Öğrencilerin Yeni Gözdesi Kanada

Öğrencilerin Yeni Gözdesi Kanada

3 yıldır Türkiye’de bulunan Kanada İstanbul Başkonsolosu Ulric Shannon, Türkiye’den Kanada’ya hem okumak hem de göçmenlik için başvurularda “patlama” yaşandığını söylüyor.

Başkonsolos Shannon, himayesinde gerçekleştirilen ‘Kanada Eğitim Haftası’ ve Kanada’da yaşam ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Göçmenlik ofisimize göre ocak vize başvurulanının en düşük olduğu ay. Ama bu yıl ocakta, yaz aylarındaki gibi başvuru gelmeye başladı. Vize sayıları katlanarak büyüyor, patlama yaşanıyor. Hem üniversitelere hem de yatılı okullara ilgi arttı. Göçmenlik de araştırılıyor. ABD’de Donald Trump’un başkan olması ve göçmen politikaları nedeniyle Kanada hem Türkiye’den hem de Asya’dan bu yıl daha fazla öğrenci alacak. Avrupa’ya gidecek öğrencilerin de Kanada’yı tercih edeceğini düşünüyoruz. Şu anda Kanada’da okuyan Türk öğrenci sayısı 4 binin üzerinde.

Yüzde 45 Artış

“2016’da gerçekleşen Türk öğrenci vize başvuru sayısı 2015’e göre yüzde 45 artış göstererek 4500’ü geçti. Bu sayılar Kanada’ya 6 aydan kısa bir süreliğine İngilizce öğrenmeye giden öğrencileri kapsamıyor. Toplamda sayı daha büyük. Ocak sayısını henüz veremiyoruz, ama çok daha fazla arttı.

Yaz aylarında en yoğun temmuz ayıdır, ocak ayında bunun iki katı başvuru aldığımızı söyleyebilirim. Türkiye’den Kanada’ya giden öğrenci sayısı son yıllarda yaklaşık 3 bin iken bu yıl 4 bin üzerine çıkacağını düşünüyoruz. Bir patlama var. Çin, Filipin, Latin Amerika gibi ülkelerden zaten talep arttı. Türkiye’den de fazlalaşıyor. Kanada’da 4 binin üzerinde Türk öğrenci var. Ama 6 aydan az süreyle gidenler öğrenci vizesi almadığı için sayı daha yüksek.”

Lisans Eğitimi Ortalama 23 Bin Kanada Doları

Ortalama olarak uluslararası öğrenciler lisans düzeyindeki programlar için yıllık 23 bin Kanada doları ödüyor. Bu rakamlar sosyal bilimler için daha düşük, mühendislik ve tıp gibi bölümler için daha yüksek olabiliyor.

Uluslararası öğrenciler yüksek lisans düzeyindeki programlar için yıllık ortalama 15 bin Kanada doları ödüyor.

İngilizce dil okullarında 1-10 hafta süren bir programda haftalık ücretler 275 Kanada dolarına kadar yükselirken, 20 hafta ve üzeri gidildiğinde rakamlar haftalık 200 Kanada dolarına düşüyor.

Yatırımcı Sayısı Artıyor

Son yıllarda Türkiye’den gelen yatırımcıların arttığını söyleyen Başkonsolos Ulric Shannon, sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle de tarım, teknoloji ve sağlık alanlarında yatırım yapan Türk şirketlerinin sayısı artıyor. Çünkü şirket kurulunca aileye de oturum hakkı veriliyor. Yatırım için yaklaşık 300-400 bin Kanada doları isteniyor. Göçmenlik bürosu da nitelikli göçmenlik programı ile profesyonellere göçmen olma yolunu açıyor.”

YAZAR HAKKINDA
Yigit Unayagyol

Yurtdışı Eğitim Danışmanı