Yurtdışında Eğitim için Başvuru Zamanı!

Yurtdışında Eğitim için Başvuru Zamanı!

Kariyer hedefleri ülke sınırlarını aşanlar için başvuru heyecanı başladı! İşte 6 adımda yurtdışı eğitim planı..

Dünyanın 26 ülkesinde 120 binden fazla öğrenciye üniversite giriş, İngilizce dil yeterliliği ve mesleki belgelendirme sınavlarıyla destek sunan eğitim uzmanları, geleceğini planlamak isteyenlere 6 adımlık bir yol haritası çıkarttı.

İş dünyası için ülke sınırları çoktan ortadan kalktı. Hayalinizdeki mesleğe o alandaki dünyanın en iyi üniversitelerinde hazırlanıp kariyerinize istediğiniz ülkede devam edebilirsiniz. Lise öğrencilerinin Ekim-Kasım aylarında yurtdışındaki okullara ön başvurularını tamamlaması gerekiyor.

Peki hangi ülkede, hangi okulu seçeceksiniz? Bavulunuzu hazırlamadan önce hangi aşamalardan geçmelisiniz? 26 ülkede 120 binden fazla öğrenciye destek sunan eğitim uzmanları yurtdışında eğitim konusunda bilinmesi gerekenleri anlattı.

6 Adımda Yurtdışı Eğitim Planı

1. İlgi Alanlarını Bul:

İlk adım ilgi duyduğun alanları belirlemek… Kendini tanıyorsan, güçlü ve zayıf yönlerini biliyorsan işin daha kolay olacaktır. Yeteneklerin, sahip olduğun değerlerle hangi alanda uzmanlaşmak istediğini netleştirmelisin. Bunu yapmak için çeşitli testlerden de yararlanabilirsin. Örneğin PreACT sınavının ilk bölümü, öz değerlendirme testinden oluşur. Bilimsel yönü olan güvenilir, testler eğitim planını belirlerken karar vermeni kolaylaştırır.

2. Kendine Uygun Branşı Belirle:

Araştırmalar gösteriyor ki kendi istediği alanla uyumlu lisans eğitimi alanlar, okulu yarım bırakmıyor. Branş seçerken, gelecekteki mesleğini gözünde canlandır. O branşı okuduktan sonra ne tür iş imkanların olacak, bu kariyer seni mutlu edecek mi? Mantığınla hislerini buluşturduğunda ne okuman gerektiğinden kolayca emin olacaksın.

3. Nasıl Bir Kariyerin Olacağını Araştır:

İş hayatıyla ilgili hayalleri süsleyen anlar, genelde alınan başarılardır. Kendini bir ödül konuşması yaparken, kanseri ortadan kaldıran aşı hakkında röportaj verirken hayal ediyor olabilirsin. Sadece alacağın harika sonuçları düşünme, o sonuçları almak için bazen yıllarca çalışmak gerekir. Üzerindeki çalışmanın seni mutlu edeceği alanı bulmalısın. Bir laboratuvarda günlerce çalışabilecek ya da saatlerce rakamlarla uğraşabilecek misin? İşyerinde bir günün nasıl geçecek? Seyahat edecek misin? Ortalama ne kadar gelir elde edebilirsin? İşinde kendini nasıl geliştireceksin? Bütün bunlar, karar vermeden önce düşünmen gereken sorular.

4. Doğru Okulu Seç:

Okulun yeri, ders programları ve sunduğu eğitim dışı sosyal imkanlar araştırılmalıdır. Ayrıca üniversite kaç öğrenci almış, mezunların çalışma imkanları, okul bitince elde edeceğiniz yetenekler gibi unsurların da detaylı olarak incelenmesinde yarar var.

5. Üniversiteye Giriş Koşullarını Öğren:

Yurtdışında bir okula kabul edilmek için orada yaşayacak ve derslere uyum sağlayacak kadar yabancı dil bilmek gerekir. Ayrıca okulun hangi puanlarla öğrenci kabul ettiğinin araştırılması önem taşımaktadır. Amerika ve Kanada’daki tüm üniversitelerde kabul edilen en yaygın sınav ACT’dir. Amerika’da geçtiğimiz yıl üniversitelerin yüzde 64’ü ACT sınavı ile öğrenci kabul etti. Avrupa’daki saygın üniversiteler ve Katar’daki okullar da ACT sonuçları ile öğrenci kabul ediyorlar. Bu ülkelerde bir kariyer hedefleyen öğrenciler PreACT gibi deneme sınavlarıyla kendilerini sınayabilirler. Öğrencilerin 10. sınıftan itibaren bu deneme sınavlarına girmesi, gerçekçi hedefler oluşturmaları ve eksikliklerini görmeleri için gereklidir.

6. Maliyetleri Gözden Geçir, Burs İmkanlarını Araştır:

Yurtdışında eğitim için okulun ve o ülkede yaşamanın maliyetlerini de gözden geçirmek gerekir. Sadece okulun kayıt ücreti değil, öğrencinin katılacağı kurslar da hesaba katılmalıdır. Burs imkanları, başarılı öğrenciler için eğitim giderlerini azaltır. ACT sınav skorları yüksekse burs alma seçenekleri de detaylı olarak incelenmelidir. Kurduğunuz hayaller kimi zaman fırsatlarla desteklenir. Bu fırsatları görebilmek için uzman kurumlardan bilgi almak ilk adım olmalıdır.

YAZAR HAKKINDA
Büşra Sayıl