Work and Travel Rehberi

Work and Travel Rehberi

Work and Travel, 1961 yılından itibaren ABD Dışişleri bakanlığı tarafından yürütülen, sadece üniversite öğrencilerinin katılabildiği bir kültürel değişim programıdır. Adından da anlaşılacağı gibi bu program ABD’de önce çalışma sonrasında da istenirse seyahat etmeyi amaçlar. Bu programa konuşma İngilizcesi olan, lisans ve yüksek lisans okuyan öğrenciler, boş olan yaz aylarını ABD’de çalışarak değerlendirme fırsatı bulurlar. Bu çalışma karşılığında kazandıkları paralar ile hem harcamalarını karşılar hem de alışveriş yapma imkanı bulabilirler.

Her yıl ülkemizden 5000-5500 arasında öğrencinin katılım sağladığı bu programda öğrenciler benzersiz bir deneyim ve avantaja sahip olma imkanı elde ederler. Work and Travel programı, katılımcılarının ABD’de bir turist gibi değil, içinden biri gibi yaşamasını ve kültürünü en iyi şekilde anlamasını sağlar.

Work and Travel, bu programı sadece turistik bir program gibi anlayıp bu düşünce ile giden katılımcılar için uygun bir program değildir. Bu program, sadece seyahat ederim ya da çok fazla para kazanıp geri dönerim diye düşünenler için uygun bir program değildir. Work and Travel programına katılan öğrenciler çalıştıkları işyerlerine gelen insanlarla ya da sosyal yaşamlarında İngilizce konuşarak İngilizce geliştirme fırsatı bulabilirler. Bu ve bunlar gibi birçok avantaja sahip olan Work and Travel programına her öğrencinin üniversite yıllarında en az 1 kez Work and Travel programına katılmasını tavsiye ediyoruz.

Work and Travel Programının Avantajları

İngilizcenizi geliştireceksiniz!

Work and Travel programına katılım için gerekli olan en az orta düzey İngilizcenizi daha ileri seviyelere getirebilirsiniz. Bu programda İngilizce konuşmak için birçok fırsat bulur ve insanlarla konuşurken hem konuşma pratiği elde etmiş olursunuz hem de konuşulanı anlama konusunda da kendinizi geliştirirsiniz.

Farklı kültürlerden gelen insanlarla tanışacaksınız.

Work and Travel programının amacı kültürel etkileşim ve değişimdir. Bu programa sadece Türkiye’den değil dünyanın hemen hemen her ülkesinden öğrenciler katılım sağlar. Çalıştığınız işyerlerinde ya da sosyal yaşamınızda bu insanlar ile tanışıp onların kültürlerini yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz. Ayrıca Amerika’da yaşayan insanların da kültürlerini gözlemleme fırsatı bulacaksınız. Kendi kültürünüzü diğer insanlara anlatma, tanıtma fırsatına sahip olacaksınız. Bu, Work and Travel programının en önemli avantajlarından birisidir.

Kendi ayaklarınız üzerinde durmayı öğreneceksiniz.

Work and Travel programına katılan öğrenciler basit işlerde çalışarak kazandıkları paralar ile Amerika’daki konaklama ve diğer giderlerini karşılar. Böylece kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenirler. Bu sayede öğrenciler Amerika’da bir yaşam tecrübesine hem minimum maliyetlerle sahip olurlar hem de belki de yaşayabilecekleri en dolu yaz tatilini yaşamış olacaklardır.

Farklı ülkelerden birçok arkadaş edineceksiniz.

Work and Travel programında çalışılan işyerlerinde genel olarak sadece bir ülkeden değil birçok ülkeden öğrenciler çalışmaya gelirler ve farklı ülkelerden gelen öğrenciler aynı yerde çalışma fırsatı bulurlar. Öğrencilerin birbirleri ile kurdukları arkadaşlıklar genel olarak uzun yıllar devam eder, hatta birçok öğrenci birbirlerini ülkelerinde ağırlar ve bu sayede Amerika’nın dışında da farklı ülkeleri henüz öğrencilikleri devam ederken görme fırsatını bulurlar.

CV’nize uluslararası bir iş tecrübesi ekleyeceksiniz.

Work and Travel programında öğrenciler çalıştıkları işyerlerinden kazanacakları deneyim ve tecrübeleri hem Türkiye’ye döndüklerinde buradaki işyerlerinde kullanabilir hem de CV lerini zenginleştirebilir. Ayrıca, Work and Travel programına katılan öğrenciler programı başarıyla bitirdikten sonra alacağı ‘’Work and Travel Katılımcı Sertifikası’’nı sonraki iş başvurularında kullanma fırsatına sahip olur.

Amerika’da birçok farklı yerleri görüp kültürünüzü arttıracaksınız.

Programın son ve aslında en eğlenceli kısmı olan seyahat döneminde Amerika’da görmek istediğiniz yerlerde seyahat ederek hem buraları yakından görme fırsatı bulur hem de unutulmayacak anılar elde edersiniz. Birçok insanın hayallerini süsleyen Amerika’nın büyük şehirlerini istediğiniz gibi gezebilirsiniz.

