Yurtdışına Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler

Yurtdışına Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler

Yurtdışında eğitim almak ve bir üniversiteye başvurmak mı istiyorsunuz? Son yılların en popüler olguları arasında yer alan yurtdışı eğitim, kariyer ve yaşam; özellikle öğrencilerin bir lisans ya da yüksek lisans programına başvurmadan önce sıklıkla kafa yordukları konuların başında gelir. Zira günümüzde öğrencilerin yabancı bir ülkede eğitim alma kararında, özellikle nitelikli ve tam donanımlı bir üniversite okuma, kültürel ilgi, burs ve yardım fonları, uluslararası bir firmada staj yapabilme ve kariyer fırsatı, ikinci bir dil öğrenebilme imkanı ve arkadaşlık kurma gibi etkenler rol oynamaktadır. Öğrencilik hayatınıza yabancı bir ülkede devam etmeye karar verdiniz ve hazırlıklara başladıysanız, yurtdışına çıkmadan önce yapılması gerekenlerle ilgili merak edilenler rehberimizde!

Hangi ülkede yaşamak istediğinize karar verin.

Yurtdışına çıkmadan önce yapılması gerekenler listemizin başında, eğitim için gitmek istediğiniz ülkenin neresi olduğuna karar vermek gelir. Zira seçeceğiniz ülkenin yaşam koşullarını, kültür farklılıklarını, halkın konuştuğu yabancı dilini, yaşadığınız ülkeye olan uzaklığını, iklim koşullarını, konaklama ve eğitim ücretlerini iyice araştırmak ve bilmek önemlidir. Günümüzde yurtdışında üniversite okumak isteyen uluslararası öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkeler arasında hala Amerika’nın büyük bir üstünlüğü varken, onu İngiltere, Kanada, Avustralya ve Almanya gibi ülkeler izler. Türkler arasında da en popüler ülke Amerika olmasına karşın, artık çoğu öğrenci mezun olduktan sonra gittikleri ülkede yaşam ve iş koşullarını da göz önünde bulundurabilecekleri seçimler yapmaya dikkat ediyorlar. Aynı zamanda seçtikleri bölüme göre tercih yapan öğrenciler ise Amerika’da bilgisayar bilimleri, matematik ve tıp, İngiltere’de dil eğitimi ve makine mühendisliği, Kanada’da sağlık ve tıp, Avustralya’da işletme, Almanya’da mühendislik gibi alanlarda okurlar. Bunun yanında farklı kültürler, sıradışı tatlar, egzotik bir yaşam ve modern teknoloji için Asya ülkeleri tüm dünyada popülerliğini hızla artırmaktadır.

Bütçenizi kontrol edin.

Yurtdışında okumak için dikkat edilmesi gereken en önemli konu bütçenizdir. Zira yurtdışı eğitim düşüncesi beraberinde bir takım mali sorumlulukları da getirir. Eğer maddi konularla ilgili bir sorununuz yoksa ve aileniz bu konuda size tam destek sunuyorsa, size istediğiniz ülkeyi ve üniversiteyi seçip, sonrasında da iyi bir dereceyle mezun olmak kalır. Bütçe konusunda sıkıntılar yaşayabileceğinizi düşünüyorsanız, yapacaklarınızı şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Gideceğiniz ülkenin ve üniversitenin burs imkanlarını araştırın.
  • Lisans eğitiminizin ilk yılını tamamladıysanız, Erasmus öğrenci değişim programına başvurun.
  • Düşük ücretli eğitim veren ülkeleri tercih edin.
  • Öğrenciyken çalışma koşullarına göz atın.
  • Yurtdışı staj programlarına katılın.

Doğru üniversiteyi seçin.

Yurtdışı üniversite seçimi öğrenciler için en önemli konulardan biridir. Zira okumak için gittiğiniz üniversiteye adapte olamayıp, yapılan o kadar masraf ve uğraşıdan sonra beğenmedim deyip ülkenize dönmeniz kolay değildir. Bu bakımdan üniversiteyi ve okuyacağınız konu alanlarını seçerken Türk öğrencilerin en çok tercih ettikleri üniversitelere göz atabilirsiniz. Yurtdışında okumak ne kadar önemliyse, doğru üniversiteyi seçmek de o kadar üzerinde durulması gereken bir konudur. Üniversiteleri seçerken mümkün olduğunca resmi web sitelerini kontrol edin, iletişim kurabileceğiniz mail adreslerinden merak ettiklerinizi sorun ve sosyal medya hesaplarını mutlaka takip edin. Zira okul yaşamı, öğrenci toplulukları ve daha birçok konuda size yardımcı olacak olan bu hesapları ziyaret ederken, üniversitenin akademisyenlerine ve eğitim alan öğrencilerine ulaşarak, okula başlamadan kendinize sosyal bir ağ kurmuş olursunuz. Aynı zamanda yurtdışı eğitim danışmanlarından ücretsiz yardım almayı deneyebilirsiniz.

