Work and Travel Hakkında En Çok Sorulan 10 Soru

Work and Travel Hakkında En Çok Sorulan 10 Soru

Work and Travel hakkında en çok sorulan soruları sizler için derledik.

Ne zamana kadar kayıt olunur?

Work and Travel programı, her ne kadar, bir yaz dönemi programı olsa da, kayıtlar Temmuz ayında başlar ve Mart ayında sona erer. Bu nedenle programa hazırlık sürecinde sıkıntı yaşamamanız için erken kayıt olmanızı tavsiye ediyoruz. Work and Travel erken kayıt dönemi ve erken kayıt avantajları 31 Ocak tarihinde sona ermektedir.

Yaptığım masrafları çıkarır mıyım?

Work and Travel programının en önemli özelliklerinden biri de programa katılım aşamasında yaptığınız masrafları geri kazanma şansınızın olmasıdır. Programa katılan öğrenciler Amerika’da edindikleri tecrübelerin ve yaşadıkları güzelliklerin yanı sıra, aylık ortalama 500-700 USD tutarında yemek ve konaklama masraflarını da kendileri kazanmış olur. Hatta bir çoğu programa katılabilmek için yaptıkları harcamaları büyük oranda ya da tümüyle geri kazanır, bazıları kazançlarını Amerika’nın değişik eyalet ve şehirlerine seyahat etmek için harcar, bazıları da elektronik eşya ve giyim alışverişi yapar.

Amerika’da günde 7-8 saat çalışarak 3 ayda elde edeceğiniz gelir ortalama 3.000-4.500 USD’dır. Ek gelir olarak, ya kendi işvereninizde haftalık 40 saatten fazla çalışarak; ya da ikinci bir işte çalışarak kendinize ciddi bir gelir elde edebilirsiniz. Hatta bazı işverenler 40 saatin üzerindeki çalışmalarınız için size normal ücretin 1.5 katını öderler.

Minimum maliyetle Amerika’yı yaşamanın en kolay yolu olan Work and Travel programında öğrencinin ne kadar kazanacağı kendisine bağlıdır, ancak hemen hemen her öğrenci programın toplam maliyetini çıkartmış, çoğu zaman elektronik ve giyim alışverişi yapmış ve/veya Amerika’nın popüler şehirlerini gezmiş olarak geri döner. Work and Travel bu yönüyle alternatifi olmayan, büyük oranda öğrencilerin beklentilerini karşılayan çok cazip bir programdır.

Arkadaş grubumla aynı yerde çalışabilir miyim?

Beraber kayıt olduğunuz arkadaş grubunuzla, aynı uçakla Amerika’ya gidebilir, aynı yerde kalabilir ve aynı işverenle çalışabilirsiniz. Arkadaşlarınızla aynı yerde çalışma talebinizi danışmanınıza kayıt olduktan sonra bildirmeniz yeterli olacaktır.

İşlemlerimi uzaktan halledebilir miyim?

Work and Travel programıyla Amerika’ya farklı şehirlerden hatta Türkiye dışından da öğrenci gönderen firmalar bulunmakta. Sadece ofisin bulunduğu şehirdeki öğrencilere değil, uzaktaki öğrencilere de hizmet sunulur. Ofise gitmeden, tüm işlemleriniz danışmanlık tarafından halledilebilir ve aşama aşama durumunuz takip edilebilir.

Unutmayın! Amerika’ya gittiğinizde kayıt olduğunuz acentanın hangi şehirde olduğu değil, Amerika’da size gerekli desteği verebilecek nitelikte bir firma olması önemlidir.

Programa katılanların memnuniyet oranı nedir?

Work and Travel programı alternatiflerine göre en çok memnun kalınan programdır. Programa doğru beklentilerle katılıp, memnun olmayan öğrenci oranı oldukça düşüktür. Buna bağlı olarak programa katılan öğrencilerin memnuniyet oranı sürekli artmaktadır. Konsolosluk verilerine göre Türkiye dünya genelinde Work and Travel programına en fazla öğrenci gönderen üçüncü ülke. Ayrıca programa daha önce katılmış ve tekrar katılan öğrenci sayısı oldukça fazladır. Buna ek olarak programa daha önce katılmış ancak yaz okulu, staj, mezuniyet gibi nedenlerden dolayı katılamayan binlerce öğrenci bulunmaktadır.

Work and Travel programıyla ilgili memnuniyet, katılımcının beklentileri ile doğru orantılıdır. Programa yanlış veya gerçekçi olmayan beklentilerle katılan öğrencilerin programdan memnun dönmesi mümkün değildir. Bazı öğrenciler Work and Travel programını sadece bir dil eğitimi, veya sadece gezi ve eğlence, ya da sadece para kazanma programı olarak görmektedir ve bu yanlıştır.

Work and Travel programı alternatifleriyle kıyaslandığında en düşük maliyetle katılıp, en kolay vize alabileceğiniz, 3 ay boyunca Amerika’da çalışarak yaşam masraflarınızı ailenizden yardım almadan karşılayabileceğiniz, sonrasında elinizde kalan parayla alışveriş yapıp, Amerika’daki popüler birkaç şehri gezdiğiniz, hatta kimi zaman programa katılım masraflarınızın bir kısmını ya da tamamını geri kazandığınız, İngilizcenizi ve özgüveninizi geliştirebileceğiniz bir programdır.

Programa doğru beklentilerle katılmasına rağmen, yapmış olduğu acenta seçiminden dolayı mutsuz olan öğrenciler de vardır. Bu mutsuzluğu yaşamamak için ise tecrübeli ve kaliteli hizmet veren bir acenta seçilmelidir.

