Liseyi Yurtdışında Okumak için Bilmeniz Gereken Her Şey!

Liseyi Yurtdışında Okumak için Bilmeniz Gereken Her Şey!

2000’li yılların başından bu yana popülerliği artarak devam eden yurtdışı eğitimde, farklı bir noktaya gelindi. Geçmiş yıllarda yurtdışında eğitim denilince akla üniversite düzeyi gelirken artık aileler ve gençler lise çağındayken yurtdışında eğitim alma kararı vermeye başardılar. Bu talep artışının arkasında yatan en önemli nedenler: iş bulma kaygısı duyan gençlerin ve ailelerin iş bulma yarışında bir adım öne çıkabilmek için daha iyi eğitim fırsatlarına yönelmesi ve Türkiye’de eğitim veren donanımlı liselerin sayısının azlığı…

Bunun dışında lise düzeyinde yurtdışı eğitimin önünü açan farklı gelişmeler de oldu. Liseyi yurtdışında okumak isteyen gençlerin ve ailelerin bu konuda bilmesi gereken her şeyi sizin için bir araya getirdik.

İşsizlik kaygısı yurtdışı eğitime yönlendiriyor.

Türkiye’de yaşayan gençlerin en büyük sıkıntılarından biri olan işsizlik kaygısı artarak devam ediyor. İşsizlik kaygısı yaşamak istemeyen gençler ve aileleri çareyi parlak CV’ler oluşturmakta buluyor. En küçük bir detayın bile bir adım öne geçirdiği iş bulma yarışında gençler çeşitli ek eğitimler, sertifika programları, ikinci yabancı diller, çeşitli kurumlarda stajlar gibi ek donanımlara yöneliyorlar. İş bulma konusunda en öne çıkartan hususlardan biri olan yurtdışında eğitime de ilgi gün geçtikçe artıyor.

Her 4 işsizden 1’i üniversite mezunu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ‘İşgücü İstatistikleri Raporu’na göre 2016 Temmuz ayında işsizlik yükselişe geçti. Türkiye’deki işsiz sayısı 3 milyon 324 bin kişiye yükseldi. Genç nüfustaki işsizlik oranı ise yüzde 19.8’e yükseldi. Rakamsal veriler karşılaştırıldığında Türkiye’deki her 4 işsizden 1’i üniversite mezunu…

İşsizliğin en çok rastlandığı alanlar arasında gazetecilik ve enformasyon, bilgisayar, sanat, veterinerlik gibi bölümler dikkat çekiyor. İşsizlik rakamlarındaki bu artış ve üniversite mezunlarının da iş bulma konusunda yaşadığı sıkıntılar dikkate alındığında liseyi yurtdışında okuma eğilimindeki artışın nedeni daha net olarak ortaya çıkıyor.

YÖK çift diplomanın önünü açtı.

YÖK’ün yurtdışında eğitim sektörüne verdiği desteği artırması ailelerin ve gençlerin bu alana ilgisini daha da artırdı. YÖK’ün 2 yıl Türkiye’deki üniversitelerde 2 yıl da yabancı üniversitelerde alınan eğitimi desteklemesi ve uluslararası alandaki işbirliklerini artırması ailelerin bu alana olan güvenini artırmasına vesile oldu. Gençlerin 4 yıllık eğitim sonunda çift diploma almasını sağlayan ‘uluslararası diploma programı’ okuldan mezun olan öğrencilerin daha iyi şartlarda iş bulmasını sağlayacağı için aileler bu konuda çocuklarını desteklemeye yöneldiler.

Tüm bu gelişmelerin neticesinde IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları bu yıl rekor düzeyde ön başvuru aldı. Talebin bu denli yüksek olmasında, yabancı eğitim kurumlarının fuarda dağıtacağı toplamda 1 Milyon Doları bulan burs imkanın da etkisi büyük.

Türk aileler çocuklarının yurtdışında eğitim almasını istiyor.

Dünya çapında 100 Milyar Dolarlık bir büyüklüğe sahip olan yurtdışında eğitim sektörü saydığımız tüm bu nedenlerden dolayı Türkiye’deki ailelerin de ilgisini çekiyor. OECD verilerine göre her yıl yurtdışında eğitime 1.5 Milyar Doların üzerinde harcama yapan ailelerin 2016-2017 sezonunda bu harcamaları artırması bekleniyor.

Dünya çapında faaliyet gösteren özel bir bankanın, farklı milletlerden aileler arasında yapmış olduğu araştırmaya göre; Türk ailelerinin yüzde 83’ü çocuklarını yurtdışında okutmak istiyor. 16 ülke genelinde yapılan araştırma; katılımcı ailelerin yüzde 77’sinin çocuklarını yurtdışında okutmak istediğini gösteriyor. Aileler; çocuklarının daha iyi bir eğitim alması, farklı ülke kültürlerini deneyimlemeleri ve dünyayı anlamaları için yurtdışında okumalarını arzu ettiklerini belirtiyor.

Yurtdışı eğitiminde doğru karar nasıl alınır?

Her yıl milyonlarca öğrenci yurtdışında eğitim için uzun süren araştırmalar yapıyor. Üniversiteler hakkında online bilgi alınabiliyor fakat öğrenciler ve ailelerin ilk tercihi eğitim kurumlarıyla yüzyüze görüşmek oluyor. Bu sebeple dünya genelinde eğitim fuarları bilgi edinmek için tercih edilen noktalar oluyor. 2002 yılından bu yana Türkiye’de düzenlenen IEFT Fuarları Avrupa ve Ortadoğu’nun en geniş kapsamlı eğitim fuarı olması sebebiyle Türkiye’den ve dünya genelinden birçok öğrenciyi eğitim kurumlarıyla bir araya getiriyor. Bu yıl 30.’su düzenlecek olan IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları 200’e yakın eğitim kurumunu tek bir çatı altında toplayarak öğrencilerin yönelimlerini analiz ederek bilgilendirmeyi amaçlıyor.

IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları’na katılarak dil okulları, lisans, yüksek lisans, master, staj programları ve Work and Travel hakkında daha geniş bilgi sahibi olabilirsiniz.

YAZAR HAKKINDA
IEFT Fuarları

Kurulduğu ilk günden bu yana IEFT Fuarları; Türkiye’de yapılmakta olan en iyi yurtdışı eğitim organizasyonu olma özelliğini kazanmıştır. Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen İlkbahar ve Sonbahar etkinlikleri öngörülen en yüksek katılımla hayata geçmektedir.