Kanada Vizesi Hakkında En Çok Sorulan 8 Soru!

Kanada Vizesi Hakkında En Çok Sorulan 8 Soru!

Kanada, yaşamak için dünyanın en iyi ülkeleri arasında ilk sıralarında yer almaktadır. Yüksek refah seviyesi, eğitim kalitesi, son yıllarda izlediği iyimser nitelikli göçmen politikaları ve hem dil okulları, hem de akademik anlamda çok geniş bir yelpazeye sahip olmasıyla, öğrenciler tarafından çok fazla tercih edilen bir lokasyondur. Bu kadar yüksek standartlı bir ülke için de vize almak, o kadar kolay değildir.

Kanada vizesi hakkında internetten ve çevrenizden bir çok bilgi duyabilirsiniz. Bu bilgilerin çoğu kulaktan duyma veya yanlış bilgiler olabilir. Aklınızdaki soru işaretlerini giderecek, Kanada Vizesi hakkında en çok sorulan soruları sizler için cevapladık!

1-Kanada vizesi alabilmek için neler gereklidir?

1-Kanada vizesi alabilmek için neler gereklidir?

Öncelikle Kanada diğer ülkeler ile kıyaslandığında en zor vize veren ülkelerdendir. Bunun nedeni ülkenin yaşam standardının yüksek oluşu ve iş imkanlarının fazla olmasıyla, zamanında ve halen Kanada’ya çok fazla göçmen profilin gidip oraya yerleşmesinden kaynaklıdır. O yüzden Kanada’ya turistik veya eğitim amaçlı vize başvurusu yaparken Türkiye’ye döneceğinizi garantilemeniz gerekmektedir.

Eğer öğrenci veya yeni mezunsanız; Kanada’daki eğitiminizden sonra Türkiye’ye dönüp üniversiteye devam edeceğinize, dönünce yüksek lisans yapacağınıza, yeni bir işe başlayacağınıza ve bunun gibi dönüşünüzü garanti edecek belgelere ihtiyacınız vardır. Eğer ücretli çalışansanız işten izin yazısı alabilir veya Kanada’dan dönünce yeni işe girecekseniz onu ispatlayacak belgeler sunabilirsiniz.

2-Kanada vizesi alabilmek için bankada ne kadar para gereklidir?

2-Kanada vizesi alabilmek için bankada ne kadar para gereklidir?

Kanada vizesine başvurularda en önemli detay bütçenizdir. Vize başvurularında Kanada’daki masraflarınızı karşılayacağına dair kendinizi sponsor gösterebilir veya birinci dereceden aile yakınlarınız size sponsor olabilir. Kanada konsolosluğu şirket sponsorluğunu da kabul etmektedir ama bu durumda şirketin profili de çok önemlidir.

Kanada konsolosluğu başvurularda, kendi hesabınızda veya size sponsor olacak kişinin hesabında iyi bir birikim görmek ister. Bunun hesabı şuna göre yapılır; diyelim ki siz bir dil okuluna veya akademik bir program için Kanada’ya eğitime gideceksiniz, buna göre banka hesabınızda eğitim ücretlerinin tamamı, kalacağınız ay kadar harcayacağınız harçlık, konaklama, diğer masraflar ve gidiş-dönüş uçak bileti ücretlerinin toplam tutarı banka hesabınızda olmalıdır. Bu paraların nereden geldiği de açıklanabilir olmalıdır.

Örneğin; 6 aylık bir dil okulu eğitimine gideceksiniz;

6 aylık eğitim ücretiniz + yaşam ve konaklama ücreti + uçak bileti = 15.000 CAD ortalama olarak banka hesabınızda bulunması ve bu paranın da banka hesabınızda minimum 6 aydır duruyor olması gerekmektedir.

3-Turistik vize ve öğrenci vizesi farkı nedir?

3-Turistik vize ve öğrenci vizesi farkı nedir?

Kanada’da dil eğitimine gidecek öğrenciler eğitim sürelerine göre 2 tip vizeye başvuru yapabilirler. Kanada’da 180 güne kadar alacağınız dil eğitimlerine ziyaretçi vizesi ile gidersiniz. 6 aya kadar size ülkede kalma ve eğitim alma hakkı verir. 6 aydan daha fazla sürecek dil eğitimleri için ise “study permit” dediğimiz öğrenci iznine başvuru yaparsınız.