Sonraki vize başvurularınız için harika bir referans olacaktır.

Work and Travel programına katılım için almış olduğunuz vize, programı başarıyla bitirdiğiniz takdirde size daha sonraki herhangi bir Amerika vize başvurunuzda iyi bir referans olacaktır. Özellikle de Amerika için alması zor olan turistik vizenizi belki de daha kolay alabileceksiniz. Eğer lisans eğitimi sonrasında Amerika’da herhangi bir yüksek lisans veya doktora gibi programlara başvurmak ve okul araştırmak istiyorsanız bu program sayesinde başvurmak istediğiniz okulları yerinde görüp başvuruları ile ilgili kesin ve doğru bilgileri yerinde alabilirsiniz.

Work and Travel’a Katılım Şartları Nelerdir?

Work and Travel programına başvurmak için belirli kriterleri sağlıyor olmak önemlidir. Bu kriterler şirketten şirkete değişmekle birlikte genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Aktif olarak herhangi bir üniversitede öğrenci olmak*
  • En az orta düzeyde (Intermediate seviye) İngilizce konuşmaya sahip olmak
  • Varsa genel not ortalamasının en az 2.00 veya üzeri ya da 100’lük not sisteminde de en az 60 not ortalamasına sahip olmak. Hazırlık öğrencilerinin ilk dönem sınavlarından geçer not almış olmak.**
  • 18-28 yaşları arasında olmak***

Bu kriterlerden orta düzeyde İngilizce konuşabiliyor olmak, 18 yaş üzerinde olmak ve aktif öğrenci olmak olmazsa olmaz kriterlerdendir. Fakat bu kriterlere sahip olan her öğrencinin bu programa katılım sağlanacağı garantisi verilmez. Bunların yanında en önemli durum katılımcının programın doğasını anlamış olması ve programı başarıyla tamamlayacak motivasyona sahip olması da çok önemlidir.

Neden Erken Kayıt Olmalıyım?

Work and Travel programına şirketler genel olarak Temmuz ayı gibi kayıt almaya başlar ve bu kayıtlar Nisan ayına kadar devam eder. Uzun süren bir periyot gibi düşünülebilir fakat programa olabildiğince erken kayıt olmanın avantajları da bir o kadar fazladır. Erken kayıttan maksat genel olarak Ocak ayına kadar yaptırılan kayıtlar denilebilir. Bu tarihten itibaren kayıtlar için erken dönem denilemez. Erken kayıt avantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Popüler işverenlerle çalışma fırsatına sahip olabilirsiniz.

Work and Travel programında bazı işletmeler bu programa katılan öğrenciler arasında bilinir ve birçok öğrenci şirketlere gelirken bu işverenlerde çalışmak istediklerini iletirler. Böylece bu işverenlerin kontenjanları erkenden dolar. Bu, sadece elini çabuk tutup erkenden işlemlerine başlayan öğrenciler için mümkün olduğundan geç tarihlerde kayıt olan öğrenciler bu kontenjanlara dahil olamazlar.

Beklentilerinize uygun bir işe yerleşme fırsatına sahip olursunuz.

Her öğrencinin kendi özelliklerine ve beklentilerine uygun işletmeler şirketler tarafından bu programda öğrencilere sunulur. Öğrencilerin kendilerine en uygun işi ve pozisyonu bulma fırsatı henüz iş görüşmeleri başlamadan önce kayıt işlemlerine başlaması ile sağlanabilir. Bu sayede her öğrenci beklediği iş fırsatını aslında yüksek oranda kayıt işlemlerine başlaması ile doğru orantılı olduğunu bilmelidir.

Daha düşük bir program ücreti ödersiniz.

Şirketlerin hemen hemen hepsi erken kayıt olan öğrencilerine ‘’Erken kayıt ücreti’’ adında 100 USD’lik bir indirim sağlarlar. Bu sayede erken kayıt yaptıran öğrenciler geç gelmeyerek daha az bir program ücreti ödemesi yaparlar.

Vize randevunuza daha erken girersiniz.

Work and Travel vize görüşmeleri her yıl değişmekle birlikte genel olarak Şubat – Mart döneminde başlamaktadır. Vize görüşmelerine ilk giren öğrenciler de genel olarak Aralık-Ocak aylarında işe yerleşen öğrencilerdir. Eğer Work and Travel kayıt işlemlerine erken başlarsanız işe yerleşiminiz erken olur ve vizeye girişiniz de erken olacaktır.

Vize ret ihtimalinizi azaltacaksınız.

İstatistiksel bir veri olarak vize randevusuna olabildiğince erken giren öğrencilerin vize ret ihtimalleri de azalmaktadır. Bu elbette ki vize ret ihtimali yüksek olan bir öğrencinin şansını arttırmaz ama vize alma ihtimali arada olan bir öğrencinin vize alma şansını bir hayli yükseltecektir.

