Yurtdışında Öğrenim Görmek İsteyen Öğrenciler Dikkat!
Yükseköğretim Kurulu, resmi web sayfası üzerinden, yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrencilere dair duyuru yayımladı.
Son zamanlarda eğitim görmek için, Türkiye’den yurtdışına giden öğrenci sayısı bir hayli arttı. Ağırlıklı olarak tıp ve mühendislik alanında olan bu yurtdışı eğitimleri diğer bölümlerde de tercih ediliyor.
YÖK, yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrencilerin mağdur olmaması için, yurtdışı diplomalarının Türkiye’de de geçerli sayılması için çalışmalar yaptı ve bu konuda bir duyuru yayımladı.
İşte YÖK’ün o duyurusu:
“Yurtdışında Yükseköğrenim Görmek İsteyenlere Duyuru (25.08.2016)
Yurtdışında Yükseköğrenim Görmek İsteyenlere Duyuru
Son yıllarda yükseköğrenim görmek amacıyla, yakın coğrafyadan başlayarak yurtdışındaki bazı yükseköğretim kurumlarına Türkiye’den yoğun öğrenci akışı yaşanmaktadır. Özellikle kamu sağlığını ve güvenliğini yakından ilgilendiren sağlık bilimleri (tıp doktorluğu, diş hekimliği, eczacılık vd.) hukuk ve mühendislik başta olmak üzere çeşitli alanlarda görülmektedir. Kurulumuz, sadece Türkiye’de yükseköğrenim görmek isteyen öğrencilerin değil, aynı zamanda yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilerin de nitelikli eğitim görme hakkını gözetmek ve korumakla yükümlüdür. Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların Türkiye’de geçerli olabilmesi için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanarak denklik belgesi verilmesi gerekmektedir.
Türkiye’de Bulunan Yükseköğretim Kurumları
Bilindiği üzere Türkiye’de yükseköğretim kurumları, Anayasamızın 130. maddesi ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca vakıflar ve devlet tarafından kanunla kurulmaktadır. Bu yöntemin dışında, ülkemizde yükseköğretim hizmet ve faaliyetlerinde bulunan tüm kişi, kurum ve kuruluşların faaliyetleri yasa dışı olup sözde eğitim sonucunda verdiği belgelerin de ülkemizde geçerliliği bulunmamaktadır. Bu nedenle bu türden eğitim sonucunda alınacak diplomalara denklik verilmesi kesinlikle mümkün değildir.
Halkımızı yanıltarak, haksız kazanç elde ettikleri gerekçesiyle Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı; bu tür yasa dışı kurum ve kuruluşların faaliyetlerinin durdurulması için valiliklere, haklarında koğuşturma yapılarak, ceza davası açılması için de Cumhuriyet Başsavcılıklarına başvuruda bulunmaktadır.
Yurtdışında Yükseköğrenim Görme
Bazı aracı kuruluşlar, basın ve yayın organlarına vermiş oldukları ilanlarda, reklamını yaptıkları yurtdışındaki bazı üniversitelerin YÖK tarafından tanındığını da belirtmektedir. YÖK’ten onaylatmadan bu tür bilgilerin doğruluğuna kesinlikle inanılmamalıdır. Yurtdışındaki yükseköğretim kurumları, kurulumuzca sürekli olarak değerlendirilmekte ve daha önceki yıllarda tanınmakta olan bazı üniversiteler hakkında tanımama kararı alınabilmektedir. Tanınmamasına karar verilen yükseköğretim kurumlarında daha önce öğrenimlerine başlayan öğrencilerin hakkı saklı kalmakta; ancak söz konusu tanımama kararının alınmasından sonra bu kurumlarda eğitime başlayarak diploma alanlara denklik belgesi verilmemektedir. Bu nedenle, yurtdışında eğitim almaya karar verdikten sonra Yükseköğretim Kurulu Denklik Birimine dilekçe ile başvurarak eğitim alınacak üniversitenin ve programın tanınıp tanınmadığı hususunda bilgi alınması gerekmektedir.
Yurtdışında Açıköğretim ve Uzaktan Öğretim
Uzaktan öğretim kapsamı dışında kalan yurt dışında açık, ekstern ve gıyabi öğretim gibi devam zorunluluğu bulunmayan bir eğitim-öğretim süreci sonunda alınan diplomalara ilişkin denklik başvuruları reddedilmektedir.
Yurtdışında Türkçe Eğitim
Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalarla öğrenim dilinin Türkçe olduğu belirlenen programlar veya Yükseköğretim Kurulunca tanınan yurtdışındaki Türkçe yükseköğretim programları dışında (Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi haricinde), yükseköğretim kurumlarının açtığı ve öğrenim dili Türkçe olan programlardan alınan diplomalar için yapılan başvurular reddedilmektedir.
Yurtdışı Diplomaların Ülkemizde Tanınması ve Denklik İşlemleri
Kurulumuz, yurtdışında alınan eğitimin niteliğini değerlendirmeye alarak aynı alanda diploma alan öğrenciler arasındaki adaletsizliği gidermeye çalışmak, yükseköğretimde kalite odaklı yeniliklere uyum sağlamak ve ileride meslek icrasını gerektiren alanlarda nitelikli istihdam ve kamunun yararını gözetmek amacıyla, alınan eğitimin niteliği ve eşdeğer programlara göre temel kazanımlar açısından inceleme yaparak denklik süreçlerini yürütmektedir.
Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği hükümleri uyarınca Türk yükseköğretim sistemindeki eş değer programa göre temel kazanımlar, eğitim-öğretimin dili, niteliği, alınması zorunlu görülen teorik ve uygulamalı dersler, yapılması gereken stajlar ve projeler bakımından ilgili alt komisyonların ve/veya yükseköğretim kurumlarının görüş ve önerileri doğrultusunda eksikliğinin tespit edilmesi ve/veya tereddüt oluşması hâlinde ilgililer, eksik ve/veya yetersiz bulunan teorik ve uygulamalı dersler, yapılması gereken stajlar ve projeler bakımından şekil, usul ve esasları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen SYBS işlemlerine (Lisans Tamamlama, Seviye Tespit Sınavı, YDS vb.) tâbi tutulmaktadır.”
kaynak: Kamupersoneli.net
EDUMAG size keyifli ve yararlı yurtdışı eğitim içerikleri sunan bir sosyal içerik platformudur.