Erasmus Polonya Deneyimim ve Adaylara Tavsiyeler

Erasmus Polonya Deneyimim ve Adaylara Tavsiyeler

EDUMAG’daki ilk yazımda sizlere Polonya’daki Erasmus tecrübemden bahsedeceğim. Erasmus yapacaklara tavsiyeler verdiğim bu yazı, daha çok Erasmus yaptığım Polonya’nın Opole şehri özelinde olacaktır. Hazırsanız başlayalım.

Erasmus programı nedir?

Erasmus programı nedir?

Erasmus programı, Avrupa Birliği’nin düzenlemiş olduğu Avrupa Birliği ve aday ülkelerin yaptıkları ortak eğitim projelerini teşvik eden bir programdır. Erasmus programı birçok farklı eğitim ve gönüllük projesine sahiptir. Fakat ben katılmış olduğum öğrenci değişim programı olan Erasmus Öğrenci Hareketliliğinden bahsedeceğim.

Erasmus Öğrenci Hareketliliği, Avrupa ülkeleri ve iş bilirliği içinde olan ülkeler arasında lisans ve sonrası öğrencilerin bir ya da iki dönem öğrenim görmesini sağlar. Programın amacı temelinde kültürel etkileşimdir.

Nasıl Erasmus öğrencisi olunur?

Nasıl Erasmus öğrencisi olunur?

Erasmus projeleri iki kurum arasındaki anlaşma ile yürür. İki üniversite arasında yapılan anlaşma üniversitedeki koordinatörlerin kontrolünde yürütülür. Üniversiteye göre değişiklik gösterse de genelde akademik not ortalaması ve dil puanı göz önünde bulundurulur ve başvuran öğrencilerin yaptığı tercih doğrultusunda sıralamada yerini alanlar mevcut kontenjanlara göre yerleştirilir.

Bende Erasmus değişim öğrencisi olarak 2018-2019 güz dönemi boyunca Opole University of Technology’de öğrenim gördüm.

Opole – Polonya Erasmus Deneyimim

Polonya hakkında

Polonya hakkında

Polonya, resmi adıyla Polonya Cumhuriyeti, Orta Avrupa’da bulunan bir ülke. Komşuları, batıda Almanya, güneybatıda Çek Cumhuriyeti, güneyde Slovakya, kuzeydoğuda Rusya ve Litvanya, doğuda Beyaz Rusya, güneydoğuda Ukrayna ve kuzeyde Baltık Denizi’dir. Resmi dili Lehçe’dir. Başkenti Varşova olup nüfusu 38,43 milyondur.

Polonyalılar İngilizce biliyor mu?

Polonyalılar İngilizce biliyor mu?

İngilizce bilme oranı Polonya’da şehirden şehre değişmekte ama genelde büyük şehirlerde küçük şehirlere göre çok daha fazla İngilizce bilen mevcut. Opole gibi küçük bir şehirde ise İngilizce bilme oranı oldukça düşük. Burada bilmekten kastım etkili iletişim kurabilmek. Yine de bu oran ülkemizden fazla.

Polonya’da Erasmus yapmak doğru bir tercih midir?

Akademik yönden gözlemlerim

Akademik yönden gözlemlerim

Bu sorunun cevabı beklentilerinize, gideceğiniz şehre, üniversiteye hatta bölümünüze göre değişiklik göstermektedir. Beklentisi rahat bir akademik dönem geçirmek olan Erasmus öğrencileri Polonya’yı tercih etmektedir. Fakat Polonya’daki her üniversitenin ve her bölümünün size rahat bir akademik dönem sunmayacağını bilmelisiniz.

Benim için de gayet yoğun ve zorlayıcı bir akademik dönem olmuştu. Alanım olan makine mühendisliği bölümü, gittiğim üniversitede Erasmus öğrencilerine herhangi bir imtiyaz tanımayıp akademik olarak diğer öğrencilerden beklenen ne ise aynısını Erasmus öğrencilerinden bekledikleri için vaktimin büyük bir kısmı proje, lab deneyleri ve deney raporları ile geçmişti. Zorlayıcı olmasına rağmen bilime olan ilgim nedeniyle bir yandan da oldukça keyif almıştım.

