Kusursuz Bir Seyahat için 34 Tavsiye
Çoğu kişi bir gezgin olarak doğmamıştır. Gezmeye başladıkça daha çok deneyim sahibi olursunuz. Başlangıçta çok hata yaparsınız. Seyahat tecrübesi, kaçırılan otobüsler, yanlış davranışlar, kültürel bilinçsizlik ve sayısız minik hatadan doğan bir süreçtir. Bu hataların ardından bir gün, havaalanlarında kusursuz bir şekilde hareket etmeye başlar ve kendinizi yeni kültürlere entegre edersiniz.
Bu süreci hızlandıracak, hatalarınızı önlemenize yardımcı olacak ve kusursuz bir seyahat etmenizi sağlayacak tecrübeli seyahat tüyolarını bir araya getirdim.
1. Sabırlı olun!
Seyahat etmek çok güzel ama zorluklarla da karşılaşacaksınız. Sabırlı olun ve her şeyin güzel tarafından bakmaya çalışın! Kontrol edemediğiniz şeyler olabilir. Hayat kızgın ve sinirli olmak için çok kısa. Otobüsünüz mü kaçtı endişelenmeyin, başka bir otobüse binersiniz.. Yolunuzu mu kaybettiniz, sakin olun elbet bulursunuz. Bir sonraki şehre plansız bir yolculuğa çıkın ve orayı keşfedin. Bazen sorunlar ne olursa olsun bir yerden çıkar.
Sadece derin bir nefes alın ve bundan daha kötü bir durum olabileceğini kendinize hatırlatın.
2. Erken uyanın!
Seyahatlerde tembelliğe yer yok! Güzel gün doğumuyla birlikte erken uyanın. Ayrıca gün doğumu fotoğraflar için büyülü bir zaman. Her yer sabahları da daha az tehlikelidir.
3. Ekstra nakit para bulundurun.
Nakit para dünyadaki kraldır. Acil bir durumda sizi kurtarması için birazını birkaç farklı yerde sakladığınızdan emin olun. Cüzdanınızı kaybederseniz, kartınız çalışmazsa veya ATM’lerin parası biterse, hayat kurtarıcı olabilir.
4. Yerel halkla tanışın.
Zaman zaman diğer gezginlerden veya yanınızdaki arkadaşınızdan uzaklaşın ve yerel insanlarla sohbet etmeye başlayın. Temel İngilizce dünyada yaygın olarak konuşuluyor, bu nedenle düşünebileceğinizden daha kolay iletişim kurabilirsiniz, özellikle de el hareketleri ve beden diliyle anlaşamayacağınız insan yok. Konuşamamaktan çekinmeyin. Kimse sizle dalga geçmeyecek.
Ziyaret ettiğiniz ülkede yaşayanlardan bilgi edinin. Yerel halktan aldığınız bilgiler gezilerinizi daha da zenginleştirir.
5. Her zaman bir yol vardır..
Hiçbir şey imkansız değildir. Eğer bir yere giderken veya bir şeyler yapmakta zorlanıyorsanız vazgeçmeyin. Ya en iyi çözümü bulamadınız, ya da doğru kişiyle tanışmadınız. Yapamayacağınızı söyleyen insanları dinlemeyin. Azimle her şeyi başarırsınız.
6. Günlük yaşamaya dikkat edin.
Gerçekten de bir yerin nabzını hissetmek istiyorsanız, bir parkta ya da yoğun bir sokak köşesinde oturup birkaç saatinizi harcamanızı öneririm, sadece o şehrin günlük hayatını izleyin.
Düşüncelerinizi yavaşlatın ve etrafınızdaki ayrıntılara dikkat edin. Kokular, renkler, insan etkileşimleri ve sesler. Bu bir tür meditasyon ve bu şekilde daha önce fark etmediğiniz şeyleri göreceksiniz.
7. Gülümseyin ve merhaba deyin!
Yerli halkla konuşmada sorun mu yaşıyorsunuz? İnsanlar dostça görünmüyor mu? En iyi seyahat tüyolarından biri, yürürken göz teması kurmak ve gülümsemektir. Gülümserlerse, onlara yerel dilde de merhaba deyin. Bu, yeni arkadaşlar edinmenin hızlı bir yoludur.
