Londra’nın Merkezinde Cebinizi Rahatlatacak 5 Altın Bilgi
Londra’ya ilk defa gitmişseniz, kısa süreli bir yolculuk yapıyorsanız, üstelik bir de para konusunda sıkıntınız yoksa, şehir merkezi olan 1. bölgede (Zone 1’de) konaklamak gerçekten müthiş bir tecrübedir. Şehrin göbeği diyebileceğimiz bu bölgede, ülkenin en güzel müzeleri, köprüleri, parkları, filmlerde gördüğünüz o güzel sahnelerin çekildiği mekanları görebilmeniz mümkün. Bunları sadece yürüyerek yapabilecek olmanız da cabası.
Peki Londra’da yaşarken hesaplı geçinebilmek için ne yapmanız gerekiyor?
1. Uygun marketlerden alışveriş yapabilirsiniz.
Sizlere bunun için 2 tane önerim var: Tesco ve Sainsbury’s. Bu iki süpermarket’in bölgelere göre fiyatları değişkenlik gösteriyor. Mesela benim konakladığım King’s Cross bölgesindeki Tesco’nun fiyatları Convert Garden’daki şubesine göre daha pahalıydı. Bunun yanında, Sainsburys’in Convert Garden şubesi’nin fiyatları King’s Cross’a göre daha uygun.
Kısaca, süpermarket zincirlerinin fiyatları şubeden şubeye değişiyor, sadece biraz araştırma yapmanız gerekiyor. Zone 1’in dışına çıktığınızda Türk marketleri sıkça karşınıza çıkabiliyor. King’s Cross bölgesinde konakladığımda tesadüfen 1 tane buldum. Bu yüzden, bölgeyi tanımak için biraz gezmeniz gerekiyor.
Her şeyin 1 Pound’a satıldığı marketleri bulmak mümkün ama bunlar şehir merkezinde çok yaygın değil.
2. Öğle yemeği tercihinizi sandviçten yana kullanın.
Sandviç, öğlenleri kısa ders aranızda yemeniz için en uygun yiyecek. Fiyatı ve yeme hızı bakımından da cazip. Ancak, her gün yemek çok sağlıksız olur derseniz, hazır salatalar da alabilirsiniz. Sandviç yemek Londra’daki hızlı şehir hayatının büyük bir kısmını oluşturuyor.
Üçgen şeklinde kesilmiş, bir sürü çeşidi olan sandviçiniz (Sainsburys’de 1 adet peynirlisi sadece 1 Pound) ile içeceğinizi alıp Londra’nın her yerinde bulabileceğiniz çimenlik bir alanda yiyebilirsiniz. Birçok insan burada çimenlere oturup yiyeceğinin tadını çıkarıyor. Tek başına olsanız bile çekinmenize gerek yok, çünkü çok fazla yalnız insan oluyor.
3. Ulaşım pahalı olduğu için yürüyün veya bisiklet kiralayın.
Londra, pahalı bir şehir. Bu yüzden, havalar güzelse, geçeceğiniz bölge çok tenha değilse ve aceleniz yoksa size yürümenizi veya bisiklete binmenizi tavsiye ederim. Diğer türlü, yakın mesafeler için bile yüklü paralar ödemek durumunda kalıyorsunuz.
Eğer yine de ‘ben metro ile gideceğim’ diyorsanız kartınızı gişelerden geçerken ve çıkarken okutmayı unutmayın. Uzun süre kalacak öğrenciler için başka bir hatırlatmam var; öğrenciler için özel Osyter kart almaları. Bu kartı belli bir hafta sayısından çok, bir eğitim kurumuna kayıtlı olan öğrenciler indirimli olarak ulaşım sağlayabiliyor.
4. Hediyelik eşyalarınızı müzeden değil, yakınlarındaki dükkanlardan satın alın.
Londra gibi bir şehirde mutlaka herkesin zevk alabileceği bir müze vardır. Sadece klasik sanat müzelerinden bahsetmiyorum. Londra’da aklınıza gelmeyecek çeşitlilikte müzeler var. Mesela, bilim müzesi; çocuklar için yapılmış izlenimi veren müze hem öğretmek hem de eğlence amaçlı yapılmış. Veya, Madame Tussauds. Ünlü bal mumu heykellerin bulunduğu müzede sadece film yıldızlarını değil, Gandhi ve Albert Einstein gibi düşünür ve bilim adamlarının heykelleri de mevcut, Madame Tussauds binasının bir yan sokağında ünlü dedektif Sherlock Holmes’un müzesini de bulmak mümkün.
Müzelerin kendi hediyelik eşya dükkanlarından bir şeyler almak istiyor olabilirsiniz. Eğer o müzelerin yakınlarındaki dükkanlara da bakarsanız fiyatların bazen daha uygun olduklarını görebilirsiniz. Daha önce de bahsettiğim gibi bunlar için biraz araştırma yapmak gerekiyor.
5. İndirim sağlayıcı kartlardan yararlanın.
ISIC (International Student Card) olarak bilinen uluslararası öğrenci kartı. Yurt dışına çıkmadan alabileceğiniz bu kartı, ISIC’in kendi web sayfasından alabileceğiniz gibi, Gençtur’dan da alabilirsiniz. Eğer bu kartı satın almazsanız, yurtdışında kayıtlı olduğunuz okulun size vereceği öğrenci kartını da kullanabilirsiniz.
Bu iki kart türünde de farklı mağaza ve marketlerde indirimler bulunur. Örneğin müzeler, kırtasiyeler, restoranlar ve büfelerde. ISIC kartının avantajlarını internet sitesinde bulabileceğiniz gibi, okulunuzun vereceği kartın avantajlarını da okulunuzun sitesinde bulabileceğinizi umuyorum.