Ücretsiz Tıp Eğitimiyle Her Yıl Gittikçe Popülerleşen Ülke: Çekya

Ücretsiz Tıp Eğitimiyle Her Yıl Gittikçe Popülerleşen Ülke: Çekya

Daha kaliteli bir eğitim ve gelecek için birçok öğrencinin rotası ücretsiz tıp eğitimi veren Çekya üniversitelerine yoğunlaştı. Üstelik YGS ve LYS’de yeterli başarı gösterememiş öğrenciler için de Çekya’da tıp eğitimi almak mümkün.

ÖSYM sınav sonuçlarının açıklandığı bu günlerde parlak bir gelecek hayali kuran öğrenciler ve öğrenci velileri doğru tercih yapmak konusunda bir hayli zorlanmakta. Öğrencilerin geleceğini belirleyecek olan bu tercihlerde yurtdışı eğitim seçeneğini düşünmek oldukça mantıklı geliyor. Çünkü Avrupa’da eğitim maliyetler açısından sandığınız kadar yüksek değil ve aynı zamanda dünya geçerliliği olan bir diplomayla tam donanımlı mezun olma fırsatı da geleceğinizi garanti altına alacak bir seçenek olacaktır.

Çekya, dinamik nüfusunu arttırmak ve eğitimde ilerlemek adına üniversitelerinde Çekçe eğitim dili olan bölümleri ücretsiz olarak uluslararası öğrencilere sunmaktadır. Çekçe eğitim dilini seçen öğrenciler ilk yıl belirli bir ücret karşılığında 11 ay süren bir hazırlık eğitimini tamamladıktan sonra lisans eğitimlerine başlamak için hazır duruma gelmektedirler. Meslek liseleri de dahil olmak üzere lise diplomanızın olması başvuru için yeterli.

Nobel ödüllü birçok bilim adamının mezun olduğu hatta hali hazırda üniversitelerde ders verdiği bu üniversitelerde eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönmek isteyen öğrencilerin denkliği de kolayca sağlanmaktadır.

YÖK’ün Temmuz 2016’daki duyurusuna göre yurdışında tıp okumak isteyen öğrencilerin ilgili puan türünde ilk 40 binde olmaları ya da YÖK tarafından belirlenen sıralandırma kuruluşlarında* en iyi 1000 üniversite arasında olmaları gerekmektedir. Bu sıralamalarda Tıp için başvuru yapabileceğiniz 157. sırada bulunan Charles Üniversitesi ve 550. sıradaki Masaryk Üniversitesi yer almaktadır. Çekçe dışında İngilizce eğitim de çok tercih edilmektedir. Fakat yıllık belli ücretleri bulunmaktadır.

Yurtdışı eğitim sektöründe 21. dolduran StudyZONE yurtdışı eğitim danışmanlığı; Çekya’da tıp okumak isteyen üniversite öğrencilerinin hayallerini gerçekleşmesine aracı oluyor. Ön kayıt anından itibaren özenle okul başvurusu, vize evrakları, konaklama ve karşılama gibi hizmetleriyle öğrencilerinin işlemlerini profesyonel olarak tamamlamasını sağlamaktadır.

*Bu sıralandırma kuruluşları Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking Academic Ranking, QS World University Rankings, Times Higher Education (THE) World University Ranking, University Ranking by Academic Performance (URAP) olarak belirlenmiştir.

YAZAR HAKKINDA
Burak Aydın

StudyZONE Yurtdışı Eğitim Danışmanı