Yurtdışı Kapıları Burslarla Açılıyor

Yurtdışı Kapıları Burslarla Açılıyor

Yurtdışında eğitim almak isteyenler için burslar, can simidi. ABD’den Fransa’ya birçok ülkede gözde üniversitelerin kapılarını açan burslarla eğitim ücreti, barınma, ulaşım, vize gibi tüm giderler karşılanıyor. 70 bin euro’ya varan burslar için yüksek not ortalaması ve yabancı dil bilgisi isteniyor.

Eğitim masrafları, yurtdışında eğitim almak isteyenlerin önlerindeki en büyük engel. Ancak bu hayali gerçeğe dönüştürmek isteyenler için birçok burs programı bulunuyor. Lisans ve lisansüstü eğitimler için verilen burslar, 70 bin euro’ya kadar çıkabiliyor. Eğitim ücreti, barınma gibi masrafların yanı sıra ulaşım, vize, pasaport, eğitim materyali, sigorta gibi giderlerin de karşılandığı burs programlarından bazıları şöyle:

180 kişi faydalanacak

Jean Monnet Bursu’ndan 2018-2019 akademik yılında 180 kişi yararlanacak. Burs kapsamında okul ücreti, yeme-içme, konaklama, iletişim, yerel ulaşım, kültürel faaliyetler gibi yaşam giderleri ve vize-pasaport, eğitim materyali, seyahat, çalışma ziyareti, yerel makamlara kayıt, sağlık, sigorta ve her türlü vergi masraflarını karşılamak için bir defaya mahsus ödenek veriliyor.

Fransız iktisatçı ve maliyeci Jean Monnet adına verilen burs, Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor. Burs, Türkiye’nin AB’ye uyum süreci ve AB müktesebatı ile doğrudan ilgili tarım ve kırsal kalkınma, bilim ve araştırma, eğitim ve kültür, çevre, bilgi toplumu ve medya, şirketler hukuku, enerji gibi 31 AB müktesebat başlığında gerçekleştirilecek akademik çalışmalara veriliyor.

Kamu sektörü, özel sektör çalışanları, üniversitelerin lisans son sınıf ve lisansüstü öğrencisi olanlar ile akademik veya idari personeller başvuruda bulunabildiği bursların yüzde 50’si kamu sektörüne, yüzde 30’u üniversitelere, yüzde 20’si ise özel sektöre ayrılıyor. Burs almaya hak kazananlar en az 3, en fazla 12 ay süreyle AB üyesi ülkelerdeki bir üniversitede veya üniversiteye eş değer bir kuruluşta lisansüstü veya araştırma programlarına katılabiliyor. Bursa başvurmak için lisans derecesine sahip ya da bir lisans programında son sınıf öğrencisi olmak gerekiyor. Ayrıca başvurularda 4.00 üzerinden en az 2.50 veya 100 üzerinden en az 65 lisans not ortalaması, AB resmi dillerinden birine ilişkin yeterlilik belgeleri isteniyor. Bursların son başvuru tarihi 23 Şubat.

Aziz Sancar’la çalışacaklar

ABD’nin en prestijli burs programı olarak kabul edilen Fullbright’la öğrencilere 50 bin dolara kadar burs ve gidiş-dönüş uçak bileti imkânı sağlanıyor. Bursla, dünyanın dört bir tarafından öğrenci, öğretmen ve akademisyenler Amerika’da eğitim alabiliyorlar.

1946’da Senatör J. William Fulbright’ın eğitim ve kültürel değişim yoluyla, ülkeler arasında ortak bir anlayış geliştirmek amacıyla Amerikan Kongresi’ne sunduğu bir kanun teklifiyle başlatılan burslar, bu yıl Doktora, Yüksek Lisans, Profesör Aziz Sancar Doktora olmak üzere 3 kategoride veriliyor.

Doktora bursuna, lisans mezunları veya bir lisans programından en geç Temmuz 2019’da mezun olacak öğrenciler başvurabiliyor. Bursa başvurmak için 4.00’lük sistem üzerinden en az 3.50, 100’lük sistem üzerinden ise en az 88.33 not ortalamasına sahip olmak gerekiyor. Yüksek lisansta ise 3.00 veya 76.66 ortalama isteniyor.

Profesör Aziz Sancar Doktora Bursu da Sancar’ın akademik danışmanlığında doktora eğitimi almak isteyenlere veriliyor. Burs, biyoloji, moleküler biyoloji ve genetik, kimya, kimya mühendisliği, biyokimya, biyofizik, biyomedikal mühendisliği bölümlerinin öğrencileri ve mezunlarının başvurusuna açık. Bursiyerler, North Carolina Üniversitesi’nin Chapel Hill Kampüsü’nde doktora eğitimlerini tamamlayacak ve üniversitenin Kimya Bölümü’ne kayıtlı olacaklar.  Adaylardan TOEFL iBT skorunun en az 75 olmasının istendiği burslar için son başvuru tarihi 9 Nisan.

Birçok alanda veriliyor

Türk Eğitim Vakfı (TEV) lisansüstü öğrencilerine pek çok ülkede burslu öğrenim görme olanağı sunuyor. TEV ile Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD), başarılı gençlere Almanya’da master için burs veriyor. Mühendislik, sosyal bilimler, tıp, sanat ve tasarım, eğitim bilimleri, Alman dili ve edebiyatı gibi pek çok alanda verilen burslara 30 yaşından büyük olmayan, lisans not ortalaması 4’lük sistemde en az 3 olan, İngilizce veya Almanca dillerini bilen adaylar başvurabiliyor. Son tarih 30 Mart.

TEV, Instituto Empresa Business School Madrid ile 70 bin euro’ya kadar karşılıksız burs veriyor. Burs için uluslararası MBA, gelişmiş finans, pazar araştırmaları ve müşteri davranışı gibi alanlarda okuyan adaylar seçilecek. Başvurular 28 Şubat’ta sona eriyor.

TEV ile Fransa Büyükelçiliği de yüksek lisans öğrenimi Master 1 ve Master 2 için  Fransa’da ortaklaşa yaşam gideri bursu veriyor. Eğitim dili Fransızca veya İngilizce olan programları kapsayan bursa 30 yaşından küçük, 4 üzerinden 3 ortalamaya sahip adaylar başvurabiliyor. Son tarih 30 Mart.

Farklı ülkeler de var

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Çin, Macaristan, İsrail, Finlandiya, Slovenya gibi dünyanın farklı ülkeleriyle yaptığı anlaşmalar kapsamında yurtdışına öğrenci gönderiyor. Yabancı Hükümet Bursları’ndan başvuruları süren Slovenya Bursu, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrencilere açık. Burs, 1 Ekim 2018 ile 30 Eylül 2019 tarihlerinde arasında bir dönemlik verilecek. Adayların Slovenceyi veya kabul eden öğretim görevlisinin istediği dillerden birisini iyi derecede bilmesi gerekiyor.  Lisans,  yüksek lisans ve doktora adaylarından bir tavsiye mektubu; doktora düzeyinde araştırma bursu adaylarından da iki tavsiye mektubu isteniyor.

YAZAR HAKKINDA
Damla Şahin