Tüyler Ürperten Auschwitz Kampı Hakkında 10 Bilgi
Avrupa’yı seyahat eden veya Erasmus yapan birçok kişinin yolu bir şekilde Polonya’ya düşmektedir. Doğu Avrupa’da bulunan Polonya’da görülmesi gereken yerlerden birine değineceğim sizlere. Milyonlarca insanın işkencelerle öldürüldüğü Auschwitz Toplama Kampı hakkında 10 bilgiyi sizler için hazırladım.
1. Auschwitz Kampı nedir?
Polonya’nın Oswiecim kasabasında II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından kurulmuş en büyük toplama ve sistematik katliam kampıdır. Bu yazımda artık müze olan Auschwitz Toplama Kampı ile ilgili gezi sırasında aldığım notları ve gözlemlerimi tarihi bilgiler ışığında paylaşacağım. Umarım gitmek isteyenler ya da tarihini merak edenler için faydalı olur.
2. Auschwitz Kampı nerededir? Gitmek için vize gerekir mi?
Auschwitz, Polonya’da olduğu için ve Polonya da bir Schengen ülkesi olduğu için, eğer henüz bu vizeye sahip değilseniz Schengen vizesine başvuru yapmanız gerekiyor. Ancak vizeniz varsa ve herhangi bir Schengen ülkesindeyseniz doğrudan buraya gidebilirsiniz. Polonya’nın Krakow şehrine giderek oradan Auschwitz Kampı’na kolay ulaşım sağlayabilirsiniz.
3. Auschwitz Kampı'na nasıl gidilir?
Polonya’ya adım attıktan sonra en iyi ulaşım araçlarından biri trendir.
- Tren ile ulaşım
Oswiecim tren istasyonu, müzeye yani eski kampa yaklaşık 2.5 km uzakta. Biz Opole’den Oswiecim tren istasyonuna ulaşmış ve sonrasında bu yolu yürümüştük.
Oswiecim tren istasyonuna geldikten sonra üst geçitten karşıya geçmeniz gerekiyor.
- Otobüs ile ulaşım
G.T. Trans, Lajkonik, Marek Lewański and Przewoz Osób JS gibi şirketlerin minübüsleri ile 12-14 PLN arasında bir fiyata Krakow şehir merkezinden gidebilirsiniz. Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://discovercracow.com/krakow-to-auschwitz/
4. Auschwitz Kampı ziyaret saatleri nedir?
Genellikle 07:30 – 19:00 arası açık olan Auschwitz Kampı için ziyaret saatlerine bu linkten bakabilirsiniz : http://auschwitz.org/en/visiting/opening-hours/
5. Auschwitz Kampı neden kuruldu?
Auschwitz Kampı’nın kuruluş nedeni hakkında okuduğum makalelerden edindiğim bilgilere göre birkaç sebebi var;
Bunlardan ilki; Nazilerin I. Dünya Savaşı’nı kaybetmesi ve II. Dünya Savaşı için gerekli enerji ihtiyacını karşılayabilmesi için Polonya’nın işgali. Bir diğer sebebi de Yahudi tüccar sayısının Almanya’da artması ve ekonomiye hakim olacakları korkusu. Naziler savaş için benzin ve kauçuğa ihtiyaç duyuyorlardı. Kireç ve kömür sentetik malzeme üretmek için önemli enerji kaynaklarıydı. Auschtwitz etrafında bulunan maden yatakları nedeni ile bunun için en uygun yer olduğuna karar verdiler ve Polonyalıları buradan atmayı ve kendileri yerleşmeyi planladılar.
6. Auschwitz Kampı kurulduktan sonra neler oldu?
1942’de Naziler Yahudileri tamamen yok etmeye karar verir. Tüm Yahudilerin yok edilmesi kararı alınınca ‘’bu ölüm fabrikası’’ kurulur. Bu yeni kamp planının başında Himmler bulunmaktadır ve Hitler bu tarihlerde Sovyetleri işgal etme planı yapar ve 1941’de Moskova Kızıl Meydan’da Nazi birliklerinin olmasını planlar. Birliklerin esir aldığı 3 milyon Sovyet esirin 2 milyonu 9 ay içinde açlıktan ölmüştür.