Maddi açıdan

Maddi açıdan

Sanıldığının aksine Avrupa’da her ülke Euro kullanmayıp kendi para birimini kullanmaktadır. Polonya kendi para birimi olan Zloty’i kullanmaktadır. Polonya ile Türkiye’nin yaşam maliyetleri birkaç sene önce hemen hemen aynı iken son dönemlerdeki döviz hareketliliğinden dolayı şuan biraz daha fazla. Ancak Avrupa ülkesi olduğu için diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslayacak olursak yaşam maliyeti daha düşük.

Hibe (Erasmus bursu) yeterli mi?

Hibe (Erasmus bursu) yeterli mi?

Gideceğiniz ülkeye, şehre ve harcama alışkanlığınıza göre değişen bir durum ancak bunnu anlamanın en kolay yolu web üzerinde bulunan ”cost of living” yani yaşam maliyetlerini ürün bazında tek tek gösteren siteleri aşağıdaki linklerden inceleyip yaklaşık bir hesap yapmanızdır. Gördüğüm kadarıyla ben dahil birçok kişiye hibe yetmiyor. Fakat hibe de zaten destek amaçlı, tüm giderlerinizi karşılamanız için verilmiyor.

https://www.numbeo.com/cost-of-living/

https://www.expatistan.com/cost-of-living

Erasmus’a veya Polonya’ya Gezmeye Gideceklere Tavsiyeler

1. Uçak bileti

1. Uçak bileti

Vizeden henüz cevap gelmediyse ve/veya gideceğiniz tarih net değilse, ceza ödemeden değiştirebileceğiniz şekilde uçak bileti alın ve dönüş biletini prosedürlerden dolayı birkaç gün geç dönebileceğini göz önünde bulundararak alın.

Türkiye’den Opole’ye, Wroclaw’a gidecekseniz ya da gideceğiniz şehir bu rota üzerinde ise ulaşım için en iyi seçeneklerden biri İstanbul-Berlin Schönefeld (SXF) Havaalanına uçmak. SXF’in çıkış kapısının önünden Flixbus otobüsleri doğrudan Wroclaw ve sonrasında Opole’ye gidiyor. Tavsiye ettiğim site ; https://www.skyscanner.com.tr/

2. Bagaj

2. Bagaj

Bavullarınızı yolculuk öncesi mutlaka tartın. Bazı firmalar 1 kg aşımını dahi çok sıkıntı yapabiliyor. Önümdeki bir yolcu birkaç kilo için yüksek bir bedel ödemişti. Bavulunuzu yerleştirirken orada alışveriş yapabileceğinizi aynı zamanda da Avrupa’da giyimin pahalı olduğunu göz önünde bulundurun.

3. Şehir içi ve şehirler arası ulaşım

3. Şehir içi ve şehirler arası ulaşım

Polonya’nın dili olan Lehçe’yi bilmediğiniz için ”gideceğim yeri nasıl soracağım” diye endişelenmenize gerek yok. Şehir içi ulaşım için Store’da mevcut olan uygulamalardan otobüs rotalarını ve saatlerini öğrenebilirsiniz.

Şehirler arası veya ülkeler arası ulaşım için Rynair, Wizzair, Flexibus ve tren mevcut. Rynair tercih ederken havaalanının merkeze uzaklığına dikkat edin. Tren hattı ülkenin önemli bir bölümüne ulaşmakta ve keyif alanlar için iyi bir seçenek. Otobüs ile ulaşmak isteyenler Flexibus uygulamasından kolayca bilet satın alabilir.

4. Polonya’da kültür, yaşam, trafik ve kurallar

4. Polonya’da kültür, yaşam, trafik ve kurallar

Polonyalılar çevre ve düzen konusunda oldukça hassas ve kurallarına bağlı bir millet. Trafikte yaya olarak karşıya geçmek istediğinizde karşıdan gelen bir araç siz daha yaya geçidine gelmeden durur ve asla bir aracı beklemezsiniz. Türkiye’de alışık olmadığımız şeyler bunlar. Bir keresinde yaya olarak karşıya geçerken ambulans beni beklemişti. Eğer resmi araçlar siren modunda değillerse sizi beklemek zorunda. Yayalar da doğal olarak trafik kurallarına oldukça saygılı. Yaya için de kırmızı ışığı yandığı zaman hiç araç geçmese bile dakikalarca bekliyorlar.