Herkesin yüzünde büyük bir aptal sırıtışla dolaşmasını bekleyemezsin. Bu senin işin. Genellikle, tek gereken onlarla etkileşim kurmanızdır. Deneyin, işe yarayacağını göreceksiniz.
8. Arada bir savurgan olmak iyidir.
Seyahatlerde her zaman ucuza gezmek, paranızı değerli harcamak veya gereksiz şeylere para harcamamak iyi olabilir ama ara sıra bütçenizi aşmak güzel olacaktır. Kendinize güzel bir otelde birkaç gün ayırın, süslü bir restoranda yemek yiyin veya şehirde dolu dolu bir gece geçirin.
9. Couchsurfing'i deneyin.
Couchsurfing boş odalarını veya kanepelerini yabancılarla ücretsiz paylaşan büyük bir çevrimiçi topluluktur. Gerçekten bir ülke ve halkı tanımak istiyorsanız, bunu denemelisiniz.
Dünyada milyonlarca gönüllü size ev sahipliği yapmak ve tavsiyelerde bulunmak için hazır. Pahalı oteller tek seçenek değil, couchsurfing’te her türlü konaklama seçeneği var.
10. Korkmayın!
Medyada gösterilen tehlikeli yerler aslında o kadar da tehlikeli değildir. Medya ve medya ürünlerini gideceğimiz yer hakkında bilgi edinmek için tabi ki kullanmalıyız ancak bunun bütün gezimizin odak noktası olmasına izin vermemeliyiz. Çoğu bilgi abartı ve doğru değil. Bu yüzden gezmekten korkmayın. Tehlikeli olduğunu düşündüğümüz çoğu yer güvenli ve çoğu insan samimi, güvenilir, cömert ve yardım etmeye isteklidir.
Bu kadınlar için de geçerlidir. Kadın olduğunuz için tek başımıza seyahate çıkmaktan korkmayın. Tedbirli olduktan sonra dünyada korkulacak yer yok.
11. Yöresel yemekler yiyin.
Meksika yemeklerinin tadının ne olduğunu zaten bildiğinizi mi düşünüyorsunuz? Ya da Asya yemekleri suşi ve noodle’dan mı ibaret? Muhtemelen yanılıyorsunuz. Seyahat ederken her şeyin tadına bakın, özellikle de ne olduğunu bilmiyorsanız. Yerel halktan tavsiyeler isteyin. Caddenin üzerinde satılan sokak yiyeceklerinden tadın, beğenmeseniz bile tadmadım demezsiniz.
12. Evet deyin!
Birisi sizi rastgele bir şekilde aileleriyle tanışmaya, yeni bir etkinlik yapmaya veya bilmediğiniz bir yeri keşfetmeye çağırdığında evet deyin. İleride en iyi hikayelere dönüşecek olan bu beklenmedik ve planlanmamış olaylar seyahatinize ilham katacak.
13. Yavaşlayın.
Eğer zamanınız varsa, 6 ülkeyi 6 haftalık seyahat süresine sıkıştırmaya çalışmayın. Yavaşlayın. Gerçekten keşfetmek için zaman ayırınca iyi şeyler oluyor. Rehberinizde olmayan etkinlikler hakkında bilgi edinin ve size etrafı göstermeye hevesli insanlarla tanışın. Şehrin tadını çıkartarak gezin, koşturarak değil.
14. Seyahat günlüğü tutun.
Ayrıntılar için hafızam gerçekten berbat. Seneler önce ilk seyahatime çıktığımda hiçbir şeyi not etmedim ve orayla ilgili çok az şeyi hatırlıyorum. Bu yüzden o zamanlar bir seyahat günlüğü tutmadığım için çok pişmanım. Siz de aynı pişmanlığı yaşamayın. Tanıştığınız insanların isimlerini, konuşmalarınızı, öğrendiklerinizi, yeni bir deneyim hakkında hislerinizi veya belirli bir şehrin kokusunu, sokaklarını not edin.
