Mezuniyetten Sonra İş Bulmanıza Yardımcı Olacak 9 İpucu

Mezuniyetten Sonra İş Bulmanıza Yardımcı Olacak 9 İpucu

Dünyanın hangi ülkesinde olursanız olun, eğer öğrenciyseniz üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulma gibi ortak bir sorunla karşı karşıyasınız demektir. Özellikle son yıllarda artan nüfusla beraber, üniversitelerden mezun olan öğrencilerin sayısının yükselmesi bir iş bulup çalışmaya başlamayı zorlaştırmaktadır. Bitirdiğiniz bölüme uygun ve hayal ettiğiniz bir iş ortamında çalışmak için sizin gibi yeni mezun, yüzler hatta binlerce kişilik kalabalığın arasından sıyrılmanız gerekir. Bu da eğitim alırken ileriyi düşünmek, bir yandan kariyeriniz için zemin hazırlarken bir yandan da becerilerinizi geliştirmekle olur.

Staj Yapın

Eğitim yaşamları süresince öğrencileri iş hayatına hazırlayan ve bir bakıma da kariyerleri için deneyim kazandıran staj programları, mezun olunduktan sonra birçok kapının açılmasını sağlar. Zorunlu stajların yanı sıra özellikle de yurtdışında okuyan öğrenciler, çoğu üniversitelerin anlaşmalı olduğu firmalar, fabrikalar ve özel şirketler de staj programlarına katılarak kariyer hedeflerinde bir adım önde olabilirler.

Bunun yanında Erasmus gibi öğrenci değişim programlarına katılma fırsatı yakalayan öğrenciler için de yurtdışında staj yapmak, mezuniyet sonrası iş bulma aşamasında öğrencilerin donanımlı bir özgeçmişle işverenin karşısına çıkmasını sağlar. Zira yurtdışında eğitim görmek demek, bir yandan çok iyi derecede İngilizceye sahip olmakken diğer yandan da farklı kültürler, şehirler ve insanlarla tanışmak, vizyonunuzu ve bakış açınızı geliştirmek demektir.

Becerilerinizi Arttırın

Eğitimlerine devam eden öğrencilerin iş bulmak için yapılması gerekenler ile ilgili aşamaların başında yeteneklerinin farkına varmaları ve onlardan faydalanabilmeleri gelir. Üniversite yaşamı bir öğrenci için derslerden, araştırma ödevlerinden ve okul aktivitelerinden ibaret gibi görünse de mezun olmadan önce yeteneklerinizi keşfetmek adına size bolca zaman ve imkan sunar. Etkili konuşmaktan sunum becerisine, takım çalışmasından eleştirel düşünmeye, planlamadan iletişim kurabilme ve yazmaya kadar birçok yeteneğinizi geliştirme fırsatınız olur.

Gönüllü Projelerde Yer Alın

Öğrenciliğiniz sırasında hem kişilik hem de beceri anlamında sizi geliştirecek ve kariyerinizde önemli bir adım olacak işlerden biri de gönüllü hizmetlerdir. Türkiye’de de çeşitli sivil toplum ve vakıflarda çalışabileceğiniz gibi özellikle Erasmus kapsamında Avrupa Gönüllü Hizmetine katılarak yurtdışında bir ülkede yol, konaklama ve günlük el harçlığı karşılığında çalışabilirsiniz. Üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulma aşamasına gelen çoğu öğrencinin bu deneyimlerden faydalanması kendilerini geliştirmek adına büyük bir fırsattır.

Part-Time İş Fırsatlarını Değerlendirin

Üniversite hayatları süresince hem bütçelerine katkıda bulunmak hem de sosyalleşmek adına çoğu öğrencinin tercih ettiği part-time iş fırsatları deneyim kazanmak ve iş disiplinine sahip olmak adına tercih edilebilir. Bir kafede garson olarak çalışmaktan anketörlüğe, köpek gezdirmekten kasiyerliğe ve çocuk bakıcılığına kadar birçok iş imkanına sahip olur ve kendinize ciddi bir network sağlarsınız.

Bunun yanında tasarım, sosyal medya ve yazarlık konusunda eğitim alan ve kendilerini bu bölümlerde geliştiren öğrencilerin de freelance olarak internet üzerinden çalışabilecekleri işler vardır. Üniversite öğrencilerinin en çok tercih ettikleri iş kollarından biri de özel derslerdir. Uzmanı olduğunuz konu ile ilgili ders verebileceğiniz ilköğretim ve lise öğrencileri bulabilir ve ek gelir elde edebilirsiniz.

