Kanada’da Lise Eğitimi İmkanı

Kanada’da Lise Eğitimi İmkanı

Özellikle yurtdışı ile ilgili gelecek planları olan öğrenciler, lise yıllarından itibaren yurtdışı hayatına alışmak istiyorlar.

  • Lisans ve yüksek lisans eğitimleri için yurtdışı düşünen gençlerden bazıları, liseden itibaren bu deneyimi edinmek isteyebiliyorlar.
  • Yabancı dil öğrenme merakı genç yaşta başlamışsa eğer, bu meraklı ve hevesli öğrenciler yurtdışı lise eğitimi düşünebiliyorlar.
  • Yurtdışında yer alan ülkelerin kültürlerini merak eden öğrenciler de, sırf o ülkelerin kültürlerini öğrenebilmek için, bu lise eğitim programlarına katılıyorlar.

Yurtdışında lise eğitimi alınabilecek ülkeler; Amerika, Almanya, İngiltere ve Kanada olarak sayılabilir.

Şu konuyu da belirtmekte fayda var: Yurtdışında lise eğitimi denilince, 4 yıl boyunca orada lise okunup mezun olunacak gibi bir kanıya varılmasın. “Lise değişim programı” olarak adlandırılan bu programlar sayesinde; öğrenciler devlet okullarında en fazla 1 akademik yıl okuyabilirken, özel okullarda ise 1 yıldan fazla eğitime devam etme imkânı bulabilirler.

Kanada lise eğitimi

Yurtdışı lise değişim programı kapsamında düzenlenen Kanada’da lise programı, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir proje. Ve az önce belirtilen husus gereği, sadece belirli bir dönem boyunca bu eğitime devam edilebiliyor.

Kanada’da bu program kapsamında lise eğitimi alan öğrenciler, kendi ülkelerine döndüklerinde, kaldıkları yerden eğitimlerine devam edebiliyorlar. Yani yıl kaybı söz konusu olmuyor.

Kanada lise eğitimi programı kapsamında, öğrencilerin eğitim alabilecekleri birbirinden farklı okullar da söz konusu tabi ki.

Kanada’da yaşayan bir ailenin yanında konaklayarak, bir devlet okuluna devam edilebiliyor.
Yine Kanada’da yaşayan bir ailenin yanında konaklayarak, bir özel okula devam edilebiliyor.
Ya da yatılı okullarda eğitim alınabiliyor.

Kanada’da yaşayan bir ailenin yanında konaklayarak eğitime devam etmek, elbette ki daha avantajlı oluyor. Zira orada yaşayan birileriyle sürekli bir arada olmak, hem yabancı dili geliştirmek adına hem de o bölgenin kültürünü öğrenebilmek adına daha çok etki ediyor. Hatta bir aileyle birlikte olmak, onların yanında yaşamak; oralarda aile kültürünün nasıl olduğuna dair de bilgiler veriyor. Bu nedenle, ailelerin yanında konaklayarak eğitimlerine devam eden öğrenciler, daha şanslı oluyor.

Fakat bu imkânlardan faydalanabilmek için; Kanada’da öğrenci olabilmenin şartlarını sağladıktan sonra, Kanada’da lise eğitimi alabilmenin de şartlarını sağlamak gerekiyor.

Kanada’da öğrenci olabilmek için hangi şartlar aranıyor?

Kanada’da eğitim almanın çok da zor bir yanı yok aslında. Yani tahmin edildiği kadar çok fazla şart aranmıyor.

Size İngilizceden yazılı ve sözlü sınav yapılıyor. Bunların ikisinden de başarılı olmalısınız.
İngilizce sınavlarının dışında size bir de mülakat yapılıyor. Bu mülakatta da başarılı olursanız; Kanada’da eğitim görmeye hak kazanıyorsunuz.

Kanada’da lise eğitimi alabilmek için hangi şartlar aranıyor?

Kanada’da eğitim almaya hak kazandıktan sonra, bir de Kanada’da lise eğitimi alabilmek için gerekli şartları sağlayabilmeniz önemli.

  • Burada lise eğitimi alabilmeniz için, 15-18 yaş grubuna dâhil olmalısınız.
  • Genel not ortalamanız 70 ve üzeri bir not olmalı. Yani görülüyor ki; aslında Kanada’da lise eğitimi alabilmek için çok başarılı bir öğrenci olmanıza gerek yok. 70 ve üzeri not ortalaması yeterli.
  • ELTİS’de en az 210 yapmış olmalısınız.
  • Bir de uygulanan kişilik envanterinde başarılı olmalısınız. Zira yurtdışı eğitimde öğrencilerin çok başarılı olmasının yanında, kişiliklerine de önem veriliyor.
YAZAR HAKKINDA
Dilara Levend

Eğitim Danışmanı