Çocuğumu Yaz Kampına Yollamalı Mıyım?

Çocuğumu Yaz Kampına Yollamalı Mıyım?

Sekiz aylık akademik eğitim sürecinin tamamlanmak üzere olduğunu müjdeleyen nisan ve mayıs ayları “Çocuğum bu yazı bilgisayar başında geçirmemeli, sanat, spor ve doğa ile iç içe olmalı.” diyen ebeveynleri her yıl yaz kampları arayışı içerisine sokuyor. Bu yazımızda ebeveynlerin neye göre karar vermeleri gerektiğini inceledik.

Çocuklarını yaz kampına göndermek isteyen anne ve babalar bahar döneminde kurulan fuar merkezlerini geziyor, bilgiler topluyor. Yaz okullarının temsilcileri okullarda çocuklara ve velilere yaz kamplarını anlatan sunumlar yapıyorlar. Yaz okullarının sunduğu sınırsız fırsatlar çocukların liderlik, özgüven ve yaratıcılıklarını geliştirmek, grup içerisinde iletişimi ve ekip çalışmasını güçlendirmede büyük rol oynuyor.

“Hangi yaz okulu benim çocuğum için uygun?”,  “Acaba yazın yine okula gitmek onu sıkar ve okuldan uzaklaştırır mı?”, “ Yurtdışında iki veya üç hafta yalnız başına nasıl yaşayacak?” gibi sorular bu dönemde aileler içinde en fazla sorulan ve konuşulan konular arasında yer alıyor.

Yaz okulu seçenekleri ve sunduğu fırsatlar o kadar sınırsız ki, aileler için seçim yapmak da gittikçe zorlaşıyor. Spor kampları, doğa ve macera kampları, sanat kampları, drama ve dans okulları, bilim kampları ve dil kampları… Liste uzayıp gidiyor.

Peki, ebeveynler hangi yaz kampının çocukları için uygun olduğuna nasıl karar verecekler?

Uzmanlar, yaz okullarını değerlendirirken ailelere çocuklarının ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurmalarını, yaz okulunun kazandırdığı becerileri ve süreci dikkatle incelemelerini öneriyor. Çocukların yaratıcılığını geliştiren, doğayla iç içe olmalarını sağlayan, sosyal ilişkilerini geliştiren, tarihi ve kültürel değerleri keşfetmesini sağlayan, düşünme ve tasarlama becerilerini geliştiren programları tavsiye ediyorlar.

Yaz kamplarının süreci de bu değerlendirmede dikkat edilmesi geren en önemli faktörler arasında başı çekiyor. Çünkü yıl boyunca yoğun bir eğitim temposu içinde olan çocuklarımıza iple çektikleri yaz tatilinde aileleri ve arkadaşları ile birlikte keyifli zamanlar geçirmelerine fırsat tanımamız gerekiyor.

Yurtdışında bir yaz okulu düşünülüyorsa çocuğun evden uzaklaşmaya yeterince hazır olup olmadığı mutlaka dikkate alınması gerekiyor. Gençlerde bu tip sorunlar daha az yaşansa da küçük yaş gruplarında ayrılma kaygısı gibi bir problem ortaya çıkarak sürecin yarım kalmasına neden olabiliyor.

Yaz kampına giden çocuklar yeni ve farklı deneyimlerle yaza veda ediyor. Kamp bitimindeki kişisel kazanımları ise çok büyük.

Kendilerine olan güvenleri artıyor.

Farklı aktiviteleri deneyimlerken liderlik, yaratıcılık, iletişim becerileri artıyor, kendilerine olan özgüvenleri gelişiyor ve takım çalışmasını öğreniyorlar.

Farklı sosyal çevrelerin içine giriyor, sıcacık dostluklar kazanıyorlar.

Özellikle yurtdışındaki yaz okullarına katılan çocuklar, dünyanın pek çok yerinden gelen gençlerle tanışıp arkadaş olma şansını buluyor. Farklı kültürlerini öğreniyor, kendi kültürlerini paylaşma ortamları buluyorlar. Kamp sonunda kazandıkları kalıcı ve sıcak dostlukların yanında networklerine farklı çevrelerden ve dünyanın dört bir yanından arkadaşlarını da dâhil etmiş oluyorlar.

Kendi kendini yönetmeyi öğreniyorlar.

Sorumluluk sahibi bireyler haline geliyorlar. İşbirliği yapma, yarışmalara katılma ve başarma içgüdüsünü eğlenceli bir ortamda deneyimleme fırsatını buluyorlar.

Farklı sporları deneyimleme şansını buluyorlar.

Yüzme, futbol, basketbol, voleybol, tenis, jimnastik gibi sportif aktiviteler, turnuvalar, eğlenceli yarışmalar, oyunlar, yetenek şovları ve outdoor etkinlikleri yaz kamplarının vazgeçilmezleri arasında. Yaz kamplarında çocuklar daha önce deneyimleme fırsatını bulamadıkları sporlarla tanışıyorlar.

Yurtdışındaki kamplar çocuklara yeni vizyonlar katıyor.

Çocuklar kamp süresince yaşıtlarıyla birlikte yeni ülkeleri keşfederek, farklı kültürlerle tanışıyorlar. Düzenlenen gezilerle bölgenin tarihi yerlerini, müzelerini, doğal güzelliklerini geziyor, hafızalarına güzel anılar, fotoğraf albümlerine yeni resimler ekliyorlar.

YAZAR HAKKINDA
İdil Uğural