Vizede isim soruşturmasına takılsanız da bu sorun olmayabilir.

Amerika vizelerinde isim soruşturması diye adlandırılan ‘’Güvenlik Soruşturması’’ olağan bir durumdur ve her 100 öğrenciden yaklaşık 5 kişi bu soruşturmaya takılabilir.  Bu soruşturma süreci genel olarak 2 hafta ile 12 hafta arasında değişebilir. Buradan yola çıkarak eğer vizenize program başlangıç tarihine yakın bir tarihte girerseniz o zaman programa katılımınız imkansız hale gelebilir. Bu riski en aza indirmek için vizeye erken girmek çok önemlidir.

Uçak biletinizi daha erken alarak ekonomik bilet bulabilirsiniz.

Uçak bileti süreci öğrenciler işe yerleştikten sonra başlar çünkü hiçbir öğrencinin işe yerleşmeden hangi havalimanına gideceği belli değildir. İşe yerleşim ne kadar erken olursa vizeye girişler de erken olur ve vizesini alan her öğrenci uçak biletlerini uygun saatlerde uçan uçaklardan ucuz ve ekonomik bilet alabilirler.

Work and Travel’a arkadaşlarınızla gitme şansınızı arttırın.

Bu programa arkadaşları ile birlikte gitmek isteyen bir çok öğrenci grubu olacaktır. Bu öğrenciler kayıt işlemlerine erkenden başlarlarsa hem birlikte gitme olasılıkları artar hem de istedikleri ve bekledikleri gibi bir işe yerleşme şansını arttırırlar.

İşlemlerinizi erken bitirip sadece gidiş tarihinizi beklemeye başlayın.

Bu aslında yukarıda saydığımız birçok avantajın toplamı gibi denilebilir. Kayıt işlemlerini erkenden başlatan ve işine erken yerleşen öğrencilerin vize için gerekli belgeleri erkenden bastırılır. Bu sayede vizeye erken giren öğrenciler ekonomik uçak biletlerini de alır ve henüz daha Mart – Nisan demeden işlemlerini bitirmiş ve sadece gidiş tarihini beklemeye başlar. Geç kayıt olan öğrenciler henüz işlerine dahi yerleşmemiş olabilir bu tarihlerde.

Work and Travel’da Sponsorun Önemi

Sponsor kavramı Work and Travel programı için çok önemli bir yer tutmaktadır. Sponsor şirketler, Türkiye’deki acentaların Amerika’daki partner şirketleridir. Bu sponsorlar Türkiye’de kaydı alınan öğrenciler için iş sağlayan ve çalışma izni basan kurumlardır. Sponsor şirketler Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışır ve program kurallarını bu sponsorlar aracılığı ile yürütürler.

Sponsor şirketlerin Work and Travel programında özellikle Amerika ayağında neden önemli olduğunu anlayabiliriz. Çünkü öğrencilerin Amerika’da işverenlerle ya da kaldıkları yerlerde yaşayacakları herhangi bir problem karşısında öğrenciye sağlayacağı yardım, tecrübe ve problem çözme yetisi ile aslında programın en önemli ayağı olduğunu söyleyebiliriz. Bu aşamada da Amerika’daki güçlü sponsor şirketler ile anlaşmalı olan acentalara kayıt yaptırmak bir o kadar önemli hale gelmektedir. Bu sponsor kurumlara örnek olarak; CIEE, Greenheart Exchange, Alliance Abroad, Spirit, Geovisions gibi bazı sponsor şirketler sayılabilir.

Work and Travel için Popüler Bölgeler

Work and Travel programına katılan öğrenci sayısının artmasıyla öğrencilerin çalışmak istediği eyaletlerin ya da bölgelerin de önemi artmıştır. Work and Travel programı yapısı gereği büyükşehirler dışında sezonluk bölgelerden gelen işlerin olduğu ve öğrencilerin de sadece bu tür sezonluk bölgelerde çalışabildikleri bir program olduğundan aşağıda sayacağımız bölgeler birçok kişiye tanıdık gelmese de aslında Work and Travel programı açısından çok popülerlerdir.