Batı Avrupa’dan Auschwitz’e ilk gönderilen Yahudiler Fransa’dandır. Bunun nedeni, Fransa’nın hem bir bölümünün Naziler tarafından işgal edilmiş olması hem de Fransa’nın Almanya’ya yakın olmasıdır. Fransa, yabancı vatandaşlığı olan Yahudileri vermeyi kabul eder ve Polonya’nın işgal edilmiş olan güney batısına Hoess kamp kurmaya karar verir. Yöre halkının evleri inşaat malzemesi elde etmek için yıkılmış ve kampın etrafı elektrikli tel ile çevrilmiştir. Kampın tamamlanmasının ardından Auschwitz’e gönderilen ilk 23 bin Polonyalı’nın yarısı 20 ay içinde öldürülmüştür.
7. Soykırım yöntemleri nelerdi?
Bir mahkumun işleyebileceği en büyük suç diğerinin yemeğini almaktı. Böyleleri gece battaniye ile boğularak öldürülüyordu. Paletz (Yakalama Subayı) güce duyduğu açlığı gidermek için cesetlerin üzerinde yürürmüş. İşkence ile öldürme yöntemi olarak mahkumların elleri arkadan bağlı olarak asılmış. Naziler gaz ile insanları öldürme kararı alınca, öncelikle fiziksel ve zihinsel engelli insanları öldürme kararı almış. Gaz odalarına götürülen engellilere duş alacakları söyleniyor ve gaz odalarına götürüyorlardı. Gaz odalarına yerleştirilen duş başlıkları suya değil karbonmonoksit tüplerine bağlıydı. 1941 yılına kadar 70 bin kişi bu şekilde öldürülmüştü.
Gaz olarak Zyklon B madddesi kullanılmış. Hava ile karıştığında havayı zehirleyen bu madde önceleri haşare ilaçlamak için kullanılıyormuş. Zkylon B Sovyet esirleri üzerinde kullanıldı. Çünkü Naziler, Sovyetleri 1941’de işgal etmiş. Gaz ile zehirlenen esirlerin cesetleri krematoryumda yakılmış. Dönemin subaylarından biri ile yapılan bir röportajda, gazın kurşuna dizmekten daha rahatlatıcı olduğu söyleniyor. Çünkü kan görmediklerini söylüyor.
8. SS Subayları kimlerdi?
Schutzstaffel yani SS subayları ilk kurulduğunda polis görevi yapan Nazi partisinin militanlarıydı. Bunlar Hitler’in yakın korumalığını yapıyordu. Toplama kampı kurulunca iki ana gruba ayrıldı ve Heinrich Himmler liderliğinde bir kısmı Auschwitz’e gönderildi.
Auschwitz’in 1. giriş kapısında bulunan aşağıdaki yazı ”çalışma insanı özgürleştirir” demektir. Bu da Nazilerin hırsının bir yansıması.
9. Auschwitz Kampı nasıl son buldu?
Auschwitz’te Nazilere bağlı SS güçleri tarafından yaklaşık 1 milyon 100 bin kişi öldürüldü. Suçlular, Kızıl Ordu yaklaşırken ölüm izlerini yok etmek için gaz odalarını 1944 yılının sonunda havaya uçururken, tutuklular da kamptan tahliye edildi ve batıya doğru tehcire zorlandı.
10. Auschwitz Kampı'nı ziyaret edenleri neler bekliyor?
Kampa sabah 6.30 gibi ulaşmış ve 7.30 gibi girebilmiştik. Kampa içine en erken giren gruplardan biriydik ve arkadaşlarımdan bir süreliğine ayrılmış ve etrafta tek başıma dolaşmaya başlamıştım. Sıra sıra inşa edilmiş onlarca bina ve her binanın içinde zehirlenerek ya da açlıktan öldürülen insanları hayal etmek oldukça ürperticiydi. Buraya insan öldürmek için sistematik bir şekilde adeta bir ölüm fabrikası inşa edilmişti.
Kamptaki binaların içinde fotoğraf çekmek yasaktı. Kamp şuan bir müze olduğu için içeride kamp arşivleri sergileniyor. Ayrıca esirlerin yattığı, yere serilmiş ince bir yatak ve bir odanın içerisinde onlarcası yana yana ….
Kampta girilmesi yasak olan bazı bölümler de var ancak gösterilen kısımlar esirlerin neler yaşadığını anlamak için yeterli…
Auschwitz Kampı ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!
- Bir Erasmus Deneyimi ve Gezilen 10 Ülke
- 6 Ay Polonya’da Erasmus Yaptığım Şehir: Katowice
- Kralların Şehri Krakow’u Gezmeniz için 10 Şaşırtıcı Neden
Gezi ve eğitim tecrübelerimi paylaşıyorum. Sorularınızı @aokyar1 Instagram adresinden sorabilirsiniz :)