Yaz Okullarında Erken Kayıt Avantajı

Yaz Okullarında Erken Kayıt Avantajı

Yabancı dil öğrenmede kısa sürede kişiye konuşma pratiği kazandıran yurt dışı yaz okullarına başvurular başladı. Bu alanda İngiltere, ABD ve Malta ilk akla gelen ülkeler.

Gidilecek ülkeye, seçilecek okula göre ücret aralığı değişiyor ancak erken kayıt avantajlarından yararlanarak bütçenize uygun yaz okulunu bulmanız mümkün.

Günümüzde artık bir yabancı dil bilmek yeterli değil. Dünyada en çok konuşulan dil İngilizcenin yanı sıra ikinci yabancı dili de iyi düzeyde bilmek gerekiyor. Bunun için aileler, küçük yaştan itibaren çocuklarının yabancı dil eğitimine büyük önem gösteriyor. Ancak okulda öğrenilen dersler ya da gidilen özel kurslar çoğu zaman yeterli olmuyor. Yabancı dilde konuşma sorununu çözmek, özgüveni yüksek iletişim kurmak ve kariyer yolunu açmak isteyenlerin imdadına yurt dışı yaz okulları yetişiyor. Genellikle haziran sonu ile ağustos sonu aralığında düzenlenen yaz okullarında eğitsel faaliyetlerle birlikte kültürel, gezi, grup oyunları ve spor aktivitelerine katılma olanağı da mümkün. Yoğun talep üzerine artık yarıyıl tatillerinde de 15 günlük eğitimler veriliyor.

İngiltere ilk sırada

Yurt dışında yaz okulu denilince en çok tercih edilen ülke İngiltere. Malta ise yıldızı parlayan ülkelerden. Bu yıl yaz okuluna katılmak isteyenlerin ise elini çabuk tutması gerekiyor. Çünkü başvurular alınmaya başlandı. Yurt dışı yaz okullarıyla ilgili merak edilen soruları British Point Language Schools Kurucusu ve Yurtdışı Eğitim Koordinatörü Murat Şenel’e yönelttik. İşte cevaplar:

  • Yurt dışında yaz okuluna katılmanın çocuklara ve gençlere faydası nedir?

Globalleşen dünyada dil eğitiminin önemi gün geçtikçe artıyor. Hatta ve hatta günümüz şartlarında tek dil bilmek yeterli olmuyor. Farklı dillere hakim olmak, konuşabilmek günlük hayatı kolaylaştırırken, kariyer yarışında tercih sebebi oluyor. İşte yaz okullarıyla bu yarışa erken yaşlarda başlayabilirsiniz. Tabii bunlara ek olarak dil öğrenmenin kişisel ve zihinsel yararları ile akademik ve kariyer faydalarından da bahsetmek gerekir. İletişim kuşkusuz insanların en önemli ihtiyaçlarından biri…

Kişi yabancı dil bildiği zaman kendi ayakları üzerinde daha rahat durabiliyor. Farklı kültür ve toplumlardan kişi ve kuruluşlarla iletişim kurarken hayatı kolaylaşıyor. Bunun dışında konuya zihinsel açıdan bakıldığında yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, dil bilmenin kişiye birçok artı kattığı görülüyor. Son olarak, en önemli yararından bahsetmek gerekiyor: Kariyer. Yabancı dilin profesyonel hayata etkisi kilit noktadır. Kariyerin her aşamasında önemli. Daha avantajlı pozisyona yükselme ya da gelir imkânları yakalarken önemli rol oynar.

Gençlere kapılar açık

  • Kimler gitmeli?

Yaz okulu 12-21 yaş aralığındaki öğrencilerin gitmesi gereken bir program.

  • Yaz okullarında gerçekleştirilen aktiviteler neler?

Aktiviteler okulların coğrafi koşullarına, imkânlara göre değişiyor. Ancak tüm okulların öğrencilerin sosyal taraflarını geliştirmesi ve öğrenirken eğlenmesi için birbirinden güzel aktiviteleri var. Bunların başında eğitsel, kültürel, gezi, grup oyunları ve spor aktiviteleri geliyor.

  • Son yıllarda yaz okullarında gözde ülkeler hangileri?

Dil eğitiminde İngiltere her zaman ilk tercih. Ancak son yıllarda Malta da ikinci sorulan ülkeler arasında. Burada öğrencinin tercihleri, beklentileri, almak istediği eğitim gibi kişisel verileri doğru tercih için çok iyi analiz etmek gerekli. Farklı seçenekler her zaman masada. Amerika, Kanada da tercihlerde öne çıkıyor.

Ücretler ülkelere göre değişiyor

  • Ücret aralığı nedir?

Aslında ücret aralığının gidilecek ülkeye, seçilecek okula, alınacak eğitime, ders yoğunluğuna, konaklama ve pansiyon durumuna göre değişiklik göstereceğini unutmamak gerekir. Ama ortalama rakamlar vermek gerekirse İngiltere için haftalık 550 ile 935 İngiliz Sterlini arasında, Malta için haftalık 450-750 euro, Amerika için 1.595 ile 2.055 dolar arasında değişiklik gösteriyor.

Kontenjanlar sınırlı

  • Yaz okulları hangi zaman aralığında düzenleniyor?

Adından da anlaşılacağı gibi yaz aylarında yapılan bir program. Haziran sonu ile ağustos sonu gibi bir tarih düşünülebilir. Ancak son yıllarda sömestr tatilinde de 2 haftalık sürelerle çok öğrenci gönderiyoruz.

  • Başvuru dönemleri ne zaman?

Şimdi. Bu programlar belirli tarihler arasında ve belli bir kontenjanla ilerliyor. Bu nedenle nasıl tatilinizi, tiyatro biletinizi rezerve ediyorsanız, aynı şekilde ‘Erken Kayıt’ size belli avantajlar sunacaktır. Daha iyi okulları tercih edebilmenin, daha avantajlı fiyatlardan yararlanmanın tam zamanı…

  • Yabancı dil öğrenmek için yaz okulu tercihinde Türklerin az olduğu ülkeleri tercih etmek ne derece önemli?

Aslında asıl hedef burada dile maruz bırakmak. Ancak bu konuda okullarımız bilgi ve tecrübeye sahip ve oldukça hassas. Örneğin öğrenci grup halinde gitmiyor, gruba dahil olmak istemiyorsa okulun belirleyeceği gruplara katılacak demektir. Bu gruplar da mümkün olduğunca farklı ülkelerden katılan öğrencilerden oluşturulur.

Bu sadece Türkiye’den katılanlar için değil, tüm milletler için geçerli, öğrenmenizi hızlandırmak, süreci doğru yönetmek için uygulanan bir politika. Kısacası dil okullarında sizi okulda, sokakta, kaldığınız evde yani her ortamda ‘dile maruz’ bırakıyoruz…

Kaynak: milliyet
YAZAR HAKKINDA
Ufuk Akar

Yurtdışı dil okulları ve eğitime dair her şey