BölgelerAçıklama
Ocean City, MarylandOcean City, ABD’nin doğu bölgesinde bulunan Atlantik Okyanusu’na kıyısı olan bir şehirdir. Work and Travel öğrencilerinin yoğun olduğu bir tatil bölgesidir. Konaklama ücretleri ortalama 125$ ile 150$ arasında değişmektedir.
Wisconsin Dells, WisconsinWisconsin Dells şehri dünyanın su parkı başkenti olarak lanse edilir. Su parklarının ve otellerin yoğun olarak yer aldığı bu şehirde normalde 6.000 dolayında insan yaşarken yaz aylarında günlük yaklaşık 100.000 insan ziyaret eder. Konaklama ücretleri ortalama 80$ ile 100$ arasında değişmektedir.
Yellowstone Natl. Park, South CarolineYellowstone Doğal Parkı, dünyanın en eski doğal parkıdır. Bu doğal parka gelen ziyaretçiler çoğunlukla otellerde ve karavanlarda kalırlar. Bu bölgede öğrenciler çoğunlukla parkta yer alan otellerde çalışmak için işe alınırlar. Doğa ile iç içe olunabilecek ve öncelikle güven arayan öğrenciler için uygun yerlerden bir tanesidir. ABD’nin en zengin insanlarının ziyaret ettiği Yellowstone Doğal Parkı’nda konaklama fiyatları ortalama haftalık 50$ ile 100$ arasında değişir.
Myrtle Beach, South CarolineMyrtle Beach, ABD’nin doğu yakasında olan South Caroline eyaletinde bir sahil şehridir. Burada Work and Travel öğrencilerinin çalışabilecekleri yüzlerce otel, restoran ve dükkan mevcuttur. Bu bölgede konaklama ücretleri haftalık ortalama 80$ ile 120$ arasındadır.
Virginia Beach, VirginiaAtlantik Okyanusu kıyısında olan Virginia Beach şehri, Work and Travel öğrencilerinin yoğunlukla çalıştığı bölgelerden bir tanesidir. Konaklama bulmanın diğer bölgelere göre biraz daha zor olduğu Virginia Beach’te konaklama fiyatları ortalama 100$ ile 120$ arasında değişmektedir.
Lake George, New YorkLake George şehri, New York eyaletinde ama herkesin bildiği New York City’ye 4 saat mesafede olan bir tatil bölgesidir. Şehre ismini veren George Gölü kenarına kurulu olan şehirde çoğunlukla otel ve restoran işletmeleri yer almaktadır. Bölgede oturan insan sayısı ortalama 2.000 iken yazın bu rakam çalışanlarla birlikte yaklaşık 10.000 leri bulur. Bu bölgede konaklama ücretleri haftalık ortalama 80$ ile 100$ arasındadır.
Rehoboth Beach,DelawareDelaware eyaleti, ABD’nin en küçük eyaletlerinden bir tanesi olmasına rağmen Work and Travel öğrencilerinin yoğun olarak çalıştığı bölgelerden bir tanesidir. Rehoboth Beach, Bethany Beach, Dewey Beach gibi birçok öğrencinin çalıştığı bölgelerde çoğunlukla restoran, otel ve mağaza işleri yer almaktadır. Konaklama ücretleri ortalama 125$ ile 150$ arasında değişmektedir.
Portland, MainePortland şehri ABD’nin en doğusunda bulunan Maine eyaletinin en büyük şehridir. Portland, tarihi ve deniz mahsülleri restoranları ile ünlü olan bir şehirdir. Work and Travel öğrencilerinin yoğun olarak çalıştığı bu bölgeden yoğunlukla otel ve restoran işverenleri öğrenci talep etmektedir. Konaklama bulmanın zor olduğu bu bölgede ortalama haftalık kiralar 100$ ile 125$ arasında değişir.
Jackson, WyomingJackson şehri ABD’nin orta eyaletlerinden birisi olan Wyoming’in en büyük ve turistik şehirlerinden bir tanesidir. Jackson’da ortalama 10.000 civarında insan yaşarken yazları buraya her gün ortalama 50.000 dolayında ziyaretçi gelmektedir. Bu bölgeden yoğunlukla gelen işverenler otel ve restoran işletmeleridir. ABD’nin zengin turistlerinin uğrak yeri olan Jackson da konaklama fiyatları haftalık ortalama 150$ civarındadır.
Arlington, VirginiaArlington şehri Virginia’nın büyük şehirlerinden bir tanesidir. Bu bölgeden en fazla gelen iş türü cankurtaranlık işleridir. Site yüzme havuzlarının yoğun olduğu bu şehirde öğrenciler için haftalık kiralar ortalama 100$ ile 130$ arasında değişmektedir.
Wildwood, New JerseyNew Jersey’nin sahil bölgelerinde yer alan Wildwood, yazları en yoğun turist çeken bölgelerinden bir tanesidir. Wildwood da eğlence parkları yoğunluktadır ama restoran ve mağaza işleri de birçok Work and Travel öğrencisi yazın çalıştırmaktadır. Bu bölgede haftalık kiralar ortalama 100$ ile 120$ arasında değişmektedir.
Sandusky, OhioSandusky, dünyanın en büyük eğlence parkı olan Cedar Point eğlence parkının olduğu ve yazın binlerce Work and Travel öğrencisinin çalıştığı bir bölgedir. Bu bölgeden gelen eğlence parkı pozisyonlarının dışında otel ve restoran işverenleri de yoğun olarak öğrenci çalıştırmaktadır. Kiralar ortalama haftalık 50$ ile 100$ arasında değişmektedir.
Cape Cod, MassachusettsBoston şehrinin yer aldığı eyalet olan Masssachusetts’te öğrencilerin yoğun olarak çalıştığı Cape Cod bölgesi zengin turistlerin uğrak yerlerinden bir tanesidir. Yazın özellikle golf clubların, otellerin ve restoranların öğrenci çalıştırdığı Cape Cod’da kiralar ortalama 125$ ile 150$ arasında değişmektedir.

