Avrupa’da 26 Ülke Arasında 24. Sıradayız. İngilizce Eğitiminde Nerede Yanlış Yapılıyor?

Avrupa’da 26 Ülke Arasında 24. Sıradayız. İngilizce Eğitiminde Nerede Yanlış Yapılıyor?

İngilizceyi konuşma veya anlama konusunda Türkiye, 72 ülke arasında 51’inci sırayla durumu vahim olan ülkeler arasında ne yazık ki. Avrupa ülkeleri için arasında daha kötü bir sonuç hakim; 26 ülke içinde 24. sıradayız. İngilizce öğrenmekteki asıl problemimiz ise bu dersin iletişim dili olarak değil de sanki bir coğrafya dersi gibi öğretilmesi. Dil bilgisinin hakim olduğu bu dersler kısa bir süre sonra bıkkınlık veren bir duruma dönüşüyor ve öğrencilerin ilgisini çekmiyor.

Öğrencilerin, Türkçe bilmeyen anadili İngilizce olan kişilerle bir araya getirilmemesi büyük bir sorundur. Hem konuşma hem de dinleme egzersizleri maalesef yetersiz seviyede. Uzun süren ders saatleri öğrencileri ilgisizleştiriyor ve bitse de gitsek moduna sokuyor. Sayıca çok sınıflarda öğrenmek hiç de kolay olmuyor, geçmiş nesil öğretim sistemi ise artık işe yaramıyor. Öğrenciler öğrendiklerini sahada yapamıyor ve kendini geliştirmekte zorlanıyor.

İngilizce eğitim kaç yaşında başlamalı?

Yabancı dil eğitiminin 3 yaşından önce başlaması tavsiye ediliyor. Genellikle herhangi dilin akışkan bir şekilde kullanımı 4 yaşından sonra mümkün oluyor. Lakin 3 yaş öncesi çocuklar bir yabancı dile ne kadar fazla maruz kalırlarsa bu dili konuşmaları o kadar basit oluyor. 0-3 yaş arasındaki bebekler bile ana dili dışında bir yabancı dile maruz kalırsa “aynı anda öğrenme” denilen yöntem ile her iki dili de kavrayabiliyor. Dolayısı ile doğumdan itibaren yabancı dil eğitimi, en azından bebeği öğretilmek istenen dile maruz bırakarak, onunla konuşarak ve farklı müzikler dinleterek başlatılabiliyor.

YAZAR HAKKINDA
Orhan Ertural

EDUMAG Yazarı, 2009-11 Work and Travel / 2012 Erasmus