ABD’de Yeşil Kart Çekilişine Başvurular Başladı! Green Card Başvuruları Ne Zaman, Nasıl Yapılır?

ABD’de Yeşil Kart Çekilişine Başvurular Başladı! Green Card Başvuruları Ne Zaman, Nasıl Yapılır?

Amerika’da çalışma ve yaşama hakkı veren, bir süre sonra da ABD vatandaşı olmanın yolunu açan ‘Yeşil Kart‘ (Green Card) 2019 çekilişi için başvurular başladı. 2019 yılı için düzenlenecek Yeşil Kart çekilişinde yaklaşık 3500 – 4000 civarında Türk vatandaşının da çekiliş talihlileri arasında yer alması bekleniyor.

Green Card başvuruları ne zaman ve nasıl yapılıyor?

Resmen ABD Çeşitlilik Göçmen Vizesi, gayrı resmi adıyla da Yeşil Kart Piyangosu olarak bilinen bu süreçte her yıl 50 bin kişiye çekiliş yoluyla ABD’de yaşama ve çalışma hakkı veriliyor. Bugün başlayan süreçte başvurular Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinden ücretsiz olarak yapılıyor. Green Card çekilişi için başvuralar 7 Kasım Salı günü öğle saatinde sona erecek.

Başvurular nasıl yapılıyor?

3680 Türk vatandaşının gitmesi bekleniyor

2019 yılı için düzenlenecek Yeşil Kart çekilişinde yaklaşık 3500 – 4000 civarında Türk vatandaşının da çekiliş talihlileri arasında yer alması bekleniyor. Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın son verilerine göre 2015 yılı çekilişine 157.780 Türk vatandaşı katılmış. Aileleriyle birlikte 254.660 kişiyi kapsayan başvurular sonrasında 3680 Türk vatandaşı çekiliş yoluyla Yeşil Kart sahibi oldu.

Kuranın talihlileri rastgele belirleniyor

Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen çekiliş, izlenen yasal göçmenlik politikaları çerçevesinde, her yıl 50 bin yeni göçmeni kura yoluyla alıyor. Kuranın talihlileri bilgisayar aracılığıyla rastgele belirleniyor. Her yıl Amerikan Kongresi yetkisiyle düzenlenen çekiliş, Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülüyor ve özellikle, Amerika’ya göçün az olduğu ülkelerde doğmuş olan kişiler için uygulanıyor.

Çekilişe kimler katılabilir?

Yeşil Kart çekilişine katılmak için en az lise veya dengi bir eğitim görmüş olmak ya da son beş yıl içinde belirli bir eğitim, deneyim veya uzmanlık gerektiren bir işte, en az iki yıllık bir iş deneyimine sahip olmak gerekiyor.

Çekiliş, Yeşil Kart verilecek takvim yılından bir yıl önce gerçekleşiyor. Bir başka deyişle, 2019 yılında sağlanacak kotanın çekilişi için başvurular 2017’in son aylarında yapılıyor. Sonuçlar 2018 yılında açıklanıyor ve talihliler, işlemleri gerçekleştirilip yasal olarak ABD’de 2019 yılından itibaren yaşama hakkına sahip oluyor.

Dolandırıcılara dikkat

Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, özellikle çekilişe katılacak kişileri, yapacakları başvurularda kesinlikle aracı kullanmama yönünde uyarıyor.

Dışişleri Bakanlığı: “Başvurunuzu kendiniz yapın, aracı kullanmayın, vize danışmanlarının, vize aracılarının ya da onlar adına başvuru yapmak isteyen diğer kişilerin yardımları olmadan kendilerinin yapmalarını önemle tavsiye ederiz. Eğer bir aracıdan yardım alacaksanız, başvurunuzun yapıldığı sırada orada bulunmalı, soruların cevabının doğru olduğunu teyit etmeli ve başvuru tamamlanınca gelen onay sayfasını ve size özel onay numaranızı mutlaka almalısınız. Elektronik onay numarası daha sonra web sitesinden kurayı kazanıp kazanmadığınızı öğrenmeniz için gereklidir. Bu numara olmadan başvurunuzun durumunu öğrenebileceğiniz sisteme erişiminiz olmayacak. Bahsedilen bu aracılar veya danışmanlar, daha sonra yasal olmayan bir şekilde sizden para talep etmek amacıyla teyit numaranızı kendilerinde saklamak isteyebilirler. Lütfen bu bilgileri saklamayı öneren kişiler karsı dikkatli olunuz. Asla para göndermeyiniz.”

‘Green Card çekilişi sona ersin’ Tartışması

İki Cumhuriyetçi Partili senatör, Tom Cotton ve David Perdue’nun desteklediği yasa tasarısı, Amerika’ya her yıl kabul edilen yasal göçmen sayısını yüzde 50 oranında azaltmayı öngörüyor. Tasarı, her yıl kabul edilen ortalama 1 milyon yasal göçmen sayısını 500 bine indirmeyi hedefliyor. Bu yasa çerçevesinde Yeşil Kart çekilişinin sonlandırılması ve çalışma vizesiyle Amerika’ya gelenlere Yeşil Kart edinme sürecinin zorlaştırılması gibi yaptırımları da öngörüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Türkçe kılavuz linki şöyle:

https://travel.state.gov/content/dam/visas/Diversity-Visa/DV-Instructions-Translations/DV-2019-Instructions-Translations/DV-2019-TURKISH.pdf

YAZAR HAKKINDA
Petru Sorin

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı - İstanbul Üniversitesi / Customer Services Coordinator at CIEE (Council on International Educational Exchange)