart sahibi olmak için yapılan başvurular ve siyasi irtica başvuruları açık, onun dışındaki tüm vize işlemleri durdurulmuş durumda. Aynı zamanda vize işlemleri için randevu alan vatandaşların da randevuları iptal edildi. Ancak halihazırda vizesi olanlar için ve vizeleri onaylanan kişiler için bu yasak geçerli değil.

ABD vizesi nasıl alınır?

Acil bir iş dolayısıyla, sağlık sorunları nedeniyle veya okula başlayacak öğrencilerin okullarına dönmesi için vize alması gereken kişiler vize başvurularını Türkiye’den yapamayacak.

Getirilen vize kısıtlamasının yalnızca Türkiye’deki ABD konsolosluk ve büyükelçilik binalarından yapılan başvurular için geçerlidir. Türk vatandaşlarına yönelik bir kısıtlamanın yapılmamıştır.

Buna göre ABD vizesi almak isteyen Türk vatandaşları, Bulgaristan, Yunanistan veya bir başka Avrupa ülkesinde yer alan ABD konsolosluk ve büyükelçilik binalarından vize başvurusu yapabilecek.

YAZAR HAKKINDA
Aysu Suriçi

Vize Danışmanı