Work&Travel 2021 Olacak mı? Trump’tan Son Dakika Hamlesi

Work&Travel 2021 Olacak mı? Trump’tan Son Dakika Hamlesi

Work&Travel programı ile ilgili 2020’den beri süregelen inişli çıkışlı, sürpriz gelişmeli süreç devam ediyor. WAT 2021 için öğrenciler Eylül ayından beri kayıt işlemlerini yaparken, yurtdışı eğitim şirketleri ve sponsorlar son sürat işe yerleştirme işlemlerine devam ediyorlar. Trump’ın daha önce imzaladığı 10052 nolu J1 programını da askıya alan kararı ise 31 Aralık 2020’de sona erecekti.

Son dakika gollerini seven Trump, Biden’ın 20 Ocak’ta yapılacak  yemin töreni öncesi 10052 nolu kararını 31 Mart 2021 tarihine kadar uzattığını açıkladı. Bu kararı Work&Travel 2021’de olmayacak şeklinde yorumlamak bir hata olacaktır. Her ne kadar J1 dahil birçok göçmen olmayan vize türleri askıda kalmaya devam etmiş olsa da Biden hükümetinin bu kararı iptal etmesi mümkündür. Kararı 31 Mart’tan önce iptal etmeseler bile, 31 Mart sonrası Biden’ın bu kararda herhangi bir uzatım yapmayacak olması, programın 2021’de olacağı anlamına geliyor.

Trump’un Haziran ayında imzaladığı proclamationın geçersiz olduğu ve karardaki ilgili programların ve vize işlemlerinin yapılmasında bir engel olmadığına dair Ekim ayında California’da Amerikan Ticaret Odası ve diğer davacıların lehine sonuçlanan mahkeme kararı, proclamation her ne kadar uzatılsa da vize işlemlerinin açılması halinde Konsolosluğun önüne gelecektir. Mahkeme kararında WAT öğrencilerini ilgilendiren en önemli nokta sadece kararda adı geçen J1 sponsoru Intrax’ı  değil, en önemli davacı taraf olan Amerikan Ticaret Odası’na üye CIEE, Greenheart, Geovisions gibi J1 sponsorlarını da kapsamasıdır.

Programda sürecin devam etmesi sadece Amerikan Konsolosluğu’nun Türkiye’deki vize işlemlerini ne zaman açacağı ve ne kadar kapasite ile vize başvurusu kabul edeceği ile alakalı, ki bu konuda Konsolosluğun iyimser tahminleri de olduğu biliniyor. Buna ek olarak vize işlemlerinin tam kapasite açılması halinde proclamation kararı devam ediyorsa, Konsolosluğun mahkeme kararı karşısındaki duruşu merak konusu olacaktır. Biden’ın proclamation iptali ve Konsolosluğun vize işlemleri için açılması halinde ise süreç her zaman olduğu gibi devam edecektir.

YAZAR HAKKINDA
EDUMAG

EDUMAG size keyifli ve yararlı yurtdışı eğitim içerikleri sunan bir sosyal içerik platformudur.