4-Kanada vizesini içeriden uzatmak mümkün müdür?

4-Kanada vizesini içeriden uzatmak mümkün müdür?

Kanada’da 180 güne kadar olan Turistik vizelerde içerde uzatım mümkün değildir. 180 gün üzeri, öğrenci vizesi  ile uzun dönem eğitim alan öğrenciler, dil eğitimi sonrasında mesleki eğitim programları veya akademik programlar düşünüyorsanız bunlara başvuru yaparak vizenizi Kanada’dan uzatabilirsiniz.

5-Kanada’da öğrenci vizesine yasal çalışma izni veriliyor mu?

5-Kanada’da öğrenci vizesine yasal çalışma izni veriliyor mu?

Kanada’da dil eğitimine giden öğrencilerin yasal olarak çalışma izni yoktur. Dil eğitimi haricinde eğer co-op dediğimiz eğitim ve stajın birleştirildiği bir programa giderseniz, program türüne göre ücretli veya ücretsiz çalışma izniniz olacaktır.

Diploma programlarına, lisans veya yüksek lisans programlarına giden öğrencilerin çalışma izinleri ise şu koşullara bağlıdır; Eğitimlerinin ilk 6 ayını düzenli olarak programlarına devam ederek tamamlamış olmaları şarttır. Kampüs içi ve kampüs dışı çalışma izinleri olabilir. Eğer kampüs dışı çalışma izinleri varsa mutlaka çalışma izni de başvuru yapmaları gerekir. Çalışma izni haftada 20 saattir, tatil dönemlerinde ise tam zamanlı olacaktır.

6- Kanada’da tanıdığımın olması avantaj mıdır, dezavantaj mıdır?

6- Kanada’da tanıdığımın olması avantaj mıdır, dezavantaj mıdır?

Eğer Kanada’da yaşayan bir tanıdığınız varsa ve onun yanında konaklayacak veya onun sponsorluğunda gidecekseniz tanıdığınızın Kanada’da ki statüsü sorgulanmalıdır. Kanada vatandaşlığı olup olmaması, düzenli bir işi, geliri olması ve size sponsor olacaksa yakınlık derecesi önemlidir. Türkiye’den ne tür bir vizeyle gittiği ve ne için gittiği öğrenilmelidir. Eğer aynı soyadı taşıdığınız birinci dereceden yakınlarınız ( anne, baba, kardeş, amca gibi) orada yaşıyorsa bunları belirtmeniz gerekmektedir. Eğer uzak akrabalarınız veya arkadaşlarınız orada bulunuyor ve size sponsor olmayacaklarsa, belirtilmemesi vize alabilmeniz için daha uygun olacaktır.

7-Kanada vizesine başvururken gideceğim dil okulu veya üniversiteden konaklama satın almak zorunda mıyım?

7-Kanada vizesine başvururken gideceğim dil okulu veya üniversiteden konaklama satın almak zorunda mıyım?

Kanada’ya dil eğitimi veya akademik bir program için gidiyorsanız, gideceğiniz okulun sağladığı bir konaklamayı satın almak ve bunu vizede göstermek, vize alabilmeniz için daha iyi olacaktır. Uzun dönem bir programa gidiyorsanız, minimum gideceğiniz ilk bir ay için konaklama göstermek yeterlidir. Kanada’ya gittikten ilk bir ayınızdan sonra, kendiniz de dışarıdan bir konaklama bulabilirsiniz.

8-Kanada’da dil eğitiminden sonra, akademik programlara geçiş yapabilir miyim?

8-Kanada’da dil eğitiminden sonra, akademik programlara geçiş yapabilir miyim?

Kanada’da dil eğitimi aldıktan sonra akademik veya mesleki programlara başvuru yapabilirsiniz. Sertifika, Co-op’lu diploma programları, kolej veya üniversite bünyesinde lisans, yüksek lisans programları başvuru yapabilecekleriniz arasındadır. Sertifika ile Co-op Diploma programları daha ekonomik ve mesleki odaklı olduklarından oldukça fazla tercih edilmektedir

YAZAR HAKKINDA
EDUMAG

EDUMAG size keyifli ve yararlı yurtdışı eğitim içerikleri sunan bir sosyal içerik platformudur.