Yurtdışı eğitim için sınavlara hazırlanın.

Yurtdışında okumak istiyorsanız, bir üniversiteye başvurmadan önce çoğunlukla sizden istenecek olan birkaç gerekliliği yerine getirmeniz gerekir. Genel olarak yurtdışında bir üniversiteye başvurmak için diploma, not ortalaması, mezun olduğunuz okul ve referanslarınız kabul edilmekle beraber, uluslararası programlara sahip ülkeler çeşitli uzmanlaşmış veya standartlaştırılmış testleri başvuruların ön koşulu olarak istemektedir. Yurtdışına çıkmadan önce eğitim alacağınız ülkelere göre girmeniz gereken sınavları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin, küresel ortak dil olarak kabul edilen İngilizce eğitim veren üniversitelerde IELTS ya da TOEFL testlerinden birinde istenen puanlara ulaşmanız istenir. Eğer Almanca eğitim alacaksanız TestDaf sınavına girerken, İtalyanca ise konsolosluğun gerekli gördüğü dil seviyesinde olunmalıdır.
  • İtalya’da tıp eğitimi için Uluslararası Tıbbi Kabul Testi yani IMAT, Kanada, Amerika ve Avustralya’da ise MCAT sınavı zorunludur.
  • Kanada ve Amerika’da hukuk eğitimi için LSAT sınavına girmek gerekir.
  • İngiltere’de mühendislik, sosyal bilimler ve MBA konularında GRE testi yaygınken, Amerika’da özellikle işletme, pazarlama ve finans master programları için GMAT testi daha yaygındır.
  • Yurtdışı eğitim için gerekli sınavlar arasında Amerika’da en yaygın olanı şüphesiz SAT testidir. Amerikan üniversitelerine girmek isteyen lise son sınıf ya da mezun, hem ABD vatandaşlarına hem de uluslararası öğrencilere yönelik olan testin geçerlilik süresi 5 yıldır. Amerika ve Avrupa’da; Harvard, MIT, Oxford ve Yale gibi saygın üniversiteler tarafından kabul gören SAT testine talep son yıllarda giderek daha da artmaktadır.

Kültür farklılıklarını göz önünde bulundurun.

Yurtdışı eğitim, öğrenciler için heyecan verici bir deneyim olacağı gibi ilk defa ülkelerinden, alıştıkları kültürden ve ailelerinden uzakta kalmak, sanılanın aksine pek de kolay olmayacaktır. Bu engeli ne kadar çabuk atlatır ve kültür şokunu üstünüzden atarsanız, o kadar çabuk yaşayacağınız ülkeye uyum sağlarsınız. Bu açıdan yurtdışına çıkmadan önce yapılması gerekenler listenizin başında; gideceğiniz ülkenin kültürünü, yeme-içme alışkanlıklarını, sosyal yaşamını ve konuştukları dili az da olsa anlamak önemlidir. Bu aşamada size tavsiyemiz yaşadığınız şehirden tutun da alışveriş yapacağınız markete, eğitim alacağınız üniversitenizden konaklayacağınız yurda kadar, etrafınızda olan bitenleri iyi bir şekilde gözlemleyerek endişelerinizi ve çekingenliğinizi olabildiğince hızlı bir şekilde üzerinizden atmanızdır. Zira etrafınızda sizin gibi farklı ülkelerden gelen yüzlerce öğrenci aynı etkiden kurtulmaya çalışıyor olacaktır.

Yabancı dilinizi ilerletin.

Yabancı dilinizi ilerletin, kendinizi yabancı gibi hissetmeyin! Gideceğiniz ülkenin dilini bilmek, o ülkeye kolay bir şekilde adapte olmanızı, kültürüne, gelenek ve göreneklerine hızlıca alışmanızı ve en önemlisi daha rahat yaşam sürdürebilmenizi sağlar. Günümüzde hem internet, hem de iş ve eğitim dili olarak İngilizce bilmek başlıca kural haline gelmişken, ikinci bir yabancı dil öğrenenlerin sayısı da giderek artmaktadır. Bu bakımdan ilk yapmanız gerekenin iyi bir İngilizceye sahip olmak ve olabildiğince bu konuda kendinizi geliştirmek olduğunu unutmayın. Aynı zamanda dünya çapında işverenlerin en çok aradığı çalışanlar arasında Mandarince, Rusça, Japonca ve İspanyolca bilenler olduğunu da belirtmek önemlidir.

Öğrenciyken çalışma olanaklarına bakın.

Yurtdışında öğrenci yaşamı bazı ülkelerde sizi zorlayacak maddi boyutlara ulaşabileceği gibi Asya ülkeleri; Amerika, Kanada ve İngiltere gibi ülkelere göre daha uygun eğitim ve yaşam maliyetleri ile sıklıkla tercih edilir. Eğer gideceğiniz ülkede masraflar tahmin ettiğinizden daha fazla çıkarsa, haftalık çalışma saatlerine göre değişiklik gösteren ülkelerde, derslerden arta kalan zamanlarınızı part-time işlerde çalışarak geçirebilirsiniz. Bazı ülkeler öğrencilere ilk yıl sadece kampüste çalışma imkanı sağlarken bazıları kampüs dışında çalışma olanağı da sunar. Garsonluk, kütüphanede çalışma, çocuk bakıcılığı, tezgahtarlık, yabancı bir ülkede kolaylıkla bulabileceğiniz işler arasındadır.

