Yurtdışı Eğitimde Hangi Ülke Hangi Fırsatları Sunuyor?

Yurtdışı Eğitimde Hangi Ülke Hangi Fırsatları Sunuyor?

Öğrenciler için yurt dışında eğitim yükselen bir trend. Yurt dışında üniversite ve dil eğitimi almak isteyen öğrenciler eğitim alacakları ülkelerin olanaklarını da yakından inceliyor.

Yurt dışı eğitiminde öğrencilerin kararını üniversitelerin verdiği eğitimin dışında ülkelerin sağladığı imkanlara da etkiliyor. Pek çok öğrenci seçim yaparken sadece programa bakmıyor. Aynı zamanda o ülkede kendisine sunulan şartları da değerlendiriyor.

Peki hangi ülke eğitim için gelen öğrencilere hangi fırsatları sunuyor?

Yurt dışı eğitim danışmanlığı şirketi DinamoEdu’nun kurucusu Fatih Kuran, yurt dışı eğitimi konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Avustralya

Avustralya, 2 yıllık master eğitimi alan öğrencilere sonrasında 2 yıl çalışma izni veriyor.

Dünya gazetesinin haberine göre Avustralya’da öğrenciler part-time çalışma hakkında sahip. Türkiye, “work and study” ülkelerinden birisi olan Avustralya, IELTS şartını yerine getiren öğrencilere eğitim aldığı süreye bağlı olarak çalışma izni veriyor.

Kanada

Kanada’da öğrenciler herhangi bir devlet okulunda 1 yıl eğitim aldıktan sonra 1 yıl; 2 ve üzeri eğitim aldıktan sonra ise 3 yıl çalışma iznine sahip oluyorlar.

Kanada’da dil eğitimi alan öğrenciler dışındaki bütün öğrenciler okurken, part-time çalışma hakkına sahipler. Kolej eğitimi alan öğrenciler ise Co-op adlı sistemle eğitimlerine staj ile devam ediyor ve bu program kapsamında öğrencilerin yüzde 90’ından fazlası işe yerleştirme programı kariyerlerine Kanada’da devam edebiliyor. Ayrıca kolej eğitimi alanlar üniversitelere yatay geçiş yapma hakkında sahip.

Almanya

Almanya’da lisans ve master öğrencileri, mezun olduktan sonra 1,5 yıl çalışma izni alabiliyorlar.

Almanya’da devlet okullarında eğitim dili Almanca iken, özel okullarda eğitim dili İngilizce.
Yabancı dilde eğitim yapan liselerden mezun olan öğrencilerin yarısı üniversite eğitimi için yurt dışını tercih ediyor. Özellikle Almanya ve Kanada’yı.

İngiltere

Dünyanın en prestijli okullarına sahip olan İngiltere’de öğrenciler eğitim aldıkları süre boyunca part-time çalışma hakkına sahip.

İrlanda

İrlanda’da 1 yıllık master programı yapan öğrenciler, programın ardından 1 yıllık çalışma izni alabiliyorlar.

Ayrıca 24 hafta üzeri dil eğitimi alan öğrenciler de okurken part-time çalışma iznine başvurabilirler.

YAZAR HAKKINDA
Burçin Arıkan

StudyZONE Academic Programs Manager