Work and Travel Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gereken 12 Bilgi

Work and Travel Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gereken 12 Bilgi

Bilenler vardır, geçen yıl Macera Dolu Work and Travel ile Yol Açık, Yola Çık! başlığı ile Amerika günlüğümü yazmıştım.

Bu yıl da hazır Work and Travel başvuruları için en ideal tarihlerdeyken ben de Work and Travel hakkında bilgi almak isteyen arkadaşlar için bir bilgilendirme yazısı yazmak istedim.

Work and Travel nedir?

Work and Travel, 3 ay çalışarak para kazandıktan sonra ABD’de seyahat edebileceğiniz, kültürel ve kişisel yönünüzü, dilinizi çok geliştirecek bir programdır. 3 ay çalışma süreniz bittikten sonra ABD size 1 aylık seyahat hakkı tanır (genellikle öğrenciler okul tarihlerinden dolayı bunun 2 haftasını kullanır).

Work and Travel’a kimler başvurabilir?

Öncelikli şart üniversite öğrencisi olmaktır. Sık gelen sorulardan birisi AÖF, fakat maalesef artık açıktan okuyan arkadaşlar Work and Travel yapamıyor. Örgün öğretim öğrencisi olmanız ve orta düzeyde İngilizce bilmeniz gerekiyor. Çünkü vize mülakatları İngilizce yapılıyor ve anlayıp cevaplayabilmeniz gerekmektedir. Çünkü ABD’de çalışmaya gidiyorsunuz ve maalesef temel İngilizce bilgisine sahip olmanız gerekiyor. Ne seviye diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Çok ileri bir düzey olmasına gerek yok, benim İngilizcem de çok iyi değildi aslında ama kendinize güvenip vize görüşmesi öncesinde “ne söyleyeceğinizi bilmeniz” lazım.

Work and Travel şirket seçimi

Yine sık gelen sorulardan birisi, şirket seçimi. Bu çok önemli bir faktör Work and Travel için. İyi araştırıp seçmeniz lazım aksi takdirde birçok sorunla karşılaşabilirsiniz ve yazınız harap olabilir. Size denk gelecek işinizin patronuna, orda karşılaşacağınız iş arkadaşlarınıza kadar her şeyiniz şans. Maalesef self de gitseniz şirkete başvurmadan gidemiyorsunuz. Şirket önermeyeceğim maalesef bu reklama girer burada. Yazının devamında maliyetler kısmında şirket fiyatlarından da bahsedeceğim.

Work and Travel iş seçimi

Şirketinizde sizinle yaklaşık 5 dakika sürecek bir İngilizce görüşmesi yapılır. Genellikle “kendinden bahset, ABD’ye neden gitmek istiyorsun, nerede/ne okuyorsun, anne baban ne iş yapıyor” vs. tarzında normal konulardan sohbet edersiniz. Bunu yapma sebepleri size verecekleri iş teklifleridir. Eğer diliniz çok iyiyse müşterilerle iletişimin çok olduğu server (garsonluk) gibi işler gelir, yeterli değilse housekeeperlık gibi iletişime gerek duyulmayan işlere yönlendirilirsiniz.

Şunu söylemeden geçmeyeyim, housekeeperlık ve dishwasherlık yapacağınız en kötü işlerden birileridir. Belki aramızda “ben yaptım ve mutluydum” diyecek olan şanslılar vardır ama genel olarak en çok küfür yiyen iki iştir bunlar. Ben bir cafede kasiyer olarak çalıştım, dilim çok iyi olmadığından ilk 2-3 haftam çok kötü geçmişti insanları anlamıyor, sürekli yardım istiyordum. Fakat alışınca hem dilime çok faydası oldu hem de insanlarla iletişimim güçlendi. Tüm bu işlerin dışında en popüler olanı lifeguard (cankurtaranlık) olmaktır. Bu işe yerleşmeniz kolay olduğu kadar çalışırken de rahat olursunuz.

Work and Travel eyalet tercihi

Aslında bu konuda en önemli iki husus bölgede ne kadar Türk olduğu ve oradaki vergi oranı ile alakalıdır bana göre. Eyalet sisteminden dolayı her yerde vergi oranı değişmekte ve genellikle Kaliforniya, New York gibi büyük yerlerde vergiler yüksek ve yaşam pahalıdır. Size iş teklifi geldiğinde “Aaa oleey New York’taymışşş çok iyi yiiaaaa” deyip direk kabul ederseniz oradaki yaşam sizi çok çok zorlayabilir. Bu konuda vereceğim tavsiye, kesinlikle küçük bir kasaba/köy tarzı sakin ve ucuz bir yere gidip güzel bir birikim sağlayın ve en son seyahat döneminizde güzelce büyük şehirlerde harcayın paranızı. Ve tabi ki bölgedeki Türk oranını araştırın ki çok olan yere giderseniz dilinizi geliştiremeyebilirsiniz.

