A’dan Z’ye Work and Travel

A’dan Z’ye Work and Travel

Work and Travel programı hakkında hepiniz araştırma yapıyorsunuz. Araştırma aşamasında ise gezilen onlarca web sayfasında yanlış veya demode bilgilerle karşılaşabiliyorsunuz.

O yüzden, sıkı çalışma ve araştırmalarımız sonucunda, Work and Travel hakkında yazılan doğru ve güncel bilgileri sizin için derledik.

Work and Travel araştırmasına girmeden önce aşağıdaki konuları mutlaka okuyun.

Hazırsanız başlayalım.

Work and Travel nedir? Ne değildir?

Work and Travel nedir?

Work and Travel, 1961’den beri Amerikan Hükümeti’nin kontrolünde yapılan, sadece üniversite öğrencilerinin 3-4 aylık yaz tatillerinde hem çalışmak hem de seyahat etmek amacıyla gittikleri dünyanın en büyük kültürel değişim programıdır.

”Çalış ve Gez” anlamına gelen Work and Travel, sizlere Amerika’da sezonluk ve vasıf gerektirmeyen işlerde çalışma ve seyahat etme, aynı zamanda Amerika’nın yaşam tarzı ve kültürünü yakından tanıma ve İngilizcenizi geliştirme imkanı sunar.

Buna ek olarak, Amerikan kültürünü tanımanın yanı sıra, diğer ülke insanları ile de tanışarak onlardan kendi kültürleri hakkında pek çok şey öğrenirken, kendi kültürünüzü Amerika’da temsil etme şansına sahip olursunuz.

Work and Travel sayesinde, evrensel dil olarak görülen İngilizce bilgi ve becerilerinizi, bu dilin konuşulduğu bir ülkede yaşayarak geliştirme imkanı yakalarsınız.

Ayrıca, insanlarla iletişim kurma yeteneğinizi geliştirip, Amerika’da yaşamış olmanın verdiği tecrübe ile ufkunuzun genişlediğini göreceksiniz.

Dolayısıyla bu program, her üniversite öğrencisinin en az bir kez yaşaması gereken muhteşem bir yurtdışı deneyimi ve unutulmaz bir yaz macerasıdır.

Ülkemizde her yıl daha çok popüler olan ve her yıl daha çok öğrencinin katıldığı Work and Travel programına, 2016 yılında Türkiye’den 5.000’i aşkın öğrenci katıldı. Bu da ülkemizi Work and Travel katılımcısı gönderen en büyük 3. ülke haline getirdi.

Work and Travel ne değildir?

Work and Travel’ı doğru anlar, doğru kullanırsanız sizin için eşsiz bir fırsata dönüşebilir.

Ancak, öğrencilerin hayal kırıklığına uğramasının nedeni, beklentilerini yüksek tutmaları veya yanlış bilgi edinmelerinden kaynaklanmaktadır.

Dolayısıyla, gittikten sonra pişman olmamanız için bu bilgileri daha özenle okumalısınız.

Work and Travel programına doğru beklentilerle gitmenizi sağlayabilmek ve en iyi bir biçimde verim alabilmeniz adına programın yanlış anlaşılan ya da yanlış bilinen yönlerini tanımanız gerekir. Kısacası programın ”ne olmadığı” hakkında bilgi edinmelisiniz.

Work and Travel’ın;

  • sadece çalışabileceğiniz,
  • sadece seyahat edebileceğiniz,
  • sadece eğlenceyle geçireceğiniz,
  • kesin olarak İngilizcenizi geliştirebileceğiniz,
  • yüksek miktarda para kazanabileceğiniz

bir program olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

Gelin bu yanlış bilgileri birlikte düzeltelim;

Work and Travel, adından da anlaşılabileceği gibi ilk önce çalışıp sonrasında kalan zamanınızda seyahat edebileceğiniz bir programdır. Programın büyük bir kısmını oluşturan çalışma kısmında iş vereniniz sizi bir turist olarak değil, bir çalışanı olarak görecektir ve sizden de aynı ciddiyeti bekleyecektir.

