Uçak Biletinizi Sakın Sosyal Medyadan Paylaşmayın! Yoksa…

Uçak Biletinizi Sakın Sosyal Medyadan Paylaşmayın! Yoksa…

Sosyal medya üzerinden uçak bileti fotoğrafınızı paylaşmanız başınızı fena halde derde sokabilir. Peki biletin fotoğrafını çekip paylaşmanın ne sakıncası var?

Uçuş kartlarındaki kodlanmış bölümde üçüncü kişilerin eline geçmesi durumunda başınızı ciddi bir şekilde belaya sokabilecek bilgiler bulunuyor.

Sanıldığı gibi uçak biletinde sadece adınız soyadını, uçağınız kalktığı havalimanı, varış noktanız, koltuk numaranız bulunmuyor.

Adınızı soyadınızı kapatarak paylaşsanız bile barkodla kodlanmış olan bölümdeki veriler çözümlenirse önemli bilgilerinize ulaşılabilir.

Hatta o bölüme önceden ulaşan kötü niyetli bir kişi sizin uçuşunuzu iptal edebilir,biletinizin tarihini bile değiştirebilir.

Sosyal medyada Los Angeles uçuş biletinizi paylaşarak sosyal çevrenizi hava atmak istiyor olabilirsiniz. Muhtemelen başınıza gelebileceklerden haberiniz yok!

Bu bilgileri araştıran iflyflat.com.au isimli sitenin sahibi Steve Hui, hiç bilinmeyen bir gerçeği aylar önce ortaya çıkardı.

Bir yazılımcı olan Hui, sosyal medya hesabında arkadaşının paylaştığı bir bilet görselinde açıkça görülen barkod üzerinden hangi bilgilere ulaşabileceğini denedi.

Avustralya Virgin Havayolları ile Delta Havayolları ortak uçuşunu kullanacak olan bir Avustralyalı’nın bilet bilgilerini kullanana Hui, sosyal medyadaki görsel üzerinde okuyabildiği bilgleri not etti.

E-bilet numarasını, rezervasyon kodunu, uçuş numarasını ve bagaj bilgilerini Delta Havayollarının internet sitesinden sistem üzerinde bu verileri kullanarak korunmasız olan hangi bilgilere erişebileceğini araştırdı.

Delta Havayolları’nın sitesine girdiğinde elinde mevcut olan yolcunun adı soyadı, uçuş referans kodu ve E-bilet numarasını yazan Hui, erişiebildiği bilgilere kendisi bile inanamadı.

Sistem üzerinde yolcuya ait tüm planlanan uçuşları, koltuk numaralarını, biletleri, geçmiş uçuşları görebildiğini fark etti. Ödeme için kullanılan kredi kartı bilgilerini dahi görüntüleyebiliyordu.

Daha da kötüsü Hui, havayolunun kendi sitesi üzerindeki sistemden eriştiği aşamada biletleri iptal edebilir, saatlerini değiştirebilirdi.

Buraya kadar açık bir şekilde paylaşılan bilet fotoğrafı ile uçuşa ait bilgilere erişilebiliyordu. Ancak daha korkunç olan bilgi erişimi için barkodlar da kullanılabilir. Barkodaları sadece havaalanlarındaki bilgisayar sistemlerinin okuyabildiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

Bilgisayar ve yazılımlar üzerine biraz bilgi sahibi olan herhangi bir insan bu barkodun altındaki bilgileri okuyabilir. Peki bu barkodların altında hangi bilgiler var.

Biletteki bilgileri kapatarak paylaştığını sanan bir sosyal medya kullanıcısı eğer barkodu da kapatmadıysa, uçuşa dair bilgilere ulaşmak barkod okuyan uygulamalar ile çok daha kolay bir hale geliyor. Ve burada riske daha açık durumda oluyorsunuz, çünkü havayolu şirketi bu barkodun altına gömeceği bilgiler farklılık gösterebiliyor.

En azından kimlik numaranız, kredi kartı bilgileriniz, ev adresiniz, telefon numaranız, uçuşa ait bilgileriniz bu barkodun altında gizlenmiş olabilir.

Özetle Hui, her geçen gün dijitalleşen dünyamızda sosyal medyada yaptığımız görsel ve yazılı paylaşımlarda dikkatli olmamız gerektiğini delilleri ile gözler önüne seriyor.

YAZAR HAKKINDA
Haşim Benli

Hayat mottosunu ''dolce far niente'' sözünden alan bir keyif adamı. Aynı zamanda bir gezgin ve sanat hayranı!