Yükleniyor...
Yükleniyor...

Work and Travel nedir, kimler katılabilir, başvuru ve J-1 vize süreci, işler, kazançlar, fiyatlar, konaklama ve Amerika'daki yaşam — A'dan Z'ye kapsamlı rehber.


Work and Travel, ABD Dışişleri Bakanlığı (U.S. Department of State) tarafından yürütülen ve J-1 değişim ziyaretçisi vizesi ile gerçekleştirilen resmi bir kültürel değişim programıdır. Program, BridgeUSA Summer Work Travel kapsamında, üniversite öğrencilerine yaz döneminde Amerika Birleşik Devletleri'nde yasal olarak çalışma ve seyahat etme imkânı tanır.
Work and Travel geçici süreli bir programdır: katılımcılar, Türkiye'deyken imzaladıkları anlaşma çerçevesinde kabul ettikleri pozisyonda çalışır ve program sonunda ülkelerine döner. Doğru anlaşılıp doğru kullanıldığında, öğrencilik döneminde en ekonomik maliyetle yurt dışına çıkılabilecek eşsiz fırsatlardan biridir.

Programın temel amacı yalnızca çalışmak değil; öğrencilerin farklı bir kültürü deneyimlemesi, İngilizcelerini geliştirmesi ve uluslararası iş tecrübesi kazanmasıdır. Katılımcılar bu süreçte bağımsız hareket etmeyi, sorumluluk almayı ve gerçek iş hayatını yakından tanımayı öğrenir.
Programın sunduğu fırsatlardan (kültürel tanışıklık, dil gelişimi, uluslararası arkadaşlıklar) gerçek anlamda yararlanmak büyük ölçüde katılımcının kendi çabasına bağlıdır.

Program hakkında doğru bilinen birçok yanlış vardır. Work and Travel:
Work and Travel süreci, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş sponsor kuruluşlar aracılığıyla yürütülür. Sponsor kuruluş; DS-2019 belgesini düzenler, SEVIS kaydını oluşturur, program kurallarının uygulanmasını takip eder ve Amerika'da bulunduğunuz süre boyunca destek sağlar.
Sponsor ile Türkiye'deki acente farklı kurumlardır: acente başvuru, iş seçimi ve vize sürecini Türkiye'de yönetirken, sponsor programın Amerika'daki resmi yürütücüsüdür. Türkiye'de sık karşılaşılan sponsorlardan bazıları CIEE, Greenheart Exchange, GeoVisions, Intrax, Alliance Abroad, Spirit Cultural Exchange, InterExchange, CICD ve United Work and Travel'dır. Süreç, belgelerin hazırlanmasının ardından J-1 vizesi için konsolosluk görüşmesiyle tamamlanır; vize adımlarının ayrıntısını work and travel vize işlemleri rehberinde bulabilirsiniz.
Program öncelikli olarak aktif üniversite öğrencilerine yöneliktir. Katılım için genel çerçeve şu şekildedir:
Türkiye'de uygun bir üniversitede okuyan yabancı uyruklu öğrenciler de şartları sağladığında katılabilir. Kabul tek bir kritere bağlı değildir; öğrencilik durumu, İngilizce seviyesi, akademik başarı, sağlık durumu ve vize uygunluğu birlikte değerlendirilir. Şartları sağlayan öğrenciler programa birden fazla kez katılabilir.
Program için genel olarak 18-28 yaş aralığı beklenir. Kesin alt sınır 18'dir. Üst yaş sınırı ise ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından tüm sponsorlar için tek bir yaş olarak belirlenmediğinden, sponsor kuruluşa göre genellikle 26 ile 28 yaş arasında değişir.
26 yaşındaki öğrenciler, aktif öğrenci olmaya devam ettikleri sürece katılabilir; ancak yaş ilerledikçe değerlendirmeler daha seçici olabilir. Bu nedenle 26 yaş ve üzeri öğrencilerin güçlü bir öğrenci profiline sahip olmaları önem kazanır.
Program süresince öncelik çalışmaktır. Seyahat ve gezi ise izin günlerinde veya çalışma dönemi tamamlandıktan sonraki 30 güne kadar Travel Period (Grace Period) içinde yapılır. Bu sürede çalışma izni sona erer, turistik amaçla ülkede kalınabilir.
Geziler genellikle çalışılan bölgeye göre planlanır: Doğu Yakası'nda New York, Washington D.C., Boston; Batı Yakası'nda Los Angeles, San Francisco, Las Vegas; milli parklarda ise Yellowstone ve Grand Teton gibi noktalar öne çıkar.
Work and Travel sürecinde en önemli avantajlardan biri erken planlamadır. Erken kayıt olan öğrenciler daha fazla iş seçeneğine ulaşır; iş yerleştirme, vize hazırlığı ve seyahat planlaması gibi aşamaları daha rahat tamamlar. Programa katılmayı düşünüyorsanız, süreci son aylara bırakmadan planlamanız önerilir. Programın maliyet kalemlerini merak ediyorsanız work and travel fiyatları rehberini de inceleyebilirsiniz.
Work and Travel programının tüm ayrıntıları için Work and Travel Rehberi: A'dan Z'ye Kapsamlı Kılavuz'u inceleyebilirsiniz.
Programa Türkiye'de bir üniversitede örgün eğitim gören aktif öğrenciler katılabilir. Son sınıf öğrencileri, vize başvurusu sırasında öğrenci statülerini korudukları sürece başvurabilir. Türkiye'de uygun bir üniversitede okuyan yabancı uyruklu öğrenciler de şartları sağladığında katılabilir. Şartları sağlayan öğrenciler programa birden fazla kez katılabilir.
Genel olarak 18-28 yaş aralığı beklenir. Kesin alt sınır 18'dir; üst sınır ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından tek bir yaş olarak belirlenmediğinden sponsor kuruluşa göre genellikle 26-28 yaş arasında değişir. Yaş tek başına belirleyici değildir; öğrencilik durumu, İngilizce seviyesi ve genel profil birlikte değerlendirilir.
Program kapsamında İngilizce eğitimi verilmez; katılımcıların başlamadan önce en az Intermediate (B1) düzeyinde İngilizceye sahip olmaları beklenir. İngilizce, günlük yaşamda ve iş ortamında aktif kullanılarak geliştirilir.
Evet. Program süresince öncelik çalışmaktır; seyahat genellikle izin günlerinde veya çalışma dönemi bittikten sonraki 30 günlük Travel Period (Grace Period) içinde yapılır. Bu sürede çalışma izni sona erer, turistik amaçla ülkede kalınabilir.
EDUMAG
EDUMAG Yayın Ekibi olarak, yurtdışı eğitim alanında 10 yılı aşkın süredir güvenilir ve güncel içerikler üretiyoruz. Dil eğitiminden üniversite başvurularına, Work and Travel programlarından Erasmus deneyimlerine kadar geniş bir yelpazede, binlerce öğrenciye rehberlik eden kapsamlı rehberler hazırlıyoruz. Amacımız, yurtdışında eğitim almak isteyen her öğrencinin doğru bilgiye kolayca ulaşmasını sağlamaktır.
Work and Travel vize işlemleri: J-1 vizesi süreci, DS-2019, DS-160, SEVIS ve konsolosluk mülakatı için gerekli belgeler adım adım bu rehberde açıklanıyor.
271.538 görüntülenme