Kariyer fırsatlarını araştırın.

Yurtdışı üniversite ve ülke seçiminizi yaparken özellikle mezuniyetten sonra iş imkanları olup olmadığına bakmanızı öneririz. Günümüzde çoğu öğrenci yaşadığı ülkenin dışında kariyer fırsatlarını ve tabii ki yüksek maaşları arzularken, eğitim için gittikleri ülkelerde öncelikli olarak kalabilme olasılıklarını düşünürler. Zira öğrenciliğiniz süresince elde edeceğiniz sosyal ve profesyonel ağlar, staj imkanları ve çoğu üniversitenin işverenlerle işbirliği içinde olduğu ortak projeler büyük bir şans olarak size sunulur. Ülkelere göre mezunlarına iş imkanı sağlayan üniversiteler şu şekildedir;

  • Amerika’da Stanford Üniversitesi hukuk mezunlarının %93’ü okul bittikten sonra iş imkanı bulurken, MIT mezunlarının Google, Apple, Microsoft gibi şirketlerde işe başlama oranı yüksektir.
  • İngiltere’de Oxford Üniversitesi mezunları, dünya çapında en hızlı iş bulan üniversiteler arasında ilk beştedir. Aynı zamanda London School of Economics mezunlarının ilk 6 ayda %90’ı işe yerleşir.
  • Çin’de yer alan Tsinghua Üniversitesi mühendislik ve teknoloji mezunları, dünya çapında en kolay iş bulanlar arasında yer alırken onu Pekin Üniversitesi izler.

Konaklama imkanlarına göz atın.

Yurtdışı eğitim için gideceğiniz ülkede kalacağınız yerler ve seçtiğiniz üniversitenin konaklama imkanlarını önceden araştırmak önemlidir. Zira 2 ya da 3 yıllık eğitim döneminizi geçireceğiniz yerlerin; kampüse, şehir merkezine, ulaşım ağlarına ve alışveriş mekanlarına uzaklık ve yakınlığını önceden araştırmanızda fayda var. Yurtdışında çok çeşitli konaklama seçenekleri mevcuttur: üniversite yurtları, aile yanı konaklama, kiralık evler ya da odalar bunlardan bazılarıdır. Konaklama seçeneklerine karar vermeden önce internet erişimi, temizlik, tv ve kahvaltı ya da akşam yemeği gibi imkanları olup olmadığına göz atın.

Pasaport ve vize başvuruları hakkında bilgi alın.

Yurtdışına çıkmadan önce yapılması gerekenler denildiğinde öncelikli olarak pasaport ve vize işlemleri aklınıza gelmelidir. Zira bu tarz resmi belgeler ve prosedürlerde yapılan hatalar ya da eksiklikler bazı engellerle karşılaşmanıza neden olabilir. Pasaport çıkarma işlemi vize başvurularına göre oldukça kolaydır ve yurtdışı üniversite başvurusundan önce eğitim alacağınız süreye göre ki, bu süre 2-3 yıl arasında ise 3 yıllık bir pasaport almak yerine, ülkede kalabileceğinizi de düşünerek 4-10 yıl geçerli olanı almayı tercih etmenizde fayda var. Vize işlemleri gideceğiniz ülkelere göre değişiklik gösterirken, okuldan kabul belgesini alır almaz başvurularınızı geciktirmeden yapmanız gerekir. Bu açıdan ülkelere göre değişen vize başvurularında, istenilen belgeleri eksiksiz ve doğru olarak hazırlamanın, tercümelerinin ve onaylarının yapılmış olmasının önemi büyüktür. Unutmayın, ülkeler arası yaşanan politik krizler ya da anlaşmazlıklar ne olursa olsun, dünya çapında en gelişmiş ve kazanç getiren sektörlerden olan eğitim turizminde hiçbir ülke uluslararası öğrenci kaybı yaşamak istemez.

Uçak biletlerini kontrol edin.

Son olarak yurtdışı eğitim için gitmek istediğiniz ülkenin seyahat masraflarına göz atmakta fayda var. Okumayı düşündüğünüz üniversiteye erken başvuru yaptığınızı ve erken geri dönüş aldığınızı düşünürsek uçak bilet rezervasyonlarını önceden yaptırarak, biraz da olsa bütçenizde rahatlama sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda yurtdışına çıkacak öğrenciler için çoğu seyahat acentaları indirimler ve ucuza bilet imkanları sunar.

kaynak : hotcourses

Yurtdışı eğitim ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

YAZAR HAKKINDA
Leyla Özlüoğlu

Hotcourses Turkey
İçerik Yöneticisi