2021 Work and Travel Programı İçin Vize Engeli!
Amerikan Başkonsolosluğu 9 Nisan’da Work and Travel şirketleri ile yaptığı toplantıda, Türkiye’de artan COVID-19 sayıları nedeniyle 2021 yazı için Türk öğrencilere Work and Travel vizesi veremeyeceklerini duyurdu. Toplantı öncesi vize konusunda bir takım iyileştirmeler gelebilir, güzel şeyler duyarız artık beklentisi varken bu kötü haber şirketler üzerinde şok etkisi yarattı. Toplantı devam ederken ABD Büyükelçiliği’nin resmi youtube kanalı üzerinden bu yaz Work and Travel vizesi veremeyeceklerini duyuran bir videoyu koyması ile de kötü haberi alan öğrenciler büyük bir üzüntü ve hayal kırıklığı yaşadılar.
Video için https://www.youtube.com/watch?v=mlteYBLLd8I
Şu anda Türkiye’de ortalama 7000 üniversite öğrencisi 2021 Work and Travel programı için kayıt olmuş durumda. Programla ilgili aracılık hizmeti sunan yaklaşık 30 Türk şirketi, gidecek öğrencilerin işe yerleştirme, Amerika’daki sponsorlardan çalışma belgesi getirtme, vize işlemleriyle ilgili formlar ve vize için gerekli evrakları hazırlama dahil pek çok işlemini bitirmiş durumda. Öğrenciler ve şirketler sadece Konsolosluğun vize işlemlerini başlatmasını ve vize randevularını açmasını bekliyorlardır. Şirketlerin vize ile ilgili olumsuz durumu Amerika’daki sponsora ve işverenlere iletmesi de programın Amerika ayağında şok etkisi yarattı.
Programa gitmek için bu sene kayıt olan ve geçen sene programa kayıt olmuş ama pandemi nedeniyle 2 senedir gitmeye çalışan Türk öğrenciler, bir süredir sosyal medya üzerinden seslerini duyurmak için çeşitli çalışmalar yaptılar. Öğrenciler sabır ve emek gösterdikleri büyük bir özveriyle yaptıkları çalışmalardan beklendikleri sonucu alamadı. Program gitmek için maddi koşulları zorlayan, belki kredi çeken, yaz planlarını buna göre yapan ve bu yazı Amerika’da geçirme hayalleri olan binlerce öğrencinin üzüntüsünü derinden paylaşıyorum. Türkiye’deki Work&Travel şirketleri uzun bir süredir Konsolosluk, sponsorlar ve işverenlerle birlikte vize işlemlerinin başlaması konusunda yoğun bir mesai yaptılar.Her türlü sağlık ve güvenlik önleminin alınarak vize görüşmelerinin sorunsuz yapılabileceği konusunda oldukça ısrarcı bir tutum içindelerdi.
Amerika’daki sponsorlar, işverenler, konuyla ilgilenen bazı senatörler, ticaret odaları vize işlemlerinin başlaması için Department of State ile sürekli görüşme ve lobi çalışması yapıyorlardı. ABD’nin yaptığı en önemli kültürel değişim programı olan Work&Travel’ın devamlılığını sağlamak, repütasyonunu korumak ve yazın sağlanan iş gücünün gelmemesi halinde ticari işletmelerin karşılaştığı olumsuz senaryoyu önlemek istediler. Programın öğrenciler, Türkiye’deki şirketler, sponsorlar ve işverenlerden oluşan 4 katılımcı grubunun tüm bu çabalarının sonucunda vize verilmeyeceğinin duyurulması oldukça üzücü oldu. Bu kararın sadece Türkiye’deki COVID-19 sayıları nedeniyle Türkiye’deki Elçiliğin yerel bir kararı olduğu, kararın doğrudan Washington DC’den gelmediğine dair genel bir kanaat var.
Peki şimdi Work and Travel 2021’de gerçekten olmayacak mı yoksa bu durum değişebilir mi, hala son bir ümit var mı? Ramazan ayı boyunca Türkiye’de uygulanması beklenen kısıtlamaların artması COVID-19 sayılarının düşmesine neden olabilir. Eğer böyle bir etki olursa ve bayramın da 15 Mayıs civarı bittiğini düşünecek olursak, Konsolosluğun kararını değiştirmesi halinde belki hepsi olması bile öğrencilerin en az %50’sinin bu yaz programa gitme olasılığı söz konusu olur.
Bunun yanı sıra Türkiye’deki şirketler, Amerika’daki sponsorlar ve işverenler yine işbirliği içinde bu kararın değiştirilmesi için ne yapılması gerekiyorsa sonuna kadar mücadele edeceklerini bildirdiler. Geçen sene vize almış öğrenciler bu sene programa tekrar gideceklerse görüşmesiz vize işlemi yapılma ihtimalini açıklayan Konsolosluk bu durumun ise henüz netlik kazanmadığını, üzerinde çalışmaların devam ettiğini ve onaylanması halinde şirketlere duyuracaklarını belirttiler. Bu ihtimalin olması toplam sayıda en az %20 lik kısmın vize almasını sağlarken, üzerine limitli sayıda bile olsa vize randevusu verilmesi en az %50 program katılımı olması demektir.
Buna ek olarak J1 vizesi veren komşu ülkelerden vize başvurusu yapılması gündeme gelen diğer bir konu başlığıydı. Bunun yapılması pek mümkün değil. Çünkü o ülkedeki üniversitede öğrencisi olarak oturum izniniz veya vatandaşlığınız yoksa randevu alamıyorsunuz. Bu şartlar olmasa bile 3. Ülke vatandaşı olduğunuz ve Türkiye’nin sosyo ekonomik şartlarını bilmeyen vize görevlilerinin red verme olasılığı oldukça yüksektir.
Sonuç olarak, vize verilmeyecek olması herkes için korkunç bir üzüntü ve hayal kırıklığı yarattı. Ancak, tamam artık kesin bu iş bitti deyip defteri kapatmak yerine biraz daha sabretmek, sakin kalmak ve olumlu değişiklikler olması halinde rüzgarının yönünün değişme ihtimali olduğunu düşünmek gerek. Türkiye’de COVID-19 sayılarının düşmesi, WAT şirketlerinin, sponsorların ve işverenlerin mücadelerinin güzel sonuçlar vermesi ile programa bu sene Türkiye’den katılım hala mümkün olabilir.
EDUMAG size keyifli ve yararlı yurtdışı eğitim içerikleri sunan bir sosyal içerik platformudur.