Markette de aynı durumlar ile karşılarsınız. Bir markete girdiğinizde düzgün bir sıra oluşturup şikayet etmeden bekleyen insanları görürsünüz. Etrafta fazla kasiyer olmasa bile dakikalarca şikayet etmeden beklerler. Polonya’ya gidecek Türk arkadaşlara çevre kurallarına ve trafik kurallarına uymalarını tavsiye ederim. Bulunduğunuz yerde saygı görmek istiyorsanız yapmanız gereken en önemli şey o coğrafyanın kültürüne saygı göstermek ve kurallarına uymaktır.

5. Para çekme

5. Para çekme

Para çekerken Avrupa’nın neresine giderseniz gidin para çektiğiniz bankanın sizden ne kadar komisyon aldığına dikkat edin. Küçük farklar var diyerek dikkat etmezseniz ya da en yakın banka diye tembellik yapıp önemsemezseniz birkaç aya boş yere ne kadar paranızın gittiğini anlarsınız.

Para çekerken, kredi kartı ile alışveriş yaparken ya da döviz bozdururken banka Türk hattınıza sms gönderiyorsa gitmeden önce mutlaka ya hattınızı yurtdışına açtırın ya da mobil onay yapın. Aksi takdirse epey uğraşırsınız.

6. Market alışverişi

6. Market alışverişi

Erasmus’a gidecek arkadaşlara tavsiyem, mutfak malzemelerini almadan önce oryantasyon haftasında önceki öğrencilerden kalan eşyaların dağıtıldığı etkinliğe gitmeleri. Birkaç saat içinde işe yarar hiçbir şey kalmıyor, bize sadece barbekü kalmıştı.

En fazla çeşit market olarak Auchan’da mevcut. Et ürünleri diğer marketlere göre de daha uygun. Tesco ve Biedronka en uygunları fakat benim kalite ve çeşit yönünden en beğendiğim market Lidl’dı.

7. Konaklama

7. Konaklama

Gezerken booking.com gibi siteler üzerinden bulacağınız hostel, hotel gibi yerlerin fiyatları mesafeye göre çok farkeder. Merkezde 40 Zloty olan ve aynı kondisyona sahip başka bir hostel birkaç yüz metre ileride yarı fiyatına olabilir.

booking.com indirim linki : https://www.booking.com/s/44_6/0e5f0e43

8. Mobil hat

8. Mobil hat

TR hattınızı yurtdışına açtırıp yüksek bedeller ödemek yerine Polonya’dan bir hat alıp uygun fiyata yüksek internet paketli bir hat alabilirsiniz. Orange mobil hattını öneririm.

9. Auschwitz nazi kampına mutlaka gidin.

9. Auschwitz nazi kampına mutlaka gidin.

Kamp ile ilgili ayrı bir yazı yazacağım. Gitmeden önce mutlaka açık gün ve saatleri kontrol edin.

http://auschwitz.org/en/visiting/opening-hours/

10. Türklere karşı Polonyalıların yaklaşımı

10. Türklere karşı Polonyalıların yaklaşımı

Polanya’ya gelmeden önce en çok merak ettiğim konulardan biriydi. Sözlüklerde ya da forumlarda Polonyalıların ne kadar ırkçı olduğundan ve Türklerden nasıl nefret ettiğinden bahseden birçok yazı ile karşılaştım. İşin aslı şu ki; bu yazıların çoğu sadece bireysel tecrübelerden oluşuyor, her ne kadar kötü tecrübeler yaşayanlar olsa bile toplumun genelini yansıtmıyor.

Kaldığım 5 ay boyunca birkaç ters bakış harici hiçbir sorunla karşılaşmadım. Hatta birçok Polonyalı arkadaş edindim ve sık sık arkadaş gruplarına çağırdılar. Polonyalıların soğukkanlı insanlar fakat oldukça kibar ve saygılılar. Elbette her toplumda her çeşit insan var ve kötü örnekler toplumun tamamını yansıtmaz. Polonya’da bu tür durumlarda nadir yaşanır. Bu konu hatta dert edilebilecek düzeyde bile değil. Polonya’ya gideceklere bu konuda içlerinin rahat olmasını öneririm.

Opole

Opole’deki bir yürüyüş parkı

Opole’deki bir yürüyüş parkı

Resimde gördüğünüz harika park şehir merkezine 2 km uzaklıkta huzur bulduğum mekanlardan birisiydi.

Fotoğraf boş bir arsa gibi görünebilir ama orası şehir parkının bir bölümü.

Fotoğraf boş bir arsa gibi görünebilir ama orası şehir parkının bir bölümü.

