Türkiye’nin Yurtdışı Tercihinde İlk Sıra ABD

Türkiye’nin Yurtdışı Tercihinde İlk Sıra ABD

Dünyada eğitim deyince akla gelen ülkelerin başında geliyor Amerika Birleşik Devletleri. Ülkede 5 bin 728 üniversite bulunmakta. Türkiye’deki üniversite sayısı ise 196. Sadece nicelik bakımından değil nitelik olarak da ABD dünyanın en iyi üniversitelerine ev sahipliği yapıyor.

Hal böyle olunca ABD, Türk öğrencilerin de tercih ettiği ülkeler arasında yer alıyor. Hatta Türk öğrencilerin yurtdışı eğitim tercihlerinde 1. sırada yer alıyor. Avrupa’dan ABD’ye en çok öğrenci gönderen 25 ülke arasında ilk beşe giren ülkeler ise şöyle; Birleşik Krallık, Türkiye, Almanya, Fransa ve İspanya…

Amerika Birleşik Devletleri’nde okuyan yabancı öğrenci sayısı (2016 – 2017 eğitim yılı için) 1 milyon 78 bin 822 kişi… Eğitim ihracatında dünya şampiyonluğunu elinde tutan ülkedeki Türk öğrenci sayısı ise 10 bin 586.

Türkler hangi bölümleri tercih ediyor?

Peki 10 bin 586 Türk öğrencinin bölüm tercihleri nasıl? Yüzde 25,8’i Mühendislik, yüzde 14’ü İşletme ve Yönetim, yüzde 13,8’i Sosyal Bilimler, yüzde 9,7’si Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, yüzde 8,4’ü Fiziksel ve Yaşam Bilimleri, yüzde 6,7’si Güzel ve Uygulamalı sanatlar, yüzde 3,8’i Eğitim, yüzde 3,1’i İngilizce, yüzde 2,6’sı Beşeri Bilimler, yüze 1,1’i Sağlık meslekleri, yüzde 1,9’u diğer alanlarda okumayı tercih etmiş.

Dikkatimi çeken diğer bir istatistik ise öğrencilerin yüksek ücretli Amerikan üniversitelerinin ücretlerini nasıl karşıladıklarıydı.

ABD’de okumanın eğitim maliyeti nedir?

Türkiye’de eğitim ücretlerinde belirli bir çizgi varken, Amerika’da ortalama bir standart mevcut değil. Okul ücretleri yıllık ortalama 20 bin dolardan başlayıp 45 bin dolara kadar çıkabilir. Örneğin Massachusetts InstItute of Technology (MIT), Üniversitesi tüm lisans programları için 45 bin dolar. Community Collagelar ise çok uygun, burada 2 yıl okuyup üniversiteye geçiş yapıp 2 yıl daha okuyarak daha düşük maliyet elde edebilirsiniz. Çoğu yüksek lisans programı için 43 bin dolar fiyat aralığını veriyor.

YAZAR HAKKINDA
Haşim Benli

Hayat mottosunu ''dolce far niente'' sözünden alan bir keyif adamı. Aynı zamanda bir gezgin ve sanat hayranı!