Work and Travel’da istiyorsanız programın çalışma bitiminde toplam program süresini aşmayacak şekilde bir aya kadar Amerika’da seyahat ve eğlence amaçlı kalabilirsiniz. Bir başka seyahat imkanı olarak, çalışma kısmındaki hafta sonlarınızda yakın yerleri gezebilirsiniz.

Work and Travel programına gittiğinizde size İngilizce dil eğitimi verilmez. Sizin zaten hazırda var olan İngilizcenizi geliştirmenize olanak tanır. Burada kendi becerilerinizi geliştirmek tamamen size bağlıdır.

Program süresince yaşanabilecek aksilikler (hava durumu bozukluğu, sosyal olaylar vb.) çalışma durumunuzu zorlaştırarak kazancınıza yansıyabilir. Buna ek olarak, kendi harcamalarınız da olacağı için Amerika’da yüksek miktarda para kazanıp geri dönmek her zaman yaşanabilecek bir şey değildir.

Unutmayın! Work and Travel, bir macera programıdır. Her zaman her şeyin mükemmel geçmesini beklememelisiniz.

İlk günlerinizde bulunduğunuz çevreye, Amerika’nın iş disiplinine, yemek kültürüne uyum sağlama konusunda zorluk yaşayabilirsiniz.

Programa katılan hiçbir öğrenci ilk haftalarda uyum sorunu yaşamadığını ve hiç zorluk çekmediğini iddia etmez. Yaşanabilecek tüm sıkıntılara rağmen istisnasız her öğrencinin ortak söylemi ise ”iyi ki gitmişim” olur.

Work and Travel Katılım Şartları

Work and Travel programına katılabilmeniz için bazı şartlara uyuyor olmanız gerekir.

Work and Travel’a katılmak için en temel şart, üniversite öğrencisi olmanız ve tam zamanlı örgün bir eğitim alıyor olmanız gerekmektedir.

Peki, kimler Work and Travel programına katılabilir?

  • Lisans eğitimi alan,
  • veya Yüksek lisans eğitimi alan,
  • En az orta seviyede İngilizce bilen,
  • Not ortalaması 4 üzerinden en az 2 ve üzeri olan (Genel ortalaması
  • 2′nin altında olanlar, bazı koşulları sağlamaları durumunda vize alabilirler. Bunlar öğrenciye göre değerlendirilip karar verilir.),
  • 18-26 yaşları arasında olan tüm öğrenciler,

Work and Travel’a katılabilir.

Bu resmi Work and Travel başvuru şartları dışında katılımcılarda; özgüven sahibi, çalışma ve iş hayatına uyum sağlayabilme, sosyal yönü ve analiz yeteneği güçlü, insanlara ve farklı kültürlere saygılı, disiplinli, milli kültürünü iyi temsil edebilecek düzeyde kendisini yetiştirmiş ve sorumluluk sahibi gibi bir takım özellikler beklenir.

Work and Travel programına kimler katılamaz ve katılmamalıdır?

  • Üniversite öğrencisi olmayan,
  • 2 Yıllık MYO öğrencileri,
  • AÖF ögrencileri,
  • İngilizce seviyesi orta düzey (Intermediate) altında olan öğrenciler,
  • Not ortalaması 4 üzerinden 1 ve 1.50 gibi çok düşük olan öğrenciler,
  • 18 yaş altı ve 26 yaş üstü olan öğrenciler

Work and Travel’a katılamaz.

Sonuç olarak, Work and Travel’a katılmak istiyorsanız ilk olarak üniversite öğrencisi olmanız gerekmektedir. Bu ve diğer katılım koşullarını karşıladığınızı düşünüyorsanız güvenilir Work and Travel şirketleri arasından birine başvuru gerçekleştirebilirsiniz.

Work and Travel Fiyatları

Work and Travel fiyatları, tercih edeceğiniz şirketin ve sponsor kuruluşun hizmet kalitesine, güvenilirliğine, iş ve bölge özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Örneğin, erken kayıt olmanız veya çok iyi bir İngilizce konuşma becerisine sahip olmanız daha avantajlı fiyatlardan faydalanmanızı sağlar.

