Polonya’da Eğitim Almak için 5 Neden

Polonya’da Eğitim Almak için 5 Neden

Günümüzde Polonya’nın yüksek eğitim sistemi hızlı bir şekilde gelişmektedir. Polonya, yüksek eğitime kayıt olan öğrencisi sayısı açısından (Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa’nın ardından) Avrupa’da dördüncü sırada yer almaktadır. Polonya’da eğitim almanın popüler olmasının nedenlerini aşağıda sıraladık.

1. Gelenek

Polonya’nın akademik eğitim geleneği Büyük Kral Kasimir’in günümüzde Jagiellonian Üniversitesi olarak bilinen Krakow Akademisini kurduğu 1364 yılına kadar uzanmaktadır. Bologna ve Padua’nın izinden giden ve dünyadaki en eski eğitim kurumlarından biri olan Kraków Akademisi Orta Avrupa’da Prag Üniversitesi’nden sonra kurulan ikinci üniversite konumundadır. 17. Yüzyıla gelindiğinde ise o zamanki Polonya ve Litvanya Krallıkları içinde hem ulusal hem de uluslararası öğrencilere eğitim sunan üç üniversite bulunmaktaydı.

2. Modernite

Günümüzde, Polonya’nın yüksek eğitim sistemi hızlı bir şekilde gelişmektedir. Polonya yüksek eğitime kayıt olan öğrencisi sayısı açısından (Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa’nın ardından) Avrupa’da dördüncü sırada yer almaktadır. Üniversite seviyesindeki 400’ün üzerindeki kurumda bulunan toplam öğrenci sayısı yaklaşık 1,5 milyondur. Her yıl yaklaşık yarım milyon genç üniversitelerde ve kolejlerde eğitimlerine başlamaktadırlar. Çoğu okul ise derslerini yabancı dillerde sunmaktadırlar.

3. Bologna Süreci

Polonya Bologna Süreci’nde aktif bir rol oynamaktadır. Lisans/Master/Doktora çalışmaları üzerine oturtulmuş üç aşamalı sistemin ve Avrupa Kredi Transfer Sisteminin hayata geçirilmesi sayesinde, Polonya’da eğitim alan hem Leh, hem de yabancı öğrenciler tamamen mobil olabilmekte ve eğitimlerine Avrupa Birliği içinde başka bir yerde devam edebilmektedirler. 20 yıldan uzun bir süredir devam eden Erasmus Programı ile 43 binin üzerinde yabancı öğrenci Polonya’ya eğitim için gelirken, Polonya’dan yaklaşık 100 bin öğrenci de Avrupa Birliği içinde başka bir ülkede eğitimine devam etmiştir. Polonya’ya gelen yabancı öğrenciler Avrupa Birliği standartlarını karşılayan, zengin çeşitliliğe sahip en çekici eğitim fırsatlarını bulacaklardır. Eğitimlerini tıp, biyoteknoloji veya mühendislik alanlarında veya sanatta ve işletme bölümlerinde alabilirler. Mezuniyetle birlikte alacakları diploma sadece Avrupa Birliğinde değil, dünyada kilit konumda olan tüm önemli ülkelerde tanınmaktadır.

4. Yüksek Eğitimin Kalitesi

Polonya’nın üniversite eğitim sistemi son derece gelişmiş bir eğitim sistemine sahiptir. Sunulan eğitim kalitesi izlenmekte ve sürekli surette değerlendirmeye alınmaktadır. Yüksek eğitimde kalite güvencesinden sorumlu olan ana Leh kurumları Polonya Akreditasyon Komitesi, Bilim ve Yüksek Eğitim Genel Konseyi ve Akademik Okullar Rektörler Birliğidir. Polonya’da 5000’in üzerinde eğitim programı bulunmaktadır ve her birinin Polonya Akreditasyon Komitesi’nin onayını alması zorunludur. Aralarında “mükemmel” derecesini almış birçok eğitim programı da bulunmaktadır. Mükemmel derecesini alan eğitim programlarını Polonya Akreditasyon Komitesi’nin sayfasında bulabilirsiniz.

5. Yaşam ve Eğitim Giderleri Açısından Rekabetçi Maliyetler

Diğer AB Ülkeleri ile karşılaştırıldığında, Polonya’daki eğitim ücretleri son derece rekabetçidir. Yaşam maliyetleri ise yabancı bir öğrencinin diğer Avrupa şehirlerinde ödeyeceğinin çok küçük bir miktarıdır.

Polonya'da eğitim ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

Kaynak: beyazgundem
YAZAR HAKKINDA
Halil İbrahim Çetin

Traveler, Adventurer, Panelist
Erasmus Polonya - Kielce 2018