Work and Travel’a Başlarken Bilinmesi Gereken 7 Şey

Work and Travel’a Başlarken Bilinmesi Gereken 7 Şey

Evet arkadaşlar, vizelerini alanlara hayırlı olsun diyorum ve alamayanların en az 3 kere denemesi konusunda ısrar ediyorum. Çünkü 3. seferde alanların olduğunu çok iyi biliyorum. Gördüğüm postlardaki kafa karışıklıklarından yola çıkarak size Work and Travel’a başlarken bilinmesi gereken birkaç konu hakkında bilgi vermek istedim.

1. Uçak bileti

Work and Travel uçak bileti hakkında söyleyeceğim en önemli husus, özellikle ilk kez gidecek olan arkadaşlara. Benim tavsiyem birkaç yüz dolar pahalı olsa bile uçuşunuzu direk ABD uçuşu olarak almanız olacaktır. Aksi takdirde birçok sorunla karşılaşabilirsiniz. Tamamen şansınıza ama eğer bir sorun çıkarsa çözümlemek hem zamanınızı alacak hem de sizi aşırı yoracaktır. Sonuçta bilmediğiniz bir ülkede, bilmediğiniz kuralların arasında kalacaksınız. (Ben Amsterdam’da benden kaynaklı olmayan bir sebeple ABD uçağını kaçırmıştım. 8 saat beklememe yol açtı bu durum. Dolayısıyla ABD içi aktarma uçağım vardı onu da kaçırdım. Bu da JFK Havaalanı’nda 12 saat beklememe yol açtı. Ayrıca işverenin beni belirtilen saatte alamaması vs gibi birçok zincirleme soruna sebep olmuştu.)

2. Amerikan Doları

Doların aşırı değerlenmesi moralinizi bozmasın. Burada çalışmayı seven herkes cebinde harcadığından daha fazla parayla dönebilecek. Ama tabi ki bunun bazı şartları var. Birincisi, dilinizi geliştirebildiğiniz kadar geliştirin öyle gelin. Çünkü ikinci iş bulurken sizin önce iletişim becerinize bakacaklar. İkincisi, planınızı yaparken hem çalışır hem gezerim derseniz tabi ki buradan dönerken cebinizde paranız kalmaz. Hatta ailenizden istemek zorunda bile kalabilirsiniz. Kafanızdan ilk 3 ayı minimum gezmeler dışında sadece çalışma ayları olarak kurarsanız bir sıkıntınız olmayacaktır.

3. İş endişesi

Birçoğunuzun ”Eğer o işi beğenmezsem ya da yapamazsam ya da kötü bir olay olur ayrılmak zorunda kalırsam ne yapacağım” diye düşünmüştür. Hiç korkmayın. Bu durumda sponsorunuz size kesinlikle yardımcı olacaktır. Velev ki sponsorunuzla bu işi çözümleyemediyseniz, Amerika’da o kadar çok Türk var ki siz zor durumda kalıp da ulaşmak isterseniz kimse size yok demeyecektir. Amerika’daki Türkler, en kötü senaryoda size Amerika’da kalmanıza yetecek parayı kazandıracak işi ve konaklamayı sağlamaya yardımcı olacaktır. Lakin bu işler ufak tefek işler ve geçici işler olur. Ayrıca şunu da söylemek zorundayım. Lütfen kimse yanlış anlamasın ama orada saatlik ücret kazanılıyor ve birçok kişi haddinden fazla çalışıyor. Herkesin kendince amacı var. Kimse sizin keyfiniz için zamanını harcamak zorunda değil.

4. Visa exchange

Amerika’ya Work and Travel ile gidip vize değişikliğiyle dil okuluna devam etmeyi düşünen arkadaşların olduğunu biliyorum. Peki böyle bir şey yapılabilir mi? Evet, yapılabilir. Eğer ki bu sizin için son şans ise ve tabiri caizse Türkiye’de gemileri yaktıysanız ve kesinlikle uzun bir süre Amerika’dan Türkiye’ye dönüş yapmayı planlamıyorsanız yapılabilir.

Örneğin üniversite son sınıfta ya da yüksek lisanstasınızdır, geri döndükten sonra tekrar F1 vizesi almanız çok zor olacaktır. Çünkü öğrenciliğiniz bitmek üzeredir ve dediğim gibi geri dönmeyi gerçekten uzunca bir süre düşünmüyorsunuzdur. Eğer durum buysa tamam. Ama üniversite 1. sınıftaki arkadaşlarıma tavsiyem geri dönün ve F1 vizesini Türkiye’den alıp öyle gidin. Emin olun sizin için daha kolay. Her neyse, bu durum için ihtiyacınız olacak şeyler öncelikle ABD’de bir bağlantı. Sizi geçici de olsa iş ayarlayabilecek biri. Sonrasında vizeniz bitmeden bir dil okulu ya da kolej ile iletişime geçip durumunuzu belirteceksiniz.

Maalesef hepsi kabul etmiyor. Kabul edeni bulduktan sonra sizden bazı belgeler istenecek. Bunlardan en önemlisi banka hesabında yaklaşık 15.000 dolar ya da üzeri para göstermeniz olacak. Gerisi döküman işi. Ve bu süreç başvurudan sonra epey bir uzun sürecek, geçen sene başvuran arkadaşlar hala cevap alamadı mesela. Bu süreçte ehliyetiniz çalışma izniniz olmadan pending term dediğimiz dönemde bekleyeceksiniz. Bu da demek oluyor ki hala ufak tefek işler yapmak zorunda olacaksınız. Arabayı WAT döneminde almaya çalışın, hatta bulunduğunuz eyalette eğer mümkünse ehliyeti de almaya çalışın. Fakat birçok eyalette mümkün değil.

5. Ne götüreyim?

Şahsi düşüncem orta boy kötü bir valiz bulun ve her şeyinizi buradan almaya bakın. Çünkü Türkiye’de kıyasla çok büyük markalar, çok ucuz fiyatla satılıyor. Gelir gelmez alışverişe yüklenmeyin. Tabi bazı geçici kıyafetler almak zorunda kalırsanız (ikinci işten istenen kumaş siyah pantolon gibi mesela) thrift store’lardan ucuz ikinci el bulup bu konuyu halledebilirsiniz. Giderken zaten iki büyük valiz dolusu eşyayla döneceksiniz.

6. Cep harçlığı

Kişinin gideceği bölgeye ev masraflarına paycheck’ini ne zaman alacağına göre değişir. Çoğu kişiye ekstra 500 dolar fazla bile geliyor. Ama sen 1000 dolarla gel cebinde paran olsun. (Banka hesabınızdaki TL’yi buradan harcayabilirsiniz arkadaşlar ekstra dolar hesabı açtırmanıza falan gerek yok, banka otomatik olarak çevirecektir, o yüzden korkmayın. Olası bir kötü durumda aileniz hesabınıza para yatırırsa burada rahatlıkla her yerde harcarsınız).

7. Belge

Gerçekten gerek olmaz muhtemelen ama siz yine de tüm belgelerinizi pasaportunuzun defter halini yani her sayfasını, diplomalarınızı pek tabi WAT belgelerini fotokopi yaptırıp öyle gelin ve sırt çantanızda ya da orjinallerinden farklı bir yerde taşıyın, ayrıca ailenize de dosya yapıp bırakın.

Work and Travel ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

YAZAR HAKKINDA
Serap Aksoy

Mersin'de doğup, üniversite hayatına İstanbul'da devam eden; gezme aşkıyla dolu, kedi ve kahve müptelası biri. Yabancı diller ve kitap okumak en büyük hobilerim.

''Every accomplishment start with the decision to try!''