Yurtdışı Eğitim Talebi Artıyor

Yurtdışı Eğitim Talebi Artıyor

Son yıllarda hem dünya genelinde yaşanan kültürel ve teknolojik değişiklikler dünyayı daha da küçültüyor hem de ülkemiz gündeminde ve eğitim sisteminde daha sık şekilde karşımıza çıkan çeşitli sıkıntılar, yurtdışında eğitim almaya yönelik talebi destekleyerek canlı tutuyor ve uzun süreli değerlendirmeler yapıldığında toplam öğrenci sayılarını arttırıyor.

Yurtdışında eğitim tercihlerini en çok etkileyen konunun maliyetler olması sebebiyle döviz kurları, yurtdışı eğitim tercihlerini en çok değiştiren faktör olarak görülüyor. Yabancı para birimlerinin Türk Lirası karşısında değer kazanması, özellikle o para biriminin kullanıldığı ülkelerde eğitim almak isteyen öğrenci ve velilerin tercihlerini etkiliyor.

Bu etkinin en çok görüldüğü programlar, dil okulu ve yaz okulu programları olmakla beraber, bu programlarda görülen talep değişiklikleri genel olarak dil eğitimi programının süresinin kısaltılması veya farklı bir ülkenin tercih edilmesi şeklinde özetlenebilir.

Döviz Kuru etkilerinden kurtulmak için yol

Yurtdışında dil eğitimiyle ilgilenen öğrenci ve veliler, kur artışlarının olumsuz etkilerinden kurtulabilmek için ilgilerini, yaşam giderlerinin yüksek olduğu İngiltere gibi ülkelerden daha uygun olduğu Malta ve İrlanda gibi ülkelere kaydırıyor. Bu noktada, uluslararası öğrencilere eğitimleri sırasınca ve/veya eğitimlerinden sonra çalışma izni veren ülkeler de daha çok tercih ediliyor. Yurtdışında sadece kısıtlı sayıda ülke, o da belli sınırlamalarla uluslararası öğrencilere eğitim alırken yasal olarak çalışma izni veriyor. Bu olanak da ancak uzun süreli programlara katılan öğrenciler için yarı-zamanlı olacak şekilde veriliyor. Bu nedenle yurtdışında eğitim alırken, çalışma planı yapan öğrencilere, yurtdışı eğitim danışmanlarından bu konuda detaylı bilgi almalarını tavsiye ediyoruz.

Ülke yelpazesi genişliyor

Son yıllarda yurtdışı eğitim alanındaki gelişmeler incelendiğinde, yurtdışında üniversite eğitimi talebinin yerleştiği, görece yüksek maliyetlere rağmen üniversite eğitimi için yurtdışını tercih eden Türk öğrenci sayısının, sektörün en olumsuz zamanlarında bile stabil seyrettiği söylenebilir. Yurtdışında üniversite eğitimi almak için gittikçe yükselen bu talep, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri gibi yüksek öğrenim için her zaman çok tercih edilen ülkelere olan ilgiyi beslemeye devam ettiği gibi, Kanada ve -başta şu zamana kadar çok yoğun öğrenci talebinin olmadığı Doğu Avrupa ülkeleri olmak üzere- Avrupa ülkelerinde yüksek öğrenim gören Türk öğrenci sayılarını arttırıyor.

Yurtdışında eğitime başlama yaşı düşüyor

Diğer taraftan ülkemiz eğitim sisteminde yaşanan kalite ve sistem sorunları, veli ve öğrencilerimizin yurtdışında lise eğitimine olan ilgisini arttırıyor. Her yıl daha fazla sayıda öğrenci lise eğitimi için yurtdışını tercih ederken, lise eğitimine yurtdışında başlama yaşı da 9’uncu sınıfa kadar inmiş durumda. 18 yaşın altındaki öğrencilerin, yaş aralıklarına göre gruplandırılmış halde dil eğitimi aldıkları ve bu eğitimlerini yaz tatili ve çeşitli faaliyetlerle birleştirdikleri programlar olan yaz okulu programlarına başlangıç yaşı da giderek düşüyor. Birkaç sene öncesine kadar minimum başlangıç yaşı- okula göre değişmekle beraber- 12, 13 olan yaz okulu programlarında artık beş yaşındaki öğrencilere yönelik programlar da sunuluyor.

Farklı dil eğitimi programları geliştiriliyor

Yabancı dil bilmenin ve etkili şekilde kullanabilmenin, sadece ülkemizde değil tüm dünyada gerek profesyonel iş yaşamı gerekse kişisel gelişim için olmazsa olmaz halini alması, yurtdışı dil okulları tarafından sunulan programlar üzerinde de değişim baskısı yaratıyor.

Özellikle zaman açısından kısıtları olan katılımcılar için daha esnek ve kişiye özel tasarlanan programlar, bire bir dersler ve öğretmenin evinde yabancı dil gibi programlar yanında belli mesleklere özel yabancı dil kursları da her geçen gün daha çok okul tarafından sunulmaya başlandı.

Çocuklarıyla aynı anda dil eğitimi almak isteyen kişiler için Aile Programları, Yabancı Dil Öğretmenleri İçin Özel Programlar ya da belli bir yaşın üzerindeki katılımcılara özel kurslar da program seçenekleri arasında kendine daha çok yer buluyor.

Yazar : Aslıhan Özenç


%30'a varan indirimlerle yurtdışında İngilizce öğren!

Dünyanın en iyi dil okullarında indirimli fiyatlarla İngilizce öğrenme fırsatını kaçırmayın! Bilgi almak için hemen tıklayın

Kaynak: hurriyet
YAZAR HAKKINDA
Merve Yılmaz

Life is a tragedy full of joy!