Sağlık, kaza ve bagaj sigortam olacak mı?

Programa katılan her öğrenci için sağlık sigortasının yanı sıra, kaza sigortası ve bagaj sigortası da yaptırılır. Genellikle sigorta ücreti program ücretine dahildir ve öğrencinin ek ödeme yapmasına gerek kalmaz.

Sigorta öğrencinin Amerika’ya gidiş ve Türkiye’ye dönüşü arasındaki süre için geçerlidir. Öğrencinin verdiği tarihten daha erken tarihte Amerika’ya gitmesi veya verdiği dönüş tarihinden daha geç dönmesi durumunda, program süresinin dışındaki günlerde öğrenci sigortadan yararlanamaz.

Amerika’da kimden, nasıl destek alacağım? Amerika’da ofisiniz var mı?

Amerika’da bulunduğunuz süre içinde hem danışmanlığınızdan hem de Amerika’da bulunan sponsor firmanızdan kesintisiz hizmet alacaksınız. Amerika’da iken, her ihtiyaç duyduğunuzda hiç bir ücret ödemeden, bozuk paraya ya da telefon kartına gerek olmaksızın, evde iş yerinde ya da sokaktaki herhangi bir telefondan Sponsor’un ÜCRETSİZ 1-800’lü telefon numaralarını arayabileceksiniz.

Önemli!!!
Amerika’da ofisi olduğunu ve ofisi ziyaret ederek de destek alabileceğinizi söyleyen danışmanlık firmalarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu tür söylemlerin öğrenciye Amerika’da hiçbir yararı olmayacaktır. Çünkü öğrencinin ofisi ziyaret ederek, destek ve yardım alması mümkün değildir. Böyle bir şeyin mümkün olması için, firmanın sadece ofisinin bulunduğu şehre öğrenci göndermesi gerekir.

Amerika’da bulunduğunuz sürece verilen destek hizmeti genellikle telefonla verilir. Dil sorunu yaşayan öğrenciler için CIEE gibi sponsorlar, farklı ülkelerden farklı dilleri konuşan müşteri temsilcileri çalıştırmaktadır. Türkiye’den programa katılan öğrenciler eğer isterlerse Türkçe hizmet alabilirler. Ayrıca, CIEE’de destek biriminde çalışan müşteri temsilcisi sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle öğrenciler çok kolay ve hızlı bir şekilde CIEE’ye ulaşabilmektedir.

Buna ek olarak, yaşanan sorun, bir yetkilinin yerinde müdahalesini gerektirirse, aynı yerde bulunan ve sorun yaşayan öğrenciler için CIEE o bölgeye müşteri temsilcisi de göndermektedir.

Work and Travel danışmanlık firması seçerken nelere dikkat etmeliyim?

Kaç yıllık danışmanlık yaptığına,
Güvenilirliğine,
Deneyimli olmasına,
Referansları olmasına,
İş ve konaklama garantisinin bir arada sunulmasına,
Programın gerçekçi bir şekilde sizlere anlatılmasına,
Amerika’da güçlü kurumlarla çalışmasına,
Vize başvurusunda ayrıntılı bilgi verilmesine.
Work and Travel başvuru işlemleri nasıl oluyor?
Başvuruda İngilizce ve Türkçe görüşme yapılır. Uygun adaylar kesin kayıt verebilirler. İş listelerinden iş seçimi veya birlikte gitmek istediğiniz arkadaşlarınız gibi isteklerinizi bildirirsiniz. ABD’ye gönderilecek dosya için size gerekli belgeler verilir ve doldurarak getirmeniz istenir. Pasaportunuz yoksa 1 yıl süreli pasaport (bordo) çıkarırsınız. Doldurulmuş belgeler ve pasaport fotokopinizi danışmanınıza teslim edersiniz. Dosyanız ABD’ye gider. ABD’den iş yerleştirmenizin onayı ve konaklama bilgileriniz geldiğinde size bildirilir. Onaylar ve imzalarsınız. Ödemelerinizi size başvuru anında bildirildiği üzere tamamlarsınız. Gidiş tarihinize göre uçak rezervasyonunuz yapılır. DS2019 formunuz ABD’den gelir ve vize başvurusu için hazırlık yapılır. Vize başvurusu için olarak randevunuzu alırız(Bu konularda danışmanlığınız birebir yardımcı olmalıdır). Vize görüşmesine gider vizenizi aldıktan sonra uçak biletinizi alabilirsiniz.

Work and Travel programına kimler katılabilir?

Türkiye veya KKTC’de öğrenim gören TC veya yabancı uyruklu, 18-28 yaş arası, İngilizce konuşabilen üniversite öğrencileri: 4 yıllık üniversitelerin hazırlık, 1., 2., 3. ve 4. sınıf öğrencileri ve Açık Öğretimin İngilizce öğretmenliği ders devam zorunluluğu olanlar katılabiliyor. Tezli yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler sadece ilk yıl katılabilirler.

Not: Açık Öğretim Fakültesi öğrencileri ve üniversite mezunları Work and Travel‘a katılamaz.

Work and Travel‘a katılmak için İngilizce bilmem gerekir mi?

Günlük yaşam içinde iş arkadaşlarınız ve işvereniniz ile gramer hataları veya sözcük yetersizliği ile de olsa diyalog kurabilecek kadar ( En az Orta Seviye ) İngilizce konuşabilmeniz gerekir.

Work and Travel ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

YAZAR HAKKINDA
Emre Tunçer