10 Aşamada Erasmus Staj Yeri Nasıl Bulunur?

10 Aşamada Erasmus Staj Yeri Nasıl Bulunur?

Erasmus stajı, kariyeriniz için önemli bir adım olan, yurtdışında çalışma hayatını görebileceğiniz bir fırsattır. Bu sayede hem iş hayatına bir adım atmış olup CV’niz için önemli bir artı eklerken hem de yurtdışında yeni bir kültür, yeni bir yaşam kapısını aralamış olursunuz. Tabi ki bu güzel deneyimi elde etmek Erasmus kadar kolay olmuyor. Çalışacağınız Erasmus staj yerini kendiniz bulmak zorundasınız. Bu zorlu bir yol gibi görünse de bizler sizlere staj yeri bulma tavsiyelerini veriyoruz. Ayrıca, yurtdışında nasıl iş arayacağınız konusunda tecrübe sahibi olacaksınız. Gelelim nasıl staj yeri bulabileceğinize!

Okulunuzun AB ofisinden bilgi alın.

Her üniversitenin Erasmus stajı konusunda sistemi farklı işliyor. Bazı okullar hibeli 12 ayı desteklerken bazı okullar yalnızca 2 ay hibe verebiliyor. Bazı okulların anlaşmalı olduğu staj yerleri olabiliyor. Bu yüzden diğer okullardaki Erasmus stajı yapan insanlardan sistemi öğrenmek yerine okulunuzun AB ofisi Erasmus koordinatörlerinden en doğru bilgiyi edinin.

Nerelerde staj yapabileceğinizi tespit edin.

Okuduğunuz bölümle ilgili Türkiye’de olsaydınız nerelerde staj yapabilirdiniz, iş alanlarınız nereler olurdu bunları düşünün. Emin olun iş konusunda yurtdışında çok da farklı bir hayat yok. İnternetten yapacağınız araştırmalar sonucunda iş olanakları bulacaksınız. Hatta buldukça daha da çok bulacaksınız, websitesi websitesini açacak. Mutlaka alanınızla ilgili Erasmus stajı yapmayı tercih edin.

CV ve motivasyon mektubu hazırlayın.

Nerelerde staj yapabileceğinizi bulduktan sonra bu kişilerle iletişime geçerken motivasyon mektubu ve CV göndermeniz gerekecek. CV’nizin Europass formatında olması zorunlu değil. Eğer bunu gerçekten sorun edecek bir iş yeri olursa bunu dile getirdiğinde yeniden Europass formatında hazırlarsınız. Bu da ancak 1000 firma arasından 1 tane çıkabilir. Genel itibari ile CV’nizin İngilizce olması onlar için yeterli. Karşınızdaki iş yerini etkileyeceğiniz nokta ise motivasyon mektubunuz!

Staj yapmak istediğiniz ülkeyi seçin.

Bu seçenek biraz lükse kaçıyor olabilir. Ancak bazı bölümde (Örneğin: mühendislik) okuyan öğrenciler yurtdışında çok daha kolay Erasmus staj yeri buluyor bu yüzden istedikleri bir ülkede araştırma yaparak alanlarını daraltabilirler. Ancak staj bulması imkansız gibi görünen örneğin hukuk gibi alanlar (tabi ki burada yurtdışındaki Türk avukatın yanındaki stajdan bahsetmiyorum) ne kadar belli bir ülkeye gitmek istese de staj yapabilme isteği daha ağır basacağından her ülkede şansını zorlamalı. Tabii ki bütçenizi de göz önünde bulundurarak gidebileceğiniz maksimum ülkeler arasında araştırma yapmalısınız. Örneğin ”Law firm at Belgium”

E-mail gönderin.

Çok kolay bir aşama gibi görünse de asıl her şeyin başlangıç noktası burası. Çünkü nereye e-mail göndereceğiniz önemli bir nokta eğer doğru adresler bulursanız size geri dönüşleri daha çabuk alırsınız. Araştırdığınız işyerlerinde direk ”contact” kısmına e-mail atmak yerine öncelikle websitesinde ”career” kısmı varsa oradaki e-mail adresine gönderin.

Eğer daha profesyonel bir firma ise iş başvurularından haber alabilmek için kayıt olun ve açılan staj pozisyonlara başvuru yapın. Eğer career kısmı yoksa contact kısmında yazan e-maille beraber ”manager partner” olan kişiye de e-mail gönderebilirsiniz. Önemli olan e-mailinizin doğru yere ulaşmasıdır.