Work and Travel’da Popüler İş Seçenekleri

Work and Travel programının en önemli noktalarından bir tanesi öğrencinin işe yerleşim sürecidir. Öğrencinin yerleştiği ya da yerleşeceği işin kendisine uygun olması gereklidir. Çünkü Work and Travel’da birçok iş birbirine benzer görünürken aslında bazı detaylar ile birbirinden ayrılır ve bu ince detaylar öğrencinin Amerika’daki çalışma ortamında ne oranda rahat edip etmeyeceğini belirler. Genellikle hizmet sektöründeki iş pozisyonlarının olduğu Work and Travel programında belirli işler ön plana çıkmaktadır.

Work and Travel İşleri

İşlerAçıklama
LifeguardTürkçe karşılığı cankuranlık olan bu pozisyon Türkiye’den giden öğrencilerin en fazla çalıştığı iş pozisyonu olarak ön plana çıkmaktadır. Cankurtaranlık ya da öteki ismiyle havuz gözetmenliği, çoğunlukla sitelerin ve su parklarının yüzme havuzlarında yapılır, çalışılması en rahat işlerden bir tanesidir. Sanıldığının aksine zorlu bir iş değil ve iyi yüzme biliyor olmanın yeterli olduğu bir iş pozisyonudur. İngilizce seviyesi olarak da bir öğrencinin en az orta seviyede İngilizce konuşması yeterlidir.
HousekeepingTürkçeye oda temizliği olarak geçen bu iş pozisyonu Work and Travel programında en güvenilir işlerden bir tanesidir. Amerika’nın turistik bölgelerinden gelen otellerin işe aldığı öğrenciler otel odalarının temizliği, tertip ve düzeninden sorumludurlar. Work and Travel programında en fazla yer alan iş pozisyonlarından bir tanesidir. İngilizce seviyesi olarak da bir öğrencinin en az orta seviyede İngilizce konuşması yeterlidir.
Ride OperatorSadece eğlence parklarında (Lunapark) çalışılabilen bu pozisyon eğlence parklarından en çok gelen iş pozisyonudur. Bu pozisyonda öğrenciler, eğlence parklarındaki makinelerin ve araçların çalıştırılması, kapatılması ve güvenliğinden sorumludur. İngilizce seviyesi olarak da bir öğrencinin orta seviyenin üzerinde İngilizce konuşması gerekmektedir.
ServerTürkçesi garsonluk olan bu pozisyon Work and Travel programında en fazla getirisi olduğu düşünülen iş olarak ön plana çıkar ancak buna rağmen Work and Travel programında en az gelen iş pozisyonudur. Bu programda garsonluk pozisyonu için birçok işletme öğrencilerden genel olarak çok ileri derecede İngilizce konuşma seviyesi, garsonluk tecrübesi ve hatta belirli yiyecek içeceklerin bilgilerine sahip olmayı beklemektedirler. Bu da henüz öğrenci olan Work and Travel katılımcılarında çok karşılaşmadığımız özellikler olduğundan Work and Travel işverenlerinin en az öğrenci alımı yaptığı pozisyondur.
CashierMağaza, market ve restoran işlerinde genel olarak karşımıza çıkan kasiyerlik, yine öğrenciler tarafından çokça sorulmaktadır. Bu pozisyonda öğrenciler Amerikan parası üzerinden işlemler yaptıklarından öğrencilerden hem matematik hem de İngilizce anlamında iyi olmaları beklenmektedir. Work and Travel programı kapsamında gelen işlerin oranlarına baktığımızda en az gelen iş pozisyonları arasındadır. Buna rağmen Work and Travel’ın popüler işlerinden bir tanesidir.

Work and Travel Fiyatları

Work and Travel programında her öğrencinin belirli miktarlarda ödeme yapması gerekmektedir. Bu fiyatlar arasında sadece ‘’Work and Travel Program Ücreti’’ şirketler arasında değişkenlik gösterirken diğer maliyetler aynıdır. Programın öğrencilere ortalama maliyetleri aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Work and Travel programına katılım için cep harçlığı hariç ortalama 2700$ ile 3200$ arasında bir maliyet çıkmaktadır. Bu, programa verdiğiniz ücret ve uçak bileti masraflarınız ile değişkenlik gösterir. Work and Travel programına katılan bir öğrenci yaklaşık olarak 3 ay kadar çalışıp 10-15 gün dolayında da seyahat edip geri döner. Her bir öğrencinin ortalama aylık geliri 1200$ ile 2000$ arasında değişir. Bu rakamlar elbetteki öğrenciden öğrenciye değişmekle birlikte birçok öğrenci için aylık ortalama 2500$-3000$ dolaylarına çıkabilmektedir. Öğrenciler, konaklama ve yeme-içme giderlerini düştükten sonra Türkiye’ye ceplerinde programa giderken harcadıklarından daha fazla para ile gelebilirler. Bu sayede hem ekstra para kazanırlar hem de yaz dönemlerini dolu dolu geçirme fırsatı bulurlar.

