Daha İyi Bir Yaşam için Edinmeniz Gereken 5 Alışkanlık

Daha İyi Bir Yaşam için Edinmeniz Gereken 5 Alışkanlık

Alışkanlıklarımız hayatımıza yön verir ve daha iyi bir yaşam için kötü olan alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekir. Ne kadar iyi alışkanlık edinirsek hayatı o kadar eğlenceli hale getirebiliriz. Ne kadar dolu dolu bir hayat geçirirsek, hayattan o kadar çok zevk alırız. Yeni bir şeyler öğrenip, eğlenmek için edinmeniz gereken alışkanlıklar vardır. İşte onlardan bazıları..

1. Farklı şeyler denemek hayat tarzınız olsun.

1. Farklı şeyler denemek hayat tarzınız olsun.

Her zaman rutinden uzaklaşın. Bu bir yemek tarifi olabilir, aynı yere giden başka bir yol olabilir, saçınıza uygulayacağınız bir şekil bile olabilir. Yeni bir şeyler öğrenmek için fırsat yaratmalısınız. Yeni bir dil öğrenmek için illa ki yabancı ülkeye gitmeniz gerekmez. Bunun için internet ortamında istemediğiniz kadar fırsat var. Hem sesli hem de yazılı olarak çok iyi dil eğitimi alabileceğiniz yüzlerce site var. Bunun yanında internetsiz ortama gittiğinizde de her zaman yanınızda olabilecek bir kitap da edinebilirsiniz. Ya da HelloTalk gibi uygulamalardan öğrenmek istediğiniz dilin ana dilini konuşan biriyle tanışıp mesaj ve arama yoluyla dilinizi geliştirmenin yeni yollarını bulabilirsiniz.

Her anınızda kaşif olmalısınız. Mesela boş geçirdiğiniz bir tatil gününün sonunda yarım saatlik bir yürüyüşle senelerdir yaşadığınız şehrin bir başka sokağını keşfedebilirsiniz. Bu yürüyüşe çıkarken kulaklıkla açtığınız müzik de daha önce hiç dinlemediğiniz bir dilde veya tarzda olabilir. Hiç giymem dediğiniz bir kıyafet tarzını giyin ve deneyin. Asla yemem dediğiniz bir yemeği sevebileceğiniz bir hale getirin ve öyle yemeyi deneyin. Her zaman yeni şeyler deneyin ve öğrenin. Hiç denemediğiniz bir kulübe üye olun. Hiç denemediğiniz bir spor dalıyla uğraşmaya başlayın. Yapmayı çok sevdiğiniz ama fırsatınız olmadığını düşündüğünüz bir iş için fırsat yaratın.

2. Her zaman daha iyisi için çabalayın.

2. Her zaman daha iyisi için çabalayın.

Var olanla yetinmeyin ve daha iyisi için daima çabalayın. Bu mesela hayatınızda geldiğiniz bir mevki için olabilir ya da yaptığınız egzersiz için bile olabilir. En iyisini elde etmek için deneyin ve gidebildiğiniz kadar uzağa gidin. Her zaman daha iyisini deneyin ancak bunu maddiyatla ve maneviyatla karıştırmayın. Demek istediğim şey; kişisel gelişiminiz için bir adım ötesini düşünüp çabalamanız gerek. Örneğin bir dili öğrenmekle yetinmeyin ve ”ikincisini neden öğrenmeyeyim” diye düşünün.

3. Her zaman olumlu taraftan bakın.

3. Her zaman olumlu taraftan bakın.

Karşınıza çıkan olumsuzlukları “Neden böyle oldu, bırakıyorum” gibi cümlelerle karşılamak yerine , “Nasıl aşarım?, Nasıl durumu çevirebilirim?” diyerek karşılayın. Yapamadığınız ve tıkandığınız yerde pes etmek yerine başka bir çözüm üreterek yolunuza devam edin. Okulunuzda, iş yerinizde, ailenizde veya kişisel meselelerinizde karşınıza çıkan engelleri aşmak için olumlu seçenekler arayın. Yapamam demeden önce yapabildiğinizin en iyisini yapın. Ya da “Benim ne işime yarayacak?” diyerek öğrenmeyi reddettiğiniz bir şeyi sırf sevdiğiniz için öğrenin. ”Sizi mutlu etmesinden daha öte ne işe yarayabilir” bunu düşünün.

4. Tembelliğinizi yararlı hale çevirin.

4. Tembelliğinizi yararlı hale çevirin.

Cips kola aldınız ve film izlemek istiyorsunuz. Tam yaz aylarına layık bir şey. Seçeceğiniz filmi, öğrenmek istediğiniz dilde altyazılı izleyin. Televizyon izlerken magazin, spor programı gibi izle-geç programlar yerine, belgesel kanallarından görmek istediğiniz bir doğa olayını, gezi programlarını, farklı tatlar öğrenmek için yemek programlarını izleyin. Yeni bir diziye başlamak isterseniz de popüler olduğu için ya da “komedi olsun da zaman geçsin” dediğiniz bir dizi yerine, hiç izlemediğiniz bir türde veya dilde filmler izleyerek dünyadaki kültürlerin daha çok farkına varın.

5. Asla asla demeyin.

5. Asla asla demeyin.

Bu cümleyi açtıkça açsak, konuştukça konuşsak yine az kalır. Herkesin kendine özgü bir “Asla” listesi vardır. Şimdi elinize bir kalem kağıt alın veya telefonunuzun not bölümüne asla yapmam, yemem, denemem, gitmem dediğiniz şeylerin listesini çıkarın.

Denemediğiniz, korktuğunuz, imkanlarınız el verdiyse de tembelliğinizden ya da saçma dediğinizden dolayı yapmadığınız ne varsa yapmaya başlayın. Sıcak günlerde klimanın altında yatıp dizi/film izleyeceğinize bir değişiklik yapıp kalkın sıcak odada yoga yapın. Kendinizi rahatlatın. Saçma dediğiniz hareketleri yapın. “Asla kitap okumam” sözünüzün bahanelerini bir kenara bırakın. “Odaklanamıyorum, onun yerine film izliyorum” gibi bahaneler bir yana hiç okumam dediğiniz bir tarzda kitap alın ve sevmeyi deneyin. Asla giymem dediğiniz ve gardırop bekleyen bir kıyafetinizi bugün giyin. Bunları yaparken de neden asla dediğinizi sorgulayın.

YAZAR HAKKINDA
Gülşen Akıncı

EDUMAG Editörü