Seyahatleriniz hakkında yazmak istiyorsanız, bu bilgiler kullanışlı oluyor. Artık telefonlarımızda not defterleri var oraya da küçük notlar alabilirsiniz. Bir defter taşımanıza gerek yok. Hatta Evernote adlı bir uygulama var. Bu uygulamada rahatça gezilerinizi planlayabilir bunlar hakkında daha sonra günlük yapabilirsiniz.
15. Kendinize meydan okuyun.
Normalde endişe verici şeyler denemek için kendinize meydan okuyun. Bunu ne kadar çok yaparsanız, o kadar çok endişeniz kaybolur. Bir yürüyüşçü değil misiniz? Daha fazla yürüyüş yapın. Yabancılarla konuşmakta güçlük mü çekiyorsunuz? Herkesle konuşun. Tuhaf yiyecekleri yemekten çekiniyor musunuz? Bulabildiğiniz en tuhaf şeyi yiyin.
16. Farklı şehirleri gezin.
Bunun klişe olduğunu biliyorum, ama yine de denemelisiniz. Pek turizm görmeyen ilginç ve olağandışı yerleri arayın. Ziyaret etmesi kolay olmayan birçok yere gidebilir ve unutulmaz birçok seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz. Her ne kadar uzak ve tehlikeli olduğu için çok turist almayan yerlere gitmek zor olsa da, buralara daha ucuz bir seyahat yapabileceğinizi unutmayın.
17. Yanınıza kulak tıkacı alın.
Bazen çok uykuya ihtiyacınız olur ve kendinizi çok gürültülü bir yerde bulursunuz. Ağlamakta olan bebeklere, havlayan köpeklere, kornalara maruz kaldığınız tüm bu durumlarda gereksiz gibi gözüken kulak tıkayıcı işinize çok yarayacak. Işıktan rahatsız oluyorsanız uyku gözlüğü de sizi seyahatlerinizde kurtarabilir.
18. Daima yanınıza bir havlu alın!
Plajda, otelde, yolda kurulanmak için bir havluya ne zaman ihtiyacınız olacağını asla bilemezsiniz. Çabuk kuruyan küçük bir havlu hayat kurtarıcı olabilir.
19. Çantanızı gereksiz doldurmayın.
Aynı tişörtü birkaç gün üst üste giymek normaldir. İhtiyacınız olacağını düşündüğünüz kıyafetlerin yarısını alın, geri kalanına ihtiyacınız olmayacak.
Ama ekstra çorap almayı unutmayın. Evde bile kaybolan çoraplarımız, seyahatlerde de kaybolabilir. Ekstra bir çorap bile bazen çok lazım olabilir.
20. En az bir kez tek başınıza seyahat edin.
Kendinizi tanıma ve bağımsız olma konusunda çok şey öğreneceksiniz. Bu bir klişe, ama doğru. Yalnız seyahat etmek, kendinizi nasıl savunacağınızı, insanlarla konuşmayı ve alışılmadık durumların nasıl üstesinden gelebileceğinizi öğretir.
21. Harita kullanmaktan korkmayın.
Elinizde haritayla turist gibi gözükmek, gerçekten kaybolmak ve kendinizi yanlış sokaklarda bulmaktan daha iyidir. Ancak kasıtlı olarak kaybolmaktan korkmayın. Amaçsızca yeni bir şehirde dolaşmak, onu tanımanın iyi bir yoludur. Yaptığınız gizli keşifler sizi şaşırtabilir.
22. Her zaman yerel turizm bürosunu ziyaret edin.
Şehirde olan her şeyi biliyorlar. Size ücretsiz aktiviteler, konaklamanız süresince gerçekleşen özel olaylar ve şehirdeki her şeyi gösterebilirler. Bunu kullanmayı unutmayın.
23. Uluslararası uçuşlarınızda, uçak koltuklarınızı ön sıralardan alın.
Bu size uçaktan indiğinizde pasaport kontrolünde ön sıralara geçmenize ve bu uzun kuyruklarda zaman kaybetmemenize yardımcı olur.
24. Dışarı çıkarken, sadece ihtiyacın olanı al.
Yanınızda taşıdığınız nakit ve banka kartlarının miktarını sınırlayın, bu nedenle bir şey olursa, fazla kaybınız olmaz.