Work and Travel’da Konaklama Seçenekleri

Work and Travel programında konaklama konusu en çok merak edilen ve sorulan konulardan bir tanesidir. Konaklama seçenekleri öğrencilerin çalışacakları işyerine veya bazen bölgeye göre farklılık gösterebilir. Genel olarak en az 2 kişilik ve odaların büyüklüğüne göre 8 kişiye kadar çalışan aynı odada kalabilir. Konaklama ücretleri eğer özel bir durum yok ise her öğrencinin kendisi tarafından ödenir. Genel olarak haftalık 50 ile 150 USD arasında değişen konaklama fiyatları işverenden işverene ve bölgeden bölgeye değişkenlik gösterir.

Work and Travel’da konaklama 2 şekilde sağlanmaktadır;

  • Konaklama işveren tarafından sağlanır: Bu konaklama seçenekleri, öğrenciler hiç zahmet etmeden işveren tarafından önceden ayarlanmış konaklama seçenekleridir. Giden öğrencilerin büyük çoğunluğunun konaklaması işverenler tarafından sağlanır. Öğrenciler, konaklama ödemesini ve depozitosunu direkt olarak işverene yaparlar. İşverenler haftalık konaklama parasını çoğu zaman öğrencilerin kazandıkları paralardan kesinti yaparak nakit almak yerine bu yolu tercih ederler.
  • Öğrenciler kendi konaklamalarını kendileri bulurlar: Work and Travel programında bu tür konaklama alternatiflerinde öğrenciler, Amerika’ya gitmeden konaklamalarını araştırmak ve sağlamak zorundadırlar. Bu durum, öğrencinin kendisine bulunan işyerinin konaklama sağlamamasından veya bölgenin bu duruma müsait olmamasından kaynaklanmaktadır. Öğrenciler bu gibi durumlarda o bölgede daha önceleri çalışmış olan öğrencilerden ve kendi işverenlerinden konaklama alternatiflerinin bilgilerini alır ve internetten araştırarak konaklamasını gitmeden sağlarlar.

Amerika’da Work and Travel’a katılan öğrencilerin konaklama tipleri aşağıdaki gibidir:

  • Apartman daire tipi konaklamalar
    Bu konaklama tipi genelde cankurtaranlık işverenleri (Lifeguard) tarafından sağlanır ve öğrenciler diğer öğrencilerle paylaşımlı odalarda kalırlar. Genel olarak 2-3 odalı daire tipleridir.
  • Hostel tipi konaklamalar
    Bu konaklama seçeneği genelde öğrencilerin yoğun olarak bulundukları ve işverenlerin öğrencilerine yönlendirdikleri ve paylaşımlı odalarda diğer öğrencilerle kalınan konaklama seçenekleridir. Daha çok sezonluk bölgelerde bulunur ve bu bölge işverenleri tarafından öğrencilerin kalması için sağlanır.
  • Ev tipi konaklamalar
    Bu konaklama seçeneği çoğunlukla öğrencilerin yoğun olarak bulundukları sezonluk bölgelerde öğrencilerin kaldığı konaklama alternatifleridir. Genel olarak daire tipi konaklamadan daha fazla oda bulunur ve bu durumda kalan öğrenci sayısı da artar. Öğrencilerin ve işverenlerin sıklıkla tercih ettiği konaklama seçenekleridir.
  • Yurt tipi konaklamalar
    Bu konaklamalar çoğunlukla işverenlerin sadece kendi öğrencileri için ve özel olarak yaptırılmış konaklama alternatifleridir. Öğrenci yurtları gibi yüksek sayıda öğrencinin kaldığı bu yurtlarda öğrenciler diğer birçok öğrenci ile aynı odayı paylaşırlar.

Seyahat ve Uçak Bileti

Coğrafi Konum

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kuzey Amerika kıtasında bulunan ve 50 eyaletten oluşan dünyanın en büyük ülkelerinden bir tanesidir. Ayrıca nüfus sayısı bakımından da Çin ve Hindistan’dan sonra en fazla nüfusa sahip ülke konumundadır.

Türkiye’ye Uçak ile Uzaklığı

ABD, Türkiye’den direk uçuşla yaklaşık olarak 11 saat mesafededir. Öğrenciler ABD’ye genel olarak Avrupa aktarmalı uçuşlarla seyahat ederler ve bekleme süreleri ile birlikte toplam seyahat süresi 13-20 saat arasında değişir.

