Yaz Okulu Seçiminde Dikkat Etmeniz Gereken 13 Şey

Yaz Okulu Seçiminde Dikkat Etmeniz Gereken 13 Şey

Dünya çapında teknolojinin, eğitimin gelişimi, kişisel yeteneklere göre kariyer ve hedeflerin planlanması artık tüm eğitim kurumları ve veliler tarafından göz önünde bulundurulan bir kriter. Öğrencilerin küçük yaşlarda kişisel yeteneklerine yönelik kodlama, sanat, sağlık gibi birçok farklı alanda yeteneklerini geliştirirken globalleşen dünyaya uyum sağlamaları için öncelik dil eğitimi olacaktır. Yurtdışında dil eğitimi için 6-18 yaş arası çocuklar kendi yaş grupları ile beraber yurtdışında yaz okulu programlarına katılım gerçekleştirerek geleceğe yönelik kariyer planlaması yaparken birinci sırada alan İngilizce gelişimlerini küçük yaşlarda almış oldukları eğitim ile lisans eğitimleri başlamadan çözmüş olacaklar.

Peki buna bağlı olarak yaz okulu seçimi yaparken veli olarak nelere dikkat etmelisiniz. Güvenli, faydalı, sağlıklı bir yaz okulu programı ile belki de çocuğunuz ilk defa yurtdışında tek başına kalacak. İşte bu yaz okulu seçiminde nelere nasıl dikkat etmeniz gerektiğini 13 madde ile sıraladık.

1. Danışmanlık firması seçimi önceliklerinizden biri olsun.

Çünkü danışmanlar size çocuğunuzun profiline istinaden doğru programı seçerek okul başvurusu, vize başvurusu, konaklama, havaalanı karşılama ve uçak bileti alınmasına kadar birçok alanda size ücretsiz hizmet sunacaktır. Bu yüzden güvenilir bir yurtdışı eğitim danışmanlık firması tercih etmelisiniz.

2. Türkiye’deki okulların grup yaz okulu programlarını iyi düşünün.

Bu biraz öğrencinin profiline bağlı bir seçimdir. Ama burada maalesef karşınıza çıkacak olumsuz etken öğrencinin kendi okul arkadaşları ile bir Türk grubu ile yaz okulu kampına katılım gerçekleştirerek Türk öğrencilerle bir arada bulunup İngilizcesini geliştirememeleridir.

3. Kişiye özel yaz okulu programı seçin.

Çocuğunuzun gittiği okula arkadaşlarına uyum sağlaması için en önemli etkenlerden biridir. Bu nedenle danışmanınız ile görüşme yaparken çocuğunuzun kişisel yeteneklerine yönelik katılım sağladığı şeyleri muhakkak belirtin. Örneğin spor, sanat, bilim gibi programlarına ilgi duyuyorsa hem İngilizce eğitimi hem de kişisel yeteneğine yönelik aktivite programlarına istinaden sosyal programlara katılarak gelişimleri yaz tatillerinde de sağlayabilirler. Çocuklarının özgüvenlerini, kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak her alanda sunulan birçok yaz okulu programı sunulmaktadır.

4. Öğrencinin eğitim alacağı ülke ve şehri özenle seçin.

Ülke seçimleri de alacağı eğitim diline göre değişim göstermektedir. İngilizce yaz okulu programına katılım sağlayacak öğrenci anadili İngilizce olan ülkelerde eğitim alması gibi. Eğer ki siz özellikle bir şehir veya ülke belirlemediyseniz okullar genelde bu yaş gruplarına yönelik güvenli şehirlerde ve kampüslerde eğitim imkanı sağlamaktadır. Tabi ki seçimlerinizi yaparken ülkemize yakın ülkeler veya SAT’a hazırlanacak bir öğrenci için Amerika Birleşik Devleti’nde bir dil okulu programı seçilebilmektedir.

5. Yaz okulu programını yaş aralığına göre tercih edin.

Yurtdışında yaz okulları yaş aralığına göre oluşturulmaktadır. Örneğin İngilizce seviyeleri aynı olsa bile 17 yaşındaki bir öğrenci 8 yaşındaki bir öğrenci ile bir arada eğitim almak istemeyecektir. Bu nedenle genelde programlar oluşturulurken yaş aralıklarına göre belirlenmektedir.

6. Konaklama tipi seçerken özenli olun.

Yaz okulu kamplarında okulların büyük bir çoğunluğu paket program halinde öğrenciye eğitim programlarını sunmaktadır. Konaklamalarda bu yaş grubu için özel seçilmiş aile yanı konaklama, yurt konaklama, kampüs içi konaklama gibi alternatifler bulunmaktadır. Öğrencinin alerjik reaksiyonlarına kadar her detay sizler tarafından belirlenip buna uygun konaklama kriterleri oluşturulmaktadır.

7. Yaz okullarının fiziki yapılarına göre karar verin.

Okullar yaz okulu programlarını, yaş grupları halinde sınıflandırarak yetişkinlerden etkilenmemesi için genelde farklı yerleşkelerde sunmaktadırlar. Üniversite kampüsü veya bir lisenin binası kullanılırken bazende standart bir dil okulu binasında eğitim imkanı sağlanmaktadırlar. Ya da büyük bir alanın içinde hem eğitim alabilecekleri hem sosyal aktivilteleri, yemekhaneleri ve konaklamaları bulunan bir kampüste seçebilirsiniz.