Work and Travel’da konaklamayı kim karşılıyor?

Konaklamanızı şirketiniz veya iş vereniniz ayarlar. Bazen ücretsiz bile denk gelebilir. Ben 75 dolar ödüyordum haftalık, çok pahalı olan bir yeri sakın kabul etmeyin. Konaklama parası ciddi anlamda bel büküyor.

Work and Travel iş görüşmesi

İş teklifiniz değerlendirilip kabul edildikten sonra, işvereninizle Skype’ta bir iş görüşmesi yapacaksınız (onun sizi tanıması için). Tabi ki İngilizce olacak ve yine belli başlı sorular  soracaklar sohbet tarzında. Ortalama 5 dakika sürecek. En geç ertesi güne olumlu veya olumsuz haber gelecektir size ve sonrasında iş sözleşmenizi imzalayacaksınız. Bu aşamadan sonra ise Amerika’dan sizin için gönderilecek olan DS2019 formunuzu bekleyeceksiniz ki gelmesi 1 aya yakın sürüyor. O da geldiğinde büyük gün, vizeeeee…

Work and Travel vize görüşmesi

Şirketiniz sizin için konsolosluktan randevu alacak. Ankara ve İstanbul ABD konsoloslukları veriyor bu vizeyi. Fakat Ankara büyükelçilik olduğu için çok katı kuralları var. Randevunuzu kesinlikle İstanbul’dan almak isteyin, memurları bile daha rahat oranın (ben Ankara’dan ret alıp İstanbul’dan onay aldım bu arada). Görüşmede dikkat edeceğiniz birkaç husus var sadece. Türkiye’ye geri döneceğinizi onlara hissettirmeniz ve ikna etmeniz lazım.

Konsolosluktakiler çok sıcakkanlı oldukları için güleryüzlü insanları seviyorlar. Kesinlikle yüzünüzdeki gülümsemeyi eksik etmeyin. Eğer üniversite not ortalamanız düşük ise hocalarınızdan referans mektupları isteyin (internet üzerinden örneklerini bulabilirsiniz). Faydası olacaktır bunun kesinlikle. 1 ortalama ise vize alanlar var, umutsuz olmayın.

Amerika uçak bileti

Uçak bileti hakkında söylemem gereken çok şey yoktur aslında. Genelde şirketiniz uçak bileti almanız için bir acentaya yönlendirir sizi. Fiyat farkı olabilir ama iyi takip edilebilmesi adına buradan almanız daha mantıklıdır. Siz de araştırın. Ve biletinizi esnek alın kesinlikle. Ben ikinci vizeye başvurduğum için bilette sıkıntı yaşamıştım ki neyseki esnekti biletim. Bazı arkadaşlar esnek olmasını gereksiz görebiliyor fakat bu önemli bir konu bence.

Work and Travel maliyeti ne kadar?

Work and Travel katılım ücreti 1900-2300 $ dolaylarında değişebilir (300 doları ön ödeme)
Vize ücreti 160+35=195 $ (35 $ SEVIS ücretidir)
Uçak bileti nereye gittiğinize göre 500-800 $ arası değişebilir.
Oradaki ilk maaşınızı alana kadarki yaşam masrafı için ortalama 800-1000 $ cep harçlığı.
Yani Work and Travel maliyeti ortalama 3500 $ gibi bir rakama denk geliyor.

Work and Travel maliyetini karşılayabilir miyiz?

Work and Travel hakkında en çok gelen sorulardan birisidir. Çok genel ve kişiye göre değişiyor. İki işte çalışırsanız veya tek işte çok fazla saat alarak çalışırsanız (az da harcarsanız evet) Work and Travel maliyetini karşılayabilirsiniz. Benim para getirme amacım yoktu tek işte çalıştım, telefon aldım, çok gezdim ve az bir meblağ ile dönebildim o yüzden. İki işte çalışmaktansa tek işte çok fazla saat almaya bakın derim.

Amerikan kültürü

Gelelim en zevkli yere. Fakat bu konuda söylenecek çok şey var aslında. Ben tek başıma gittim arkadaşlar oraya, asla korkmayın. Anlaşamam anlayamam edemem falan fistan.. Bu insanlar çok anlayışlı, çok kibar, çok saygılı insanlar. Anlayamadığınız zaman yavaş ve anlaşılabilir konuşur, gerekirse jest ve mimiklerle bile anlaşırsınız. Korkunuz dil falan olmasın. Ben bu yola tek başıma çıkmıştım ve bana çok çok şey kattı. Cesaretlenin, gaza gelin veeee tabiki Yol açık, yola çık!

Her içeriğimin sonunda olduğu gibi, sevgiler şelale!

Work and Travel ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

YAZAR HAKKINDA
Kübra Kılınç

EDUMAG Yazarı