Tüm bunların yanında, fiyatlar her sene çok az artış gösterebilir. Bunun nedeni sigorta vb. ödemelerden kaynaklanır.

Work and Travel ücretlerini 3 kısıma ayırmak gerekir:

  1. Programın temelini oluşturan şirkete ve sponsora ödenecek ücretler
  2. Work and Travel programının Vize maliyeti
  3. Uçak bileti ve Cep harçlığı

İlk olarak, şirket ve sponsora ödenecek ücretleri ele alalım.

Work and Travel’a 2 farklı katılım şekli vardır:

Bunlar; Full Placement Program ve Self Placement Program’dır.

1. Full Placement Program (iş ve konaklama sponsor tarafından ayarlanır.*)

Work and Travel full placement programı ülkemizde 1750 – 2250 USD arasındadır. Bu rakamlara standart olarak çalışma izin belgesi DS-2019, sigorta ve danışmanlık hizmetleri dahildir.

*Konaklamanın kolay bulunduğu yerlerde konaklama ayarlaması yapılmayabilir.

2. Self Placement Program (iş ve konaklama öğrenci tarafından ayarlanır.)

Work and Travel self placement programı ülkemizde 900 – 1200 USD civarına mal olur.

Yukarıda bahsettiğimiz Work and Travel program ücretine ek olarak, standart masraflarınızı bu kalemlerde bulabilirsiniz;

  • Vize başvuru masrafı: 160 USD
  • SEVIS ücreti: 35 USD
  • Pasaport defter ücreti: 87,5 TL
  • Uçak bileti masrafı: 600-800 USD (gidiş-geliş)
  • Cep harçlığı: 800 USD

Çoğu Work and Travel işlerinde konaklama, yeme ve içme katılımcılara aittir. Amerika’ya gidince ilk ayın kirası ve depozitosunu hemen ödemeniz gerekmektedir. Bu yüzden ilk ay için 1000 USD harçlık almanız gerekmektedir.

Sonuç olarak, Work and Travel maliyeti olarak en az 2900 USD’yi gözden çıkarmalısınız. Bunun yanı sıra, Amerika’da harcayacağınız toplam cep harçlığı ise yaklaşık olarak 2600 USD civarında olacaktır.

Work and Travel Şirketleri

Work and Travel programına gitmek için atılması gereken en önemli adım, şirket seçimi olmaktadır. Şirket seçimi yaparken dikkatli olmanız gereken hususlar;

  • Şirketin referanslı ve köklü olması,
  • Şirket marka güvenirliği ve prestiji,
  • Çalışacak olduğunuz işin niteliği,
  • Çalışacak olduğunuz işin gerçekliği ve kaynağının (sponsor kuruluş) güvenilirliği.
  • İşin yanı sıra size sunulan diğer hizmetler (konaklama, karşılama, destek vs.)
  • İşlemler süresince verilecek hizmet kalitesi ve güvenliği.

Work and Travel şirketleri, genellikle İstanbul, Ankara ve İzmir şehirlerinde yer alır. Amerikan Konsolosluğu’nun sitesinde 36 tanesinin adı geçen bu Work and Travel şirketleri, en güvenilir danışmanlık hizmeti veren şirketlerdir.

Önemli bir diğer nokta, alacağınız hizmet ve ürünün kalitesiyle fiyatının doğru orantılı olmasıdır. Tasarruf ettiğinizi zannettiğiniz birkaç yüz dolar, hayatınızın en kötü deneyimini yaşamanıza, hatta daha fazlasıyla zarar etmenize neden olabilir.

Dolayısıyla, Work and Travel’ın size uygun bir program olduğuna karar verdiğinizde, ABD Konsolosluğu’nun açıkladığı Güvenilir Work and Travel Şirketleri‘nden birine başvuru yaptığınızdan emin olun.

Work and Travel ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

YAZAR HAKKINDA
Yusuf Kavak

StudyZONE Work and Travel Program Koordinatörü