8. Öğrencilerin eğitim süresi boyunca gözetimleri yapıldığından emin olun.

Öğrenciler isterlerse kampüs içinde eğitim alıp konaklama sağlasınlar, isterlerse standart bir dil okulu binasında eğitim alıp aile yanında konaklasınlar. Her iki şekilde de okul içinde, yurtlarda, aktiviteleri ve gezileri oluşturulurken her 10 öğrencinin başında 2’şer yetkili gözetmen bulunmaktadır. Bu gözetmenler okul görevlisidir. Aile yanı konaklamasındaki aileler özenle seçildiği için, yaz okulu öğrencileri bu ailelerin gözetimi altında güvendedirler.

9. Yaz okulu eğitiminin süresini iyi belirleyin.

Yurtdışı yaz okulu programları minimum 1 haftadan başlayarak bazı ülke ve okullarda 10 haftaya kadar sürebilmektedir. Verimli ve etkili bir eğitim için öğrencilere genelde tavsiyemiz minimum 3 haftalık maksimum 8 haftalık programlar almalarıdır. Adaptasyon süreçleri eğitim aldığı ülkedeki etkileşimlerine de bağlı olarak dilerlerse oradayken de programlarını uzatabilmektedirler(Vize sürelerine bağlı olarak değişim gösterebilir).

10. Programa kış döneminde de başlanabilir.

Yurtdışı dil okulları tarafından yapılan değerlendirmelere göre Türkiye’den programa katılım sağlayan öğrencilerin %95’i yaz dönemi yaz okulu programlarına katılım sağlamaktadır. Fakat okullar, yıl boyunca açık olabilmekle beraber sömestr tatillerinde de eğitim programları sunmaktadırlar. Yaz döneminde katılım gerçekleştirebileceğiniz gibi kış dönemi sömestr tatillerinde de kısa eğitim programları oluşturabilirsiniz.

11. Yurtdışı yaz okulu program içeriklerini kapsayan ücretleri inceleyin.

Yaz okulu programları okullar tarafından oluşturulurken öğrencinin her şeyi gitmeden önce belirlenmiş ve planlanmış oluyor. Programlar paket halinde sunulmaktadır. Öğrencinin sabah, öğle, akşam yemeği, konaklaması, eğitim programları ve saatleri, haftalık olarak sunulan öğleden sonra aktiviteleri akşam aktiviteleri ve hafta sonu gezi aktiviteleri her şeyi planlanmış bir şekilde öğrenciye sunulmaktadır. Bazı gezi ve müze gezileri program kapsamında kişinin tercihine göre ücretli olarak sunulabilmektedir. Uçak bileti, vize, sigorta gibi yan giderler okullar tarafından karşılanmamaktadır. Bu tür kişiye özel ücretleri danışmanlarınızdan öğrenirseniz ekstra bir masraf çıkmayacaktır.

12. Vize ve yurtdışı seyahat sürecini danışmanlarınızdan öğrenin.

Birçok ülke Türkiye’den gelen öğrenciler için vize uygulamaktadır. Danışmanlarınız vize süreci ile ilgili başvurunuzu sağlamaktadır. Dosyaların hazırlanması, vize başvuru formunuzun hazırlanması gibi tüm detaylarda sizlere yardımcı olarak, dosyanızı son haline getirip konsolosluğa iletmenizi sağlayacaktır. Birçok ülke 18 yaş altı öğrenciler için velileri refakatinde başvuruyu zorunlu kılmaktadır. Uçuş sırasında refakatçi isteyen öğrenciler için havayolu şirketleri detaylı olarak bilgilendirme yapmaktadır. Bununla ilgili havayolu şirketlerinden hizmet alabiliyorsiniz. Ülkeye vardıktan sonra gümrükten geçerek öğrenci okul yetkilisi tarafından karşılanmaktadır ve konaklamasına teslim edilmektedir.

13. Programa katılmadan önce oryantasyon alın ve hazırlık yapın.

Birçok öğrenci yurtdışı uçusunu ilk defa deneyimlerken, bazıları da ilk defa ailelerinden ayrı bir süre geçireceklerdir. Bu nedenle, öğrenci gitmeden önce oryantasyon almalıdır. Yanında bulunması gereken belgeler, havaalanı karşılaması, konaklama detayları, eğitim ve sosyal aktivite programına katılımlarına kadar her şey hakkında net ve doğru bir şekilde bilgilendirilmelidir. Buna bağlı olarak, bilinçli bir şekilde programa katılım sağlayan öğrenci, eğitim başladığında kültür şokunu daha hızlı bir şekilde atlatıp bulunduğu ortama rahatlıkla uyum sağlayabilmektedir. Öğrencilerin eğitimleri sona erene kadar danışmanlar tarafından her şeyi denetim ve kontrol altındadır.

YAZAR HAKKINDA
Ufuk Akar

Yurtdışı dil okulları ve eğitime dair her şey