Amerika’da Work and Travel Yapacaklara 5 Önemli Tavsiye

Amerika’da Work and Travel Yapacaklara 5 Önemli Tavsiye

Arkadaşlar baktım ki yazılarıma çok soru geliyor, işi biraz daha ileri boyuta çekeyim dedim ve Amerika hayali kuran arkadaşlarımın işine yarayabilecek birkaç önemli tüyo vermek istedim.

Umarım faydalı olur.

1. Amerika'da araç kiralamadan önce bunlara dikkat edin!

1. Amerika'da araç kiralamadan önce bunlara dikkat edin!

Toplamda Amerika’da 9 kere araba kiralamış biri olarak elimden geldiğince açıklamaya çalışacağım..

Araba kiralamak için ”expedia’‘ ve benzeri siteleri önerebilirim. Bulunduğunuz şehirdeki veya seyahatte bulacağınız şehirlerdeki güncel kiralık araç bilgilerini göstermekte olan bu sitede dikkat etmeniz gereken en büyük unsur araç fiyatlarına eklenecek olan ek ücretlerdir. Yani sigortalar gösterilen fiyata dahil değildir. Araçlar, kiralayan kişilerin doğum yılına göre fiyat farklılıkları gösterebilir. 25 yaşındaki veya 25 yaşından büyük birisinin arabayı kiralaması daha uygun olacaktır. Aracın saf fiyatı üzerine yaptırdığınız her sigorta güvenliğinizi arttırdığı gibi maliyetini de arttıracaktır.

Sigorta yaptıracaklara olmazsa olmaz tavsiyem ”Loss Damage Waiver” öneririm. Kaza anındaki tüm mali bedelleri karşılama sorumluluğunu alır ve günlük ücreti 20 ila 30 dolar arasında değişir.

NOT: Los Angeles’te kaza yaptım, bu sigorta masraflarımı karşıladı, herhangi bir extra ücret ödemedim.

Araba kiralarken aracın fiyatına göre bir depozito bedeli alınır. Araç kiralanırken büyük şehirlerde rent a car’ların araçlarını havaalanından teslim alırsınız. Rent a car firmalarının şehirden havaalanına shuttle hizmetleri vardır. Ücretsiz havaalanına transferinizi sağlarlar.

Travelcıların en yoğun gittiği şehirler’den New York, Boston ve Chicago’da araba kiralamanızı önermem. Her tarafa metro hatları vardır, trafik eziyetine boş yere katlanmayın.

Las Vegas şehir turu için araba kiralamanızı önermem. The Strip Caddesi’nde pek de araba işinize yaramayacaktır. Fakat Grand Canyon için turları tercih etmek istemezsiniz, araba kiralamak mantıklı bir seçenektir.

Kaliforniya şehirleri için araba kiralamak mantıklıdır. Los Angelas ve San Francisco’da şehir turları bulabilirsiniz fakat buralarda araba kiralamak da mantıklı gözükmektedir. Los Angelas’ta gezilecek yerler birbirinden çok ayrı noktalarda. Toplu taşıma sizi uğraştırabilir! Batı yakasında bir mustang size yakışacaktır.

2. Amerika'da hangi şehirleri kaç gün gezmeliyim?

2. Amerika'da hangi şehirleri kaç gün gezmeliyim?

Tur firması olarak Tours4fun firmasını önerebilirim. Kişi sayısı arttıkça fiyatları düşecektir. Daha az yorularak daha çok yer görmenize olanak sağlar.

Kendi başımıza gezecek olursak ve süremizin kısıtlı olduğunu hesaba katacak olursak;

Los Angeles 3 gün, Las Vegas 4 gün, San Francisco 2 gün, San Diego 2 gün, Chicago 2 gün, New York 3-4 gün, Boston 2 gün, Washington DC 1 gün, Miami 3 gün ve Orlando 2 gün yeteri kadar gezmeniz için idealdir.

Tabi ki bu şehirlerde 1 ayda kalsanız da her zaman yapabilecek bir şeyler bulursunuz. Fakat J1 öğrencileri olarak süremiz kısıtlı olduğu için yeterli olacak gün sayılarını verdim.

3. Travel'a çıktığımda hangi şehirde nerede konaklamalıyım?

3. Travel'a çıktığımda hangi şehirde nerede konaklamalıyım?

Türkiye’nin aksine otellerin kişi başı değil, oda başı olması bizlerin işine geliyor. Kişi sayısı arttıkça sadece fiyatlar artacaktır. İnternet sitesi olarak ”Booking” ve ”expedia” benzeri siteleri önerebilirim.

