Amerikalılar ve Türkler Arasındaki Farklar
Hayatı daha kaliteli hale getiren şeyler nedir? Amerikan rüyası gerçek mi? Gerçekten Amerika Türkleri kıskanıyor mu?
Alım Gücü
Yeni bir araba, yeni bir ev, yeni bir telefon almak sizce ne kadar zor olabilir? En basit örneği ile Iphone X almak için kaç ay çalışmalıyız? Bu konuyu anlamak için öncelikle şurada hem fikir olmayız. Amerikan insanı çalışır dolar kazanır ve dolar harcar, Türk insanı çalışır, Türk Lirası kazanır ve Türk Lirası harcar. Anlaşıldığı gibi adil bir durum söz konusu. Para birimi olarak ele alalım.
Türkiye’de günde 8 saat çalışarak asgari maaş alınabilecek ücret 1604 TL’dir. Amerika’da ise bu ücret eyaletlerle değişmekle birlikte ortalama 1950 $’dır. Bir Türk insanı Iphone X için ödemesi gereken miktar 6100 TL. Amerikalı’nın ise ödemesi gereken miktar 1000 $’dır. Yani Türk insanı yeni bir Iphone X alması için yaklaşık 4 ay çalışması gerekirken, Amerika’da ise 1 ay çalışarak neredeyse 2 iphone X alabilir.
100 birim para ile kaç litre benzin alınabilir? Türkiye’de benzinin litre fiyatı şu an itibariyle ortalama 5,66 TL iken, Amerika’da bu fiyat galonu (3.78 litre) 2.72 dolardır. 100 birim para ile Türkiye’de ortalama 18 litre benzin alınırken, Amerika’da 138 litre benzin alınabiliyor.
İnsan İlişkileri
Amerika’ya gidip gelen her insanın dediği bir cümle vardır ”yolda yürüdüğün yerde herkes sana selam veriyor.” Evet bu doğru. Birbirini tanımayan herkes ”günaydın, merhaba, nasılsın” kelimelerini sıklıkla kullanır ama bunun ardındaki şeye kimse bakmaz. İnsanlar birbirine karşı samimiyetle yapmazlar bunu. Sanıldığının aksine Amerika rüyalar ülkesi değildir ve çetelerin, hırsızların, kaçakçıların bir hayli fazla bulunduğu bir ülkedir. İnsanlar birbirine selam verirken şu izlenimi bırakmak isterler. ”Bak ben sana selam veriyorum, hal hatır soruyorum benden sana zarar gelmez.”
Eğitim
Bir ülkenin en önemli demirbaşları arasında eğitim gelir. Mükemmel yer altı zenginliklerine sahip olunsa bile, askeri güç sıralamasında en yüksekte yer alınsa bile, zenginlik açısından bir numara olunsa bile ”EĞİTİM” olmadan hiçbir şey olmaz. Öncelikle şunu demek istiyorum. Eğitim eleştirmenliği yapacak akademik bir düzeyde değilim. Türk eğitim sisteminden gelmiş biri olarak doğruyu yanlışı ayırt edebiliyoruz. Bizim eğitim sistemimizin ezbere dayalı olduğu, robot gibi sadece seçenekler var ve onları seç anlayışının olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Örnek verecek olursak ilk okul 4. sınıfta başlayarak lise sonuncu sınıfa kadar 9-10 sene İngilizce eğitim alıyoruz. Peki neden sadece %3’müz İngilizce konuşuyor?
Amerika için de her şey toz pembe değil tabii ki. En büyük problemler arasında eğitim yer alıyor. Çünkü halkın eğitim hayatını gerçekleştirmesi için çok ciddi paralara ihtiyaçları var. Türkiye’de olduğu gibi eğitimin tamamı devlet tarafından karşılanmıyor ve bu da büyük problemleri beraberinde getiriyor.
Saygı
İnsan ilişkilerinde çok büyük rol oynadığı gibi, insanın doğaya, kurallara vb. Türk insanları birbirini sever, korur, destek çıkar falan filan, Ama iş eleştiriye gelince her türlüsüne kapalıyız. Kusurları görmek istemeyiz mükemmel olduğumuzu düşünürüz. Hepimiz de bunun açıkça farkındayız ki kurallar biz Türk insanını sıkar. Örneğin trafikte beklerken daha yeşil yanmadan sarı da kornaya asılıyoruz. Doğaya karşı çok büyük bir sorumluluğum olduğunu bildiğimiz halde şehirlerimiz beton yığınlarından ibaret.
Peki Amerikan insanları birbirine saygılı mı? 2017’nin yazında Amerika’da bulunmuş bir Türk genci olarak objektif olarak değerlendireceğim. 4 ay kadar süre içerisinde insan ilişkilerine çok dikkat ettim. Altını çizerek söylemek istiyorum ki Amerika’lılar biz Türk’lerden saygılılar. İnsan ilişkilerinde sanki bir film içerisinde gibi hep bir hoşgörü var. Onun dışında insanlar doğaya saygılılar. Düşünsenize New York gibi metropol bir şehrin göbeğinde kocaman park var ve insanlar orayı o kadar temiz kullanıyorlar ki. Türkiye’de böylesi şehirlerde bu kadar büyük bir park yok ; olsa bile ilk haliyle kalır mıydı?