İngilizcenize Güç Katacak 10 Yöntem

İngilizcenize Güç Katacak 10 Yöntem

British Council, İngiltere’nin uluslararası eğitim ve kültürel fırsatlardan sorumlu en büyük organizasyonlarından biri. Dünyada İngilizce eğitimi denildiğinde akla ilk onun adı geliyor. Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı’nı (IELTS) da yürüten organizasyon ücretsiz olarak birçok eğitim içeriği paylaşıyor. Bu nedenle kurumun önerilerine kulak vermekte fayda var.

British Council İngilizce Bölümü Direktörü Ayşen Güven gençlere, İngilizce’yi okulla sınırlamamalarını, bu süreci keyifli ve interaktif bir hale getirmelerini söylüyor. İşte gençlere İngilizcelerine güç katacak 10 önerisi:

Dinleyin, izleyin ve okuyun

Eğer dilinizi geliştirmek istiyorsanız, İngilizce’ye maruz kalmanız hayati. Kendi ülkelerinde yarı zamanlı olarak İngilizce eğitimi alanlar, İngiltere’de öğrenenlere göre daha dezavantajlı. Mümkün olabildiği kadar İngilizce duyup konuşabilmek için elinize geçirdiğiniz tüm fırsatları kullanın. Bu müfredat dışı aktiviteler, film izleme ya da kitap okuma olabilir. Diğer bir ifadeyle, birçok farklı kaynaktan İngilizceyle temas etmek size zengin bir öğrenim deneyimi sunar.

Kullanın, konuşun ve yazın

Maruz kalmak iyi bir başlangıç ancak yeterli değil. Bunun için dili kullanmanız gerekiyor. İngilizce yazma ve konuşma fırsatı bulmak bir mücadele. Bu, sınıfınızdan başlayabilir. Fakat müfredatta bunun için ayrılan süre sınırlı ve birçok üniversite yeterince müfredat dışı aktiviteye sahip değil. Bu nedenle pratik yapabileceğiniz yerler bulmalısınız. British Council’in hazırladığı LearnEnglish platformunda yazma pratikleri için ayrılmış bir bölüm var. Eğer yazma becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız, British Council’in adresini ziyaret edebilirsiniz.

Dijital fırsatları değerlendirin

İngilizceye maruz kalma ve pratik yapma noktasında yardımcı olabilecek çok geniş dijital fırsatlar var. Bunlar içerisinde en iyi yollardan biri; kitlesel açık çevrimiçi kurslar (MOOC). İlgi alanı ve isteğe bağlı olarak ücretsiz katılabileceğiniz bu online kurslarla ilgili, British Council’ın internet adresinden bilgi alabilirsiniz. Ayrıca ihtiyaçlarınıza göre ücretsiz uygulamalar da indirebilirsiniz.

İnteraktif yollar deneyin

Dili içerikleri yorumlayabileceğiniz, başkalarına soru sorabileceğiniz ve diğer dinleyicilerle meşgul olabileceğiniz interaktif yollarla öğrenmeyi deneyin. İçerikle etkileşime geçebileceğiniz çok fazla dijital öğrenme deneyimi bulunuyor. Birçok üniversite online yönetim sistemleri kullanıyor. Bunlar öğretmen ve diğer öğrencilerle etkileşime geçme imkânı sağlıyor. Bu sistemlerden faydalanın. Bloglara katılın, öğretmen ve arkadaşlarınızla chat yapın ya da dijital platformlarda soruları yanıtlayın.

Eğlence katın

Yabancı dil öğrenirken anahtar faktörlerden biri de, eğlenmek. Sizin için en iyi yolu seçin. Öğrenme motivasyonu verecek kendi yolunuzu bulmak zorundasınız. Belki müzik dinleyerek ya da dizi izleyerek İngilizceyle zaman geçirmeyi tercih edebilirsiniz. En önemli nokta, bu yolu bulmaktan ve geliştirmekten siz sorumlusunuz.

Yeni kapılar açabilecek bir araç olarak bakın

Öğrenciler için dil öğrenirken en önemli bariyerlerden biri, onu izole bir konu olarak görmeleri. Fakat gerçek şu ki; dil izole şekilde ortaya çıkmadı. O bir bütün paket olarak geliyor. Bunun içerisinde kültür, sanat ve birçok farklı tecrübe de bulunuyor. British Council’ın internet adresinde yakın zamanda kullanıcılara açılan, bununla ilgili bir kanal da yer alıyor. Bölümde İngiltere’de sanat ve yaşam tarzı konusunda içerikler sunuluyor ve bunlar dil becerinizi geliştirmeye odaklanıyor. Sanatları deneyimleyebiliyor ve interaktif videolar sayesinde İngilizcenizi geliştirebiliyorsunuz. (www.britishcouncil.org.tr/en/english/ the-english-channel)

Bir hedef koyun

Bu dil öğreniminde çok önemli. Neyi, nasıl ve ne zaman öğrenmek istediğinize karar verin. Bunun için net bir karar almalı ve takip etmelisiniz. Konu İngilizcenizi geliştirmek olunca neye ulaşmak istediğinizi düşünün. Onun için çalışın. Çok sayıda online kaynak var. Ücretsiz olarak pratik yapabilirsiniz. Kendinize hedef koymanın bir yolu da seviye testleri çözmek. Buradan çıkacak sonuçlara göre bir yön belirleyebilirsiniz.

Dilin özgün kullanımını öğrenin

Kullanımla ilgili becerileri geliştirmek önemli. Bu daha hızlı öğrenmenize ve hemen odaklanmanıza imkân verir. Örneğin, kelimeler yerine söz öbeklerini öğrenmeye odaklanabilirsiniz. En basit şekliyle söz öbekleri birbirine uyan kelimeler olarak tanımlanabilir. Onları bu şekilde öğrenirseniz hatırlamanız, konuşurken ve yazarken kullanmanız daha kolay bir hale gelir. Okulda İngilizce bir yazı hazırlarken benzer örnek metinler bulabilir ve orada dilin nasıl kullanıldığını analiz ettikten sonra bunları deneyebilirsiniz. Aynı yöntemi bir sunum hazırlarken de uygulayabilirsiniz.

Not alın

Sınıfta ya da dışarıda, dikkatinizi çeken ne varsa kaydedin. Sadece bir kere not etmek ve aklınızın bir kenarına yazmak hatırlamak için yeterli değil. Diyelim ki kariyeriniz için İngilizcenizi geliştirmek istiyorsunuz. Eğer testlerdeki sonuçlarınız orta ve üstteyse, profesyoneller için hazırlanan internet yayınlarını da takip edebilirsiniz.

Hatadan korkmayın

Dil öğrenirken hata yapmaktan korkmamak ve olumlu düşünmek çok önemli. Yani sizi olumsuz etkileyen tüm bariyerlerden kurtulun.


%30'a varan indirimlerle yurtdışında İngilizce öğren!

Dünyanın en iyi dil okullarında indirimli fiyatlarla İngilizce öğrenme fırsatını kaçırmayın! Bilgi almak için hemen tıklayın

YAZAR HAKKINDA
Gülçin Yeşil

Yurtdışı Eğitim Danışmanı