Yurtdışında Yüksek Öğrenim için “College” Alternatifi ve İngiltere

Yurtdışında Yüksek Öğrenim için “College” Alternatifi ve İngiltere

“Üniversite” kavramı birçok ülkede aynı iken, “college” kelimesi farklı ülkelerde farklı anlama gelebilmektedir. Bu açıdan özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkeler arasında önemli farklar bulunmaktadır. Dünyanın geri kalanında ve özellikle İngilizce konuşulan diğer ülkelerde “college” hem “ortaöğretim kurumu” hem de “mesleki yüksekokul” anlamına gelebilmektedir. ABD’de “university” ve “college” arasında pratikte çok az fark bulunmaktadır; öyle ki “Ivy League Okulları” adı verilen okullar topluluğunda bulunan birçok üst düzey Amerikan üniversitesi hala isimlerinde “college” kelimesini kullanmaktadır.

ABD’de hem college’lar hem de üniversitelerin 4 senelik lisans eğitimi veriyor olmasına karşın öğrenciler ve genel olarak halk arasında lisans eğitimi almak çoğunlukla “college’a gitmek” olarak adlandırılır. Master ve sonrasını ifade eden yüksek lisans için ise “üniversite’ye gitmek” terimi tercih edilir.

Elbette Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Community College adı verilen eğitim kurumlarından da bahsetmek gerekmektedir. Bu okullar teknik eğitimin yanı sıra genel akademik eğitim de sunmaktadır. Amerika’da bir yüksek öğrenim kurumuna devam eden öğrencilerin % 50’ye yakını community college’larda eğitim almaktadır. Community college’lardan mezun olanlara Associate Degree, yani bir “Ön Lisans Diploması” verilmektedir. Bu tarz college’larda eğitim genelde pratik ağırlıklı ve 2 senelik olmasına karşın, bir community college’da 2 senesini tamamlayan bir öğrenci buradan 4 senelik bir üniversiteye geçiş yapabilmektedir.

College-UG-index

İngiltere’de ise college’ların çoğunluğunun resmi bir diploma verebilmesi için, bir üniversiteye bağlı olmasalar dahi bir üniversiteden onay almaları gerekmektedir. Kanada ise belki de “university” ve “college” kavramlarının en farklı olduğu ülkelerden biridir. Bu ülkede üniversiteler öğrencilere lisans, master ve doktora derecesi sunarken college’ların
böyle bir yetkisi olmamakta, sadece diploma ve sertifika programlarını bitirenlere bu belgeleri sunabilmektedirler.

Kanada’yla benzer şekilde Avustralya’da da college’lar yalnızca diploma ve sertifika belgeleri sunabilmektedirler. Bu tarz okullara bu ülkede T.A.F.E (Technical and Further Education)adı verilmektedir. Bunun yanında Fransa’da ise Grande Ecole adı verilen, belli bir alanda yoğunlaşarak öğrencilerin bu alandaki eğitimleri ile daha yoğun ilgilenen college’lar bulunmaktadır. Bu okullar birçok diğer ülkedeki college’ların aksine üniversitelere göre daha saygın bir konumdadır. Özellikle politika, sanat ya da mühendislik alanlarında yoğunlaşan bu okullar tarih boyunca birçok mimar, edebiyatçı, sanatçı ve politikacı yetiştirmiştir.

İngiltere’de “College” Eğitimi

İngiltere eğitimin her alanında tarih boyunca öncü olmuş ülkelerden biridir. Günümüzde de İngiltere ve Birleşik Krallık dışında yaşayan binlerce öğrenci her sene eğitimlerinin
çeşitli aşamalarını tamamlamak amacıyla bu ülkeye gelmektedirler. Özellikle lisans ve yüksek lisans eğitimi için dünyada en çok tercih edilen ülkelerden biri olan İngiltere,
sınırları içinde dünyanın en prestijli bazı üniversitelerini barındırdığı gibi, “College” adı verilen yüksek öğrenim kurumları açısından da oldukça yüksek standartlarda eğitim
olanakları sunmaktadır.

“College” ların en yoğun olduğu ABD’nin aksine İngiltere’de “college” ve “üniversite” arasında belli temel farklılıklar bulunmaktadır. Bunlar kısaca:

• College’lar belli ve az sayıdaki temel alanlarda eğitim verirken, üniversitelerin daha geniş bir program yelpazesine sahip olması.

• College’ların eğitim ücretlerinin üniversitelere göre genelde daha düşük olması.

• Üniversitelerin College’lara kıyasla daha fazla öğrenci sayısına sahip olması ve genelde daha geniş bir fiziksel kampüs alanının bulunması.

• Üniversitelerde genelde College’lara kıyasla master, MBA yapma fırsatına daha çok rastlanır olması ve doktora programlarının sadece üniversitelerde olması.

• İngiltere’de tüm üniversiteler tek başlarına diploma verebilirken, çoğu College’ın, bağımsız olsalar dahi, diploma verebilmek için bir üniversitenin onayına ihtiyaç duyması.

Bu saydığımız maddeler elbette College adı verilen okulların eğitim kalitelerinin düşük olduğu ya da aralarında prestij açısından çoğu üniversiteden daha yüksekte bulunan okulların olmadığı anlamına gelmemektedir. İngiltere sahip olduğu birçok köklü College ile lisans ve yüksek lisans seviyelerinde üst düzey programlar sunmaktadır.

Imperial_College_-_South_Kensington_Campus

İngiltere’de lisans eğitimi almayı amaçlayan öğrenciler, eğitim almayı düşündükleri bölümü, okumak istedikleri okulun sahip olduğu kampüs, kurumun eğitim verdiği öğrenci sayısını ve eğitim alacakları College’ın YÖK denkliği gibi faktörleri göz önüne almalıdırlar.

Lisans eğitimi almak amacıyla İngiltere’ye gitmek isteyen bir öğrenci seçim yaparken bu çerçevede düşünüp, ülkedeki College adı verilen kurumların klasik tanıma sahip üniversiteler ile arasındaki farklara dikkat etmeli ve kendi amaçları doğrultusunda
İngiltere’deki bu iki tarz kurumdan her birinin iyi ve kötü taraflarını gözden geçirmelidir.

Doğru ve ihtiyaca göre seçim yapıldığında, dünyanın en köklü ve örnek alınan eğitim sistemlerinden birine sahip olan İngiltere’deki College’ların öğrencilere hem lisans, hem de yüksek lisans alanında sunduğu seçenekler başarıya giden yolda önemli bir atlama taşı
olabilmektedir.

Siz de şehir, okul ve sunulan program seçenekleri hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak istiyorsanız UED üyesi eğitim danışmanlığı firmaları ile iletişime geçebilirsiniz.

YAZAR HAKKINDA
UEDucation

UEDucation Magazine, UED'nin (Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği) ücretsiz süreli yayınıdır.