Ortalama Uçak Bileti Fiyatları

Türkiye’den Amerika’ya uçak biletleri fiyatları aktarmalı uçuşlarda daha düşük fiyatlarda iken, direk uçuş olan THY’de biraz daha pahalıdır. Türkiye – Amerika gidiş dönüş uçak bileti fiyatları, biletin alındığı tarihe, aktarmada bekleme süresine göre düşebilir veya yükselebilir fakat genel olarak 500-800 USD arasındadır.  Türkiye’den direk Amerika’ya giden uçuşlarda ise bu fiyatlar genel olarak 800-1000 USD arasında değişmektedir.

Work and Travel Vizesi

Work and Travel programına başvuran öğrencilerin programa katılabilmesi için ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’na ya da Ankara Büyükelçiliği’ne vize başvuru yapması ve vize alması gerekir. Vize görüşmeleri yüzyüze ve İngilizce konuşma şeklinde geçtiğinden her öğrencinin programa katılım için en az orta seviyede İngilizce konuşabiliyor olması gerekir. Work and Travel katılımcıları için vize görüşmeleri her yıl ortalama Şubat-Mart aylarında başlar ve Haziran ayının ortalarına kadar devam eder.

Work and Travel için öğrencilerin alması gereken vize türü J1’dir. Bu ABD’nin göçmen olmayan çalışanlara geçici verdikleri çalışma vizesinin bir türüdür. Bu vize ile öğrenciler yasal olarak çalışabilir ve seyahat edebilirler, Sosyal Güvenlik Numarasına başvurabilir ve bu numara ile banka hesabı açabilirler. Öğrenciler, ABD’de oy verme harici hemen hemen her haktan yararlanırlar.

Bunları Biliyor muydunuz?

  • Work and Travel programına dünyanın hemen hemen her ülkesinden katılım sağlanırken Türkiye, gönderdiği yaklaşık 5500 öğrenci ile genel olarak en fazla öğrenci gönderen ülkelerin başında gelmektedir.
  • Türkiye, ABD’de yapılan Work and Travel programı için vize verilen ülkeler arasında vize red oranının en düşük olduğu ülkelerden birisidir.
  • Work and Travel programına Türkiye’den 2001 yılından itibaren öğrencilerin katılımı sağlanırken tüm dünya ülkelerinden 1961 yılından bu yana katılım sağlanmaktadır.
  • Work and Travel programı her ne kadar para kazanma amacıyla bakılmaması gereken bir program olsa da bu programa katılıp da Türkiye’ye on binlerce dolar kazanıp gelen öğrenciler vardır.
  • ABD’de yaklaşık olarak farklı 380 dil konuşulmaktadır. Ancak ortak olan tek ve resmi olan dil İngilizcedir. ABD’de ikinci en fazla konuşulan dil İspanyolcadır.

Work and Travel ile İlgili Önemli Notlar

Work and Travel programında bazı yanlış bilinen durumların doğrularını bilmeniz ve doğru beklentiler ile bu programa katılımınızın bu programı başarılı bir şekilde bitirip gelmenizi sağlayacağını kesin olarak belirtmeliyiz. Aşağıdaki örneklerde bu durumların bazılarını ve sık karşılaşılanlarını bulabilirsiniz.

Work and Travel bir İngilizce geliştirme programıdır.

Work and Travel programına katılan öğrencilerin hemen hemen hepsinin ilk amacı İngilizce geliştirmektir. Evet, bu programın en büyük avantajlarından bir tanesi İngilizce geliştirme şansına sahip olmaktır. Fakat bu durum bu programın İngilizce geliştirme programı olduğunu göstermez. İngilizce geliştirmek bu programın doğasında var ve programın avantajlarından bir tanesidir. Bu durum bir dil okuluna gitmekle karıştırılmamalıdır. Work and Travel programında öğrenciler mutlaka İngilizce konuşma fırsatı bulduklarından var olan İngilizcelerini daha üst seviyelere çıkarabilirler. Burada dikkat edilecek nokta İngilizce geliştirmenin programın avantajlarından birisi olduğunu unutmamaktır.

Work and Travel bir para kazanma programıdır.

Yanlış. Work and Travel programında öğrenciler çalıştıkları süreler için saatlik ücret alırlar. Bazı öğrenciler boş vakitlerinde ikinci iş bularak daha fazla süre alır ve kazançlarını çoğaltırlar. Ancak bu programın amacı değil programın avantajı olabilir yalnızca. Bu programda para kazanacağım diye sadece çalışmaya odaklanmak öğrenciyi programın temel amacı olan ‘’kültürel değişim’’den tamamiyle alıkoyar ve programın amacına uygun hareket etmemeye sebep olur. Bazı öğrenciler borç para alarak bu programa katılıyorlar ve bu borcu kapatmak için amaçlarından sapıyorlar. Bu durumu ne kadar anlasak da yine de programın amacına uygun yaşanması kişisel gelişim için biriktirilen anılar ve tecrübeler insana daha çok şey katacaktır.

Work and Travel bir seyahat ve eğlence programıdır.

