Ücretsiz Yurtdışı Eğitim Mümkün mü?

Ücretsiz Yurtdışı Eğitim Mümkün mü?

Türkiye’de birçok öğrenci, özellikle yüksek lisans ve doktora öğrenimini yurdışında gerçekleştirmeyi hedefliyor. Peki ücretsiz yurtdışı eğitim mümkün mü?

Eğitimini yurtdışında sürdürmek birçok gencin hayalleri arasında yer alıyor. Yurtdışı eğitim hayali, başka ülkede yaşamak ve yurtdışında burs bulma şansı, gençlerin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Bunun yanında, yurtdışı eğitim olanakları arasında ücretsiz eğitime sahip olan üniversiteler son zamanlarda öğrencilerin gözdesi olmuş durumda. Ücretsiz veya cüzi miktarda ücretle yurtdışı eğitim hayali kuran öğrenciler için derlendi.

Tallinn Teknoloji Üniversitesi

Estonya’nın başkenti Tallinn’de kurulan Tallinn University of Technology (TUT), ülkenin teknik üniversite unvanına sahip tek kurumu. 1918’de kurulan üniversitede birçok bölümde ücretsiz eğitim veriliyor. Üstelik bu imkan, yurtdışından gelen öğrenciler için de geçerli.

Orta Avrupa Üniversitesi

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bulunan üniversite, burslu öğrenci oranı en yüksek olan Avrupa üniversitesi olarak tanınıyor. Eğitim resmî anlamda ücretsiz olsa da yüksek lisans öğrencilerin %80’i, doktora öğrencilerinin ise %92’si tam burslu öğrenim görüyor.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın üniversiteyi kapatacağına dair haberler çıksa da şimdilik böyle bir ihtimal söz konusu değil.

Bremen Üniversitesi

Almanya’nın önde gelen eğitim kurumlarından olan Bremen Üniversitesi, 1991’den bu yana çeşitli bölümlerde öğrenci kabul ediyor. Ülkenin elit eğitim kurumları arasında sayılan üniversitede dönem başına eğitim ücreti yalnızca 275 avro. Üstelik bu ücrete şehir içi ulaşım da dahil.

Rusya Ulusal Araştırma Enstitüsü

1992’de Rusya’nın başkenti Moskova’da kurulan üniversitede tüm doktora programlarına ücretsiz kayıt yapılıyor. Eğitim hayatı boyunca öğrenciler üniversiteye herhangi bir ücret ödemiyor.

Aalto Üniversitesi

2010’da Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de kurulan üniversitede lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki tüm programlar ücretsiz.

Viyana Üniversitesi

50 enstitü ve 130’u aşkın bölüme sahip üniversite, Avrupa’nın en köklü eğitim kurumları arasında yer alıyor. Avusturya’nın eğitim alanında sembolü haline gelen üniversitenin kuruluşu 1365 olarak gösteriliyor. Dönem başına eğitim ücreti Viyana Üniversitesi’nde 720 avro civarında.

kaynak : diasporahaber

YAZAR HAKKINDA
Ufuk Akar

Yurtdışı dil okulları ve eğitime dair her şey