Okullarda staj yapmak istiyorsanız okulların sitelerinden alanınız olan fakültenin Erasmus koordinatorünün e-mail adresini bulun, aynı zamanda fakültede yazan contact kısmına da e-mail atabilirsiniz. Ayrıca international office kısmında ”erasmus income student coordinator” kısmındaki kişiye de e-mail atabilirsiniz. Size daha hızlı dönüş yapacak ve nereye e-mail atmanız gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır. Bazı okulların sitesi İngilizceye çevrildiğinde bu bahsedilen linklere ulaşılamamaktadır. Bu yüzden Erasmus koordinatörlerinin adreslerini bulamadığınız zaman okulun kendi dilinde sitesinde gezinerek mail adreslerini bulmaya çalışmanız daha verimli olacaktır.

Linkledln hesabı açın.

Eğer Linkledln hesabınız yoksa öncelikle bir hesap açın, bu platform iş hayatınızın bir Facebook hesabı gibidir. Burada iş başvurularına bakabilir, daha çok Erasmus staj yeri bulabilirsiniz. Diğer önemli faydası ise e-mail gönderdiğiniz yerler sizi buradan aratarak profilinizi görüntüleyecektir. Bu yüzden İngilizce bilgi yazmanız daha yararlı olacaktır.

Staj aramaya erken başlayın.

Her okulun bu konuda da sistemi farklı. Bazı okullar önce dil sınavına alıyor sınavı geçersen Erasmus staj yeri aramaya başlıyorsun. Bazı okullar ise staj yerinden aldığın kabul mektubunla başvurunu alıyor Erasmus stajı için, daha sonra İngilizce sınavına giriyorsun. Bundan dolayı öncelikle okulunuzun AB ofisinden bilgi edinin. Eğer çok şanslı değilseniz veya bölümünüz staj yeri bulma konusunda avantajı olmayan bir alansa sizi çok fazla zorlayacaktır.

Tahmini 5 ay önceden başlamanızda fayda var. Hem bu süreçte nasıl bulacağını nerelere başvuracağınızı kavrarsınız hem de eğer kabul edilirseniz kabul mektubunuzu almak için süreniz olur. Çünkü maalesef iş yerlerinin bu konuda sizi bekletme ihtimali yüksek, stres yaşamayın.

Mail attığınız ve size dönüş yapan yerleri not alın.

Bu süreçte çok fazla yere mail atacaksınız (benim rekorum 2000 firma) ve nereye atıp atmadığınız karışacaktır. Bir yere aynı e-maili birkaç kere atmak rastgele e-mail atıyorum izlenimi kazandıracaktır karşı taraf için. Ayrıca karşı taraftan gelen ”değerlendirmeye alacağız”, ”şu belgeleri gönderin” veya ”yakın zamanda görüşmek istiyoruz” gibi e-mailler aldıktan sonra sizin tekrar fark etmeden e-mail atmanız bu yerleri kaybettirebilir.

Size olumlu dönüş yapan firmalardan skype görüşmesi isteyin.

Skype görüşmesi istemeniz sizi kararlı, kendinden emin gösterecektir. Bu sayede siz de onlarda bir izlenime sahip olmuş olur. Siz staj yeri bulduğunuz ülkeye giderken az çok kafanızda bir şeyler canlanacaktır. Diğer bir önemli yararı da maalesef dolandırıcılar! Sizden para talep eden bazı profesyonel staj yerleri elbetteki var. Ancak bunlar gerçekten profesyonel firmalar ve bu firmaların iş yerleriyle anlaşması var, iş yerlerine stajer öğrenci gönderiyorlar. Bu firmaların profesyonelliğini anlamak zor değil zaten ilanlarında ücret miktarını belirtiyorlar. Bunlar harici iletişime geçtiğiniz firmalarda sizden para talep edenler çok güvenilir olmayacaktır. Oraya gittiğinizde staj yapmaya dair bir şey bulmamanız da çok olası. Bu yüzden yapacağınız skype görüşmesi size bir nebze güven verecektir.

Sabırlı olun ve vazgeçmeyin.

Bu süreç biraz stresli. İnternette staj yeri aramaktan kan çanağına dönmüş uykusuz gözler, atılan binlerce e-mail, her sabah uyanıldığında kontrol edilen e-mailler, alınan yüzlerce olumsuz mail. Tabi ki herkes için bu geçerli değil kimileri ilk attığı maile olumlu yanıt alıp 2. gün kabul mailini alıp rahatça tüm işlerini halledebilir bunlarda olası tabi bu hayatta. Bir de etrafınıza karşı kulağınızı tıkayın ve hedefinize odaklanın çünkü size çok fazla olumsuz konuşan insanlar olacaktır umudunuzu kaybettiğiniz günler olacaktır. Size destek olup, ”pes etme, e-mail at iş yeri bulacaksın” diyen insanlar tutun etrafınızda. Ve tüm bu olumsuzluklara rağmen sabırlı olun ve vazgeçmeyin tabii çok istiyorsanız!

Erasmus stajı ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

YAZAR HAKKINDA
Melike Olgun

Trainee lawyer | Lisboa