Üniversitelerin Danışmanlık Hizmetleri

Özellikle yurtdışındaki üniversiteler olmak üzere, günümüzde birçok üniversite öğrencilerine mezun olmadan önce danışmanlık hizmeti sunar. Bu sayede Cv hazırlamaktan, kariyer fırsatlarına, iş görüşmelerinde nelere dikkat etmeniz gerektiğinden hangi işlere başvuracağınıza kadar birçok konuda yardım alırsınız. Böylece mezun olduktan sonra ne yapmanız gerektiği ile ilgili kaygılarınızı bir miktarda olsa azaltmış olursunuz.

CV ve Ön Yazı

Üniversite mezunları için iş fırsatları; eğitim gördükleri alanlara, yaratıcılıklarını ortaya çıkarmalarına ve yeteneklerini geliştirmelerine bağlı olarak değişir. İş başvurusu yaparken diğerlerine göre bir adım önde olmanız, ne kadar donanımlı bir özgeçmişe ve başvuracağınız işe olan uygunluğunuzu anlattığınız ön yazınıza bağlıdır. Bu kısımda yapacağınız düzenlemeler için yine üniversitelerinizin danışmanlık hizmetlerinden faydalanabileceğiniz gibi öğretmenlerinizden de destek alabilirsiniz. Yaptığınız stajlar, gönüllü deneyimler, sosyal hayatınız, çalıştığınız part-time işler, okul notlarınız, bitirme dereceniz, aldığınız sertifikalar ve İngilizce yeterliliğiniz gibi çoğu özellik harika bir CV ile işverenin karşısına çıkmanızı sağlar.

İnternetten Faydalanın

İnternetsiz bir ortamın düşünülmediği günümüz ortamında ister Türkiye’de, isterseniz de yurtdışında olun bu konudaki becerilerinizi ne kadar geliştirebilirseniz o kadar iyidir. Özellikle iş bulma aşamasındaki öğrencilerin kendilerine işverenlerden, bölümlerine ve iş kollarına uygun firmaların olduğu topluluklardan oluşan sosyal bir ağ kurmaları gerekir. Bu aşamada LinkedIn ya da Facebook gruplarından faydalanabilirsiniz. Özellikle iyi fikirler edinmek, dünyaca ünlü çoğu bilim adamı, yazar, gazeteci ve işadamının çalışmalarını takip etmek, internet üzerinden konferanslarına katılmak gibi çoğu hizmetleri bu sayede kolay bir şekilde almış olursunuz.

Öğrenci Toplulukları ve Kulüpler

Günümüzde çoğu üniversitenin ve eğitim kurumunun, öğrencileri hobilerine, ilgi alanlarına, kendilerini ifade edebilme ve sorumluluk becerilerini artırmalarına yönelik kurduğu topluluklar ve kulüpler mevcuttur. Bu topluluklar sayesinde yeni insanlarla tanışır, yurtiçi ve yurtdışında fuarlara ve seminerlere katılır, sertifikalar edinir, işverenlerle tanışma, panellerde bulunma şansı yakalarsınız.

Araştırma Yapın

Bölümünüzü ve eğitim alacağınız üniversiteyi seçmeden önce iyi bir araştırma yapın. Çünkü üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulma kısmının ne kadar önemli olduğunu anlayacaksınız. Eğer yurtdışında eğitim alma imkanınız varsa mutlaka yabancı bir ülkede üniversiteye gidin. Uluslararası geçerliliği olan bir diploma ve iyi derecede İngilizce bilgisi size birçok kapının açılmasına neden olacaktır. Erasmus ve özellikle yurtdışı staj imkanları ile burslar üzerinde araştırmalarınızı yoğunlaştırın.

Son yıllarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bazı üniversiteleri bitiren öğrenciler sadece üniversitelerin isminden ve yüksek kaliteli eğitim olanaklarından dolayı, iş bulma şansları okurken dahi olabiliyor. Dünyada Oxford, Harvard, Yale, Stanford, Cambridge gibi üniversitelerin yanında Türkiye’de de ODTÜ mezunlarının ilk bir ay içerisinde iş bulma oranları %50’yi geçiyor.

Unutmayın, akademik kariyer ya da iş fırsatlarınızı geliştirmeniz en çok size bağlıdır. Eğitim alırken öğreneceğiniz teorik bilgileri ve araştırmalarınızı iş yaşamınızla pekiştirebileceğiniz yaratıcı fikirlere dönüştürmeli ve yeteneklerinizi gösterebileceğiniz uğraşılara yönelmelisiniz.

YAZAR HAKKINDA
Leyla Özlüoğlu

Hotcourses Turkey
İçerik Yöneticisi