Yurtdışına Çılgınlar Gibi CV Yollamayın: Yurtdışında İş Bulmanın 5 Adımı

Yurtdışına Çılgınlar Gibi CV Yollamayın: Yurtdışında İş Bulmanın 5 Adımı

Yurtdışındaki şirketlere, yüzlerce online başvuru yapmanın size geri dönüşün neredeyse sıfır olacaktır. Özellikle Amerika ve İngiltere menşeili şirketlere, Çin, Hindistan veya Pakistan gibi ülkelerden on binlerce online başvuru gelmekte. Bu başvurular arasında çalışma izni olmayanların öne çıkması neredeyse imkansız. Bu sebeple kısıtlı vaktinizi ve enerjinizi kesinlikle daha planlı ve hedefe yönelik kullanmalısınız.

2016 Ekim ayında San Francisco’ya yerleştim ve burada çalışmaya başladım. Bu süreçlerden geçmiş biri olarak yurtdışında yaşamak, orada iş bulmak isteyenlere yardımcı olabilecek birkaç öneride bulunacağım.

Spesifik Şehir Seçimi

Yurtdışında çalışmaya karar verdikten sonra yapacağınız ilk iş nerede çalışmak istediğinizi netleştirmek olmalı. İstediğiniz ülkeye, ardından da şehre karar vermelisiniz. Şehre karar vermenin birçok yolu olabilir; sektörünüzde en iyi olan yere gitmek isteyebileceğiniz gibi, zaman geçirmekten en çok keyif alacağınız yere de gitmek isteyebilirsiniz. Ben teknoloji ve startupların kalbinin attığı yer olduğu için San Francisco’yu tercih ettim.

Kendini Tanıma

Ne kadar spesifik bir uzmanlık alanınız olursa o kadar iyi olur. Şirketler genelde, o ülkede size alternatif biri bulunmuyorsa çalışma izni ve yerleşme masraflarınızı ödemeyi kabul eder, size iş teklifi sunarlar. “Bir Proje Yöneticisi ne kadar spesifik olabilir ki?” demeyin. Kendinizi tanıyın; hobilerinizi, ilgi alanlarınızı değerlendirin, okuduğunuz kitapları, araştırdığınız konuları düşünün ve kendinize benzersiz bir uzmanlık alanı yaratın. Mesela ben teknoloji danışmanı ve proje yöneticisi geçmişimle San Francisco’da yeterince rekabetçi olmadığımı biliyordum; ancak iş saatleri dışında aylar boyunca uğraştığım yabancı dil girişimim sayesinde Türkiye’deki yabancı dil marketini çok iyi tanıdığımı; bunu teknoloji geçmişimle birleştirince San Francisco’da yeterince rekabetçi olduğumu farkettim. Ardından ilgimi ve odağımı tamamen bu alana verdim.

Fikre Kendini Adama

Kendinizi bu fikre adayın. Arkadaşlarınıza, ailenize, belki de iş arkadaşlarınıza bu amacınızdan bahsedin. Sizin o şehirde tanıdığınız, size yardımcı olabilecek kimse olmayabilir; ama arkadaşlarınızın tanıdığı olabilir! Hayatta ne istediğinizden eminseniz, hayat da size gerekli rehberi sağlıyor. Sadece siz değil, arkadaşlarınız da sizin için düşünmeye başlayacak ve size yardımcı olacaklar. Artık bu bulmacayı tek başınıza değil, topluca çözebilirsiniz. Hem gideceğiniz şehir, hem de orada çalışanlar hakkında fazlasıyla bilgi edinmeye başlayacaksınız!

Yabancı Network

O şehirde çalışan bir arkadaşınız var mı? Eğer çalıştığı iş yeri size uyuyorsa kendisinden CV’nizi iletmenizi rica edebilirsiniz. Ya da size uyan bir iş yerinde tanıdığı varsa, sizi onlarla tanıştırmasını isteyin. Ve mümkünse o arkadaşla ufak bir Skype görüşmesi yapın. Çalıştığı iş yeri, yaptığı iş hakkında bilgi edinin ve kendi amacınızdan bahsedin. Sizin isteğinizi ve bu konudaki bilincinizi gördüğünde, iş yerine CV’nizi iletmeyi kendisi teklif edebilir.

Benin favori yöntemim ise, o şehre gitmek, orayı tanımak ve ufak bir network edinmeye çalışmak. Ben bu amaçla iki haftalığına San Francisco’ya gitmiştim. Gitmeden 2-3 hafta önce, San Francisco ile bağı olan arkadaşlarımdan, beni oradaki arkadaşlarıyla tanıştırmalarını rica etmiştim. Ayrıca Linkedin’den San Francisco’da çalışan Türk’lerle ortak arkadaşlarımızın kimler olduğunu buldum. Ardından bu ortak arkadaşlarım beni San Francisco’da çalışan Türk’lerle tanıştırdılar.

Bu şekilde yaklaşık iki hafta içinde 10 kişi ile tanıştım. Tanıştığım insanlardan hem Amerika’daki çalışma vizeleri, hem de çalışma kültürü hakkında pek çok detay öğrendim. Ayrıca pek çoğu çalıştıkları şirketlere CV’mi iletebileceklerini söylediler. İşin en etkileyici tarafıysa tanıştığım insanlarla ayni ilgi alanlarını paylaşmıyor olmama rağmen hemen hemen herkesin bu konularda tanıdığı birileri vardi ve beni onlarla tanıştırdılar.

Bu şekilde siz de ufak bir network oluşturabilir ve zamanı geldiğinde sizi tanıdıkları veya çalıştıkları şirketlere önermelerini rica edebilirsiniz.

Yabancı Dil

Gitmek istediğiniz ülkenin diline hakim olmak Amerika ve İngiltere gibi ülkelerde zorunlu; diğer pek çok ülkede de büyük bir avantaj olarak karşınıza çıkacak. Özellikle soft skill gerektiren işlerde, dile hakim olmamanız işe alınmanız önünde en büyük engel olacaktır. Daha teknik işlerde ise, mülakatlar sırasında yaşayacağınız rahatsızlık, tam kapasitenizi gösterememenize ve bir sonraki aşamaya geçememenize sebep olabilecektir.

Önerim, metroda, trafikte bol bol yabancı haber okumanız olacaktır. Özellikle gitmek istediğiniz coğrafyaya özel haberleri tercih edin. Ayrıca dinleme ve konuşma pratiği kritik bir önem taşımakta. Haftada 3-4 kere Cambly uygulaması üzerinden native speaker’larla konuşma pratiği yapıp İngilizce konuşurken kendinizi çok daha rahat hissedebilirsiniz. Aynı şekilde, uygulama üzerinden gitmek istediğiniz coğrafyada yaşamış kişileri filtreleyin ve onlarla konuşmaya çalışın; bu şekilde orada kullanılan spesifik kelimeleri öğrenir ve aksana aşina olursunuz.

Başka merak ettiğiniz konu varsa lütfen yorumlara ekleyin.

Bol şans!

YAZAR HAKKINDA
Petru Sorin

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı - İstanbul Üniversitesi / Customer Services Coordinator at CIEE (Council on International Educational Exchange)