Fransa’da Üniversite Başvurusu Yaparken Nasıl CV Hazırlanır?

Fransa’da Üniversite Başvurusu Yaparken Nasıl CV Hazırlanır?

Fransa, üniversite başvurularını Campus France adı verilen bir website üzerinden alır. Siteye kayıt olduğunuzda, site sizden kendi bünyesinde bir form doldurmanızı, ardından sahip olduğunuz belgeleri (dil yeterlilik sınavları, diploma veya transcript vb) yüklemenizi ister. Sonrasında yüklemeniz gereken ise bir CV’dir.

Peki daha üniversiteye başvururken, bu CV nasıl hazırlanmalı, neler içermeli?

Öncelikle Fransa başvurularında istenen CV, Amerika gibi sosyal başarı arayan ülkelerin CV’leri ile karıştırılmamalıdır. CV’niz gereksiz, başvuracağınız bölümle alakasız, fazla gösterişli maddelerle doldurulmamalıdır. Fransa’da üniversite kabul sistemi sizin hazırlayacağınız CV’yi ayırt edici bir belge olarak görmez. Sadece öğrenciyi tanımak için kullanır. Fazla madde olması da az madde olması kadar olumsuzdur.

CV’nizi hazırlarken;

1. Çoğu resmi belgede olduğu gibi ad, soyad, adres, mail adresi ve telefon numarası yazılmalıdır.

2. Ardından eğitim durumunuz ve mezun olduğunuz okullar gelir. En yeni tarihten en eskiye göre sıralanmalıdır. Hali hazırda bir lise mezunu değilseniz bu belirtilmeli, mezun olunması ön görülen tarih yazılmalıdır. (Campus France sitesinde kayıt oluştururken bu bilgiyi soruyor olsa da CV üzerine yazılmalıdır.)

Mezuniyet durumunuz dönem dönem incelenmeli, varsa aldığınız belgeler (takdir belgesi, teşekkür belgesi, onur belgesi, üstün başarı belgesi…) her dönem için ayrı ayrı belirtilmelidir. Türkiye’deki; sayısal, sözel, eşit ağırlık sisteminin bir benzeri Fransa’da olduğundan, alan tercihlerinizden bahsetmeniz gerekir.

CV’nizde okuduğunuz ilkokuldan bahsetmeniz gerekmez. Hazırlık okuduysanız, o seneyi de yazmalısınız.

Ardından eğitim diliniz Fransızca ise mutlaka yazmanız gereken şey DELF sınavı B2 notunuzdur. Bu sınav Fransız Konsolosluğu’nun yürüttüğü bir dil yeterlilik sınavıdır. Fransız lisesi diplomanız varsa diplomanız DELF B2 sertifikanıza denk sayılır fakat yine de DELF notunuz büyük önem taşır ve olmaması kabulünüzü zorlaştırır.

3. Son olarak ise okul dışı aktivitelerinizden bahsetmelisiniz. Aslında çoğunlukla sorun çıkan kısım burasıdır. Öğrencinin okul dışı aktivitesi olmasa da okuldaki kulüp/etkinlik saatleri kabul edilir. Bu bölümde yazılacak maddelerin başvuracağınız bölümle ilgili olmasına önem gösterilmelidir. Yani örneğin; hukuk bölümüne başvuruyorsanız seneler önce yaptığınız bir spor yazılmamalıdır. Bu bölüm olabildiğince başvuracağınız bölüme yönelik ve yalın tutulmalıdır. Yaptığınız staj varsa mutlaka yazılmalıdır. Okul dışı katıldığınız seminerler ya da okul başkanlığı/yardımcılığı da yazılabilir.

CV’nizi başka ülkelerdeki başka okullara da gönderecek olsanız bile CV’nin dili mutlaka Fransızca olmalıdır. Okul yılları ve aktiviteleriniz tarihlerle belirtilmelidir. (Hatırlamıyorsanız veya bir süreç ise ay/sene şeklinde de belirtilebilir.)

YAZAR HAKKINDA
Alara Keçeciler