25. Her zaman yanınızda bir kilit bulundurun.
Özellikle hostellerde kaldığınızda ve eşyalarınızı kilitlemeniz gerektiğinde kullanışlı oluyorlar.
26. Pasaportunuzun ve önemli belgelerinizin ek kopyalarını yapın.
Bir kopyasını kendinize e-posta ile göndermeyi unutmayın, böylece her zaman onlara bir şekilde erişebileceksiniz.
27. Trafik kurallarına dikkat!
Caddeden geçerken, özellikle trafik akışı alıştığınızdan farklı olan ülkelerde her iki yöne de dikkatle bakmayı unutmayın.
28. Öğlen yemeği saatine dikkat!
Öğlen yemeği saati, tarihi mekanları ziyaret etmek için en iyi zamandır. Gezilecek yerler daha boş olur ve kalabalıkla savaşmaktan kurtulursunuz.
29. İlk yardım kiti taşıyın.
Kazalar olabilir, yaranabilirsiniz, bu yüzden hazırlıklı olun. Yara bandı, kesikler ve kazıntılar için merhemleri yanınızda taşıyabilirsiniz.
30. Ayakkabınızı iyi seçin.
Seyahat ederken çok yürüyoruz ve ayağımıza eziyet etmemize gerek yok. Ayaklarınıza gereken değeri verin ve rahat olan bir ayakkabı tercih edin. Unutmayın onlar sizi istediğiniz yere götürüyor.
31. Seyahat sigortası yaptırın.
Bir şeyler ters giderse, binlerce dolar fatura ödemek istemezsiniz. Seyahat sigortası, asla yaptırmak istemediğiniz ama aslında en önemli şeydir.
32. Bavul ve kıyafetlerinizin fotoğrafını çekin.
Çantanız kaybolursa, daha kolay tespit etmenize yardımcı olur ve seyahat sigortanızın size geri ödeme sürecini hızlandırır.
33. Şarj önemli!
Hayatımızda en önemli şeylerden biri olan telefonumuzun, çok güzel bir yeri fotoğraflarken şarjı bitsin istemezsiniz. Bu yüzden yanınızda bir Powerbank taşımanız her zaman hayat kurtarıcıdır.
34. Daha fazla seyahat!
Gezmeye başladığımdan beri fark etmiş olduğum bir şey varsa, o da pek çok insanın seyahat etmemeleri ve buna bir sürü bahaneleri olması. Seyahatler çok pahalı. işlerinden ayrılmaları mümkün değil, okullarından zamanları yok. Evcil hayvanlarını kim besleyecek?
Bu sorunlarının çözümleri olmasına rağmen hala harekete geçmiyorlar. Niye? Çünkü gerçeklerden sık sık saklanıyorlar ve korkuyorlar.
Ne yazık ki seyahat etmek için bekleyen çoğu insan asla yapmıyorlar.
Gezmeyi sevmiyor olabilirsiniz, yine de bu zevki tatmalısınız. Bir yeri gezmek için çok fazla paraya ve zamana ihtiyaç yok. Farklı bir hafta sonu ile başlayın. Yakın bir şehri ziyaret edin.
Düşününce gereksiz şeylere para harcıyoruz ve biraz kısıtlama yaparak yeni bir yeri keşfedebilirsiniz. Gerçekten daha fazla seyahat etmek isterseniz, bunu gerçekleştirebilirsiniz. Her bahanenize bir çözüm yolu var, eğer isterseniz.
Orada büyük, güzel, heyecan verici ve büyüleyici bir dünya var. Şimdiden keşfetmeye başlayın, daha sonra değil.
Kusursuz bir seyahat ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!
- Yurtdışında Seyahat ve Konaklama Tüyoları
- Yurtdışı Seyahatinizi Sorunsuz Geçirmeniz için 15 Tüyo
- Yurtdışında Eğitim Alacak Öğrencilere 15 Tüyo
EDUMAG size keyifli ve yararlı yurtdışı eğitim içerikleri sunan bir sosyal içerik platformudur.