5 ay boyunca yaşadığım şehir olan Opole, Polonya’nın güneyinde küçük ve oldukça sakin bir şehir. Nüfusu yaklaşık 120 bin olan bu şirin yer huzur arayanlar için adeta bir fırsat.

Tüm Polonya’da olduğu gibi şehrin dört bir yanı yemyeşil ve oldukça büyük parklar ile çevrelenmiş. Özellikle Türkiye’de görmeye alışık olmadığımız bu parklar sadece insanların spor ve yürüyüş yapması için oluşturulmuş. Okuduğum üniversitenin yaklaşık 1 km uzağında bulunan yukarıdaki park da oldukça büyüktü. Parkın bir ucundan bir ucuna gitmek yaklaşık yarım saat sürüyordu. Hatta Erasmus’a dair en güzel anılarımdan biri bu parktı. Doğa fotoğrafçılığına ve bilim dergilerine ilgim olduğu için sabahları termosuma kahvemi doldurup, dergimi alıp parka gidiyordum. Ekim ayı gibi dört bir yanı saran, turuncunun bin bir tonundaki yapraklar insanın huzur bulması için yeterliydi.

Polonya’da eğitim sistemi

Polonya’da eğitim sistemi

Tüm Polonya’nın eğitim sistemine hakim değilim ancak okuduğum üniversite olan Opole University of Technology özelinde sistemden bahsedeceğim.

Genel olarak bir dersin içeriğini sınavdan çok ödevler, projeler, deneyler ve raporlar oluşturuyor. Akademisyenlerin kendine özgü puanlama ve öğretme metodu var. Bir sınavın not yüzdesine ağırlığı yüzde 30-40 arasında değişiyor. Bir dönemde yaklaşık 15 deney yaptım ve bunlar tüm sınıfla beraber yapılan deneyler değildi. İkişer ya da üçer kişiden oluşan ekiplerimiz ile dönem başından sonuna kadar deneyler yaptık. Yaptığımız bazı çalışmaları da sınıf ortamında sunduk.

Bu açıdan dönem boyunca yoğun bir çalışma içindeydim. Sistemin avantajı gerçekten öğretici olması. Zor olmasına rağmen teslim ettiğiniz projeleri tekrar yapıp notunuzun yükselmesini talep edebiliyorduk.

Teknik gezilerimden fotoğraflar

Teknik gezilerimden fotoğraflar

Polonya’da bulunduğum süre boyunca üç teknik geziye katıldım. Bu fotoğraf Termodinamik dersinde yaptığımız bir termik santral gezisinden. Burada halimden memnunum sadece ışıktan etkilenmişim.

Şehir merkezine yaklaşık 30 km uzaklıktaki Turawa kasabasına gittik.

Şehir merkezine yaklaşık 30 km uzaklıktaki Turawa kasabasına gittik.

Yol ilerledikçe manzara da git gide ilgi çekmeye başlıyor.

Kasabadaki manzaralar görülmeye değerdi.

Kasabadaki manzaralar görülmeye değerdi.

Derin bir nefes çekmek için enfes bir yer.

Turawa Gölü

Turawa Gölü

Çevre ve ekonomi dersinde göldeki arıtma sistemini görmek ve organik tarım yapan bir çiftçiyi ziyaret ettik.

Laba Parkı

Laba Parkı

Laba Parkı, şehir merkezine yaklaşık 5 km uzaklıkta göller ile zenginleşmiş yemyeşil bir diyar. İçinde yemek yiyebileceğiniz bir restoran ve koşu, bisiklet ve paten yapabileceğiniz yollar mevcut.

Wroclaw

Wroclaw

Erasmus yaptığım Opole’ye yaklaşık 1 saat tren yolculuğu kadar mesafede olan Wroclaw’dan bir görüntü.

Krakow

Krakow

Krakow Pazar Meydanı, Avrupa’nın en eski ve en büyük meydanlarından birine sahiptir.

Erasmus Polonya hakkında sizlere kendi deneyimim ve tavsiyelerimden bahsettim. Umarım faydalı olmuştur.

Polonya’nın diğer şehirleri, nazi kampı ile ilgili detaylı yazılarımı, Gürcistan’da AIESEC gönüllük tecrübem ve Ukrayna’da yapacağım Erasmus staj programı ile ilgili yazılarımı okumak için takipte kalın.

YAZAR HAKKINDA
Abdullah Okyar

Gezi ve eğitim tecrübelerimi paylaşıyorum. Sorularınızı @aokyar1 Instagram adresinden sorabilirsiniz :)