Work and Travel programına katılan her öğrencinin program süresince seyahat etmeye hakkı vardır. Burası ile ilgili bir engel yok. Fakat programa katılan öğrencilerin yanlış bildiği öğrenciler çalışırken boş vakitlerinde popüler yerleri görebilecek ya da istedikleri gibi seyahat edecekleri düşüncesidir. Work and Travel programının WORK, yani çalışma kısmında öğrenciler çalıştıkları zamanın dışındaki boş zamanlarında sadece bulundukları bölgede veya şehirde seyahat edebilir veya gezebilirler. Ancak çalışma süresince yeterli zaman olmayacağından kendilerine uzak olan bölgelerde gezmek, seyahat etmek imkansız olacaktır. ABD’nin popüler bölgelerine, turistik bölgelerine gitmek ve oraları görmek isteyen öğrenciler bunu ancak iş sözleşmelerinin bitiş tarihinden itibaren yapabilirler. Bunun için de her öğrencinin toplamda 30 günlük bir süresi vardır. Programa katılan her öğrenci bu 30 günlük süre içerisinde ABD sınırları içinde istedikleri bölgelere seyahat etme özgürlükleri vardır.

Danışman Yorumu

Work and Travel programı, sadece Amerika’da yapılan ve Türkiye’den giden öğrencilerin yaz aylarını hem çalışarak hem de çalışma sonrası seyahat ederek değerlendirdiği alternatifi olmayan bir programdır. Work and Travel programına doğru beklentilerle ve Work and Travel’ın ne olduğunu bilerek gidildiği takdirde program sonunda Türkiye’ye dönerken mutlu olma ihtimaliniz çok yüksektir.

Bu programa katılırken yapılan masraflar aslında bir öğrencinin kendisine yatırım yapması, geleceğine yatırım yapması ile aynı şeydir. Programa katılıp farklı bir ülkede belki de ülkenin dilini ancak konuşabilen bir birey olarak dolu dolu bir yaz geçiren herhangi bir birey Türkiye’ye döndükten sonra ne kadar olgunlaştığını ve artık dünyanın herhangi bir ülkesine gitse dahi çok rahatlıkla yolunu bulabilir olduğunun farkına varır. Bu, kendine olan güvenin bir hayli artmasıdır ve artık böyle durumlarda ne yapıyor olacağını tam olarak biliyor olduğunu gösterir. Programa gerek mali yönden gerekse de farklı sebeplerden dolayı ancak bir kez katılabilen öğrencilerin ortak düşüncesi ‘’keşke bu programa birden fazla katılabilseydim’’ olmakta ya da ‘’keşke bütün arkadaşlarım katılabilse’’ olmakta. Bu program vasıtası ile farklı kültürler gören deneyim ve macera yaşayan öğrenciler okulları elverdiğince yeniden katılmaya çalışarak yaz aylarını olabildiğince dolu ve verimli geçirirler. Bir insanın kendini en fazla geliştirme yolu mutlaka zorluklarla karşılaşma, her zorluğu kendi başına yenebilme ve problemlerini kendi başına çözme ve kendi parasını kazanmaktan geçer.

Work and Travel programına doğru beklentiler ile katılımın olmasının önemli olduğunu söyledik. Bu programın bir çalışma programı olduğunu unutmamak gerekir. Sabahları erken kalkmak ya da akşamları geç yatmak, işyerinde veya kalınan evlerde problem yaşayabilme olasılıklarının olduğunu bilmek ve bunları çoğunlukla öğrencinin kendisinin çözmesi gerektiğini bilmek, bazı zamanlarda haftanın her günü çalışmak gerektiğini bilmek, işe çoğu zaman bisiklet ile gidip gelmesi gerekebileceğini bilmek bu programda beklenti dahilinde olması gereken durumlardır. Bunlar sorun değil, aslında hayatımızın hemen hemen her alanında bu gibi durumlarla karşılaşıyoruz. Sadece bunların olma olasılığını aklımızdan çıkarmamalıyız.

Work and Travel programına katılan her öğrenci çalışırken İngilizce konuşamayabilir. Bu öğrencilerin hiç İngilizce konuşmayacağı anlamına gelmiyor. Herhangi bir öğrencinin çalıştığı pozisyon İngilizce konuşmasına müsaade etmiyor ise de bu öğrencinin mutlaka yabancı olan iş arkadaşları olacak ve iş dışında programa katılan öğrenciler ya da çevrede yaşayan diğer yabancılarla iletişim kurması gerekecektir. Bu sayede her öğrenci yeteri kadar İngilizce geliştirme fırsatı bulabilir. Programın asıl amacı program boyunca yabancı insanlar ile iletişime geçerek onların kültürlerini öğrenip kendi kültürlerini de o kişilere göstermektir. Kültür konusu bilgi anlamında değil, yemek kültürü, arkadaş kültürü, çalışma kültürü, tarih kültürü, geleneklerimiz ve göreneklerimiz anlamında yani yabancı bir ülkede kendi ülkesine ait en güzel örnekleri sergileme anlamındadır.

YAZAR HAKKINDA
Yusuf Kavak

StudyZONE Work and Travel Program Koordinatörü