Las Vegas otelleri lükslüklerine oranla çok uygundur. Böylece kumar oynamaya, animasyon ve parti organizasyonlarına katılmaya müşterilerini teşvik etmektedirler. Bütün otellere girebilir aktivitelerine katılabilirsiniz.

New York’ta ise Manhattan’da hostel öneririm. Günlüğü 40-100 dolar arası konaklama bulabilirsiniz.

NOT: Work kısmında herhangi bir otelde görev aldıysanız, gezeceğiniz şehirlerde indirimli kalabilirsiniz. Menejerinize çalıştığınız tesisin zincir otellerini veya kombin tesislerini sormanızı tavsiye ederim. Böylece personel indirimi sağlayabilirsiniz.

4. Amerika'da elektronik ve giyim alışverişi yapacaklara tavsiyelerim..

4. Amerika'da elektronik ve giyim alışverişi yapacaklara tavsiyelerim..

Geldik Work and Travel’ın en heyecanlı kısımlarından birine!

Alışveriş yapacaklar alışverişlerini ellerinden geldiği kadarıyla şehir dışındaki outletlerde yapmaya çalışsınlar. Outletler dışında Tj maxx – Ross (dress for less) gibi giyim mağazaları her şehirde vardır. Bu firmalar bazı büyük markaların elde kalan son ürünlerini veya önceki sezonlarını çok ucuza alıp satmaktadır. Adidas, Nike, Tommy, Diesel gibi birçok popüler markanın ürünlerini burada çok uygun fiyatlara bulacaksınızdır. Mutlaka uğrayın hatta birçok şehirde birden fazla mağazaları vardır ve çok ekonomiktir.

Elektronik konusunda ilk bakmanız gereken yerlerin başında ”bestbuy, walmart” gibi ünlü mağazaları tavsiye ederim. Fiyatları Türkiye’ye oranla ekonomiktir ve kulladığınız ürünü kayıtsız şartsız geri almaktadırlar. Birçok Work and Travel öğrencisi Walmart’tan bisiklet alıp, kullandıktan sonra bunu beğenmedim paramı geri verin diye geri götürmektedir. İlginçtir ama görevliler neden diye sormazlar bile.

Telefon alacak arkadaşlar ”Unlocked ve SIM-free” almayı unutmasınlar. Aksi halde Türkiye’de sıkıntıya düşeceklerdir. Apple alacaklar uluslararası garantiyi sorsunlar. Iphone için bu sene A&AT modelleri (A1778 , A1784) uluslararası 1 yıllık garanti sağlıyordu.

Apple ürünleri için kendi mağazalarını(apple store) tercih edin ve vergi oranlarına dikkat edin.

Ben alışverişin yormayanını seviyorum diyorsanız online alışveriş konusunda sizlere amazon websitesini öneririm.

Delaware, New Hampshire eyaletleri alışveriş yapmak için en uygun eyaletlerdir. Giyim ve aksesuar alışverişi için Florida-Orlando şehrini tavsiye ederim.

5. Yemek ve travel hakkında birkaç tüyo da vereyim tam olsun!

5. Yemek ve travel hakkında birkaç tüyo da vereyim tam olsun!

Yemek için Burger King, Mc Donalds, KFC, DQ, In-n-Out öneririm. Çok tüketildiğinden ülkemize nazaran fiyatları ucuzdur ve free wi-fi bulabilirsiniz. Kahvaltı için ”Ihop” girmenizi tavsiye ederim. Fiyatları makuldur ve doyma garantilidir.

Travel’a 4 kişi çıkmak en ideal seçenektir. Travel planlamanızı yaparken ”tur mu, kendimiz mi” diye bir çıkmaza girerseniz size tavsiyem şoför sayısına göre karar vermenizdir. 5 kişilik bir grupta sadece 1 kişi ehliyete sahipse o arkadaşa da yazık etmeyin, tur seçin.

Şimdiden herkese bol eğlenceli ve maceralı Travel dilerim. Statue of Liberty’i parmaklarınız arasına alıp fotoğraf çektirmeyi unutmayın. Work and Travel hakkında aklınıza takılan her soruda çekinmeden iletişim kurabilirsiniz.

Work and Travel tavsiyeleri ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

YAZAR HAKKINDA
Doğukan Helvacı

Work and Travel / Erasmus / Dil Eğitimi